Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak 15 milyarı dikecekler - Emlak Haberleri

        2010’da boş durmayan, akılcı yatırımlar ve tüketiciyi çeken ödeme planlarıyla krizin etkisini silmeye çalışan markalı konut sektörü, 2011 için hazırlığını yaptı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, bu yıl başlanacak yeni yatırımların miktarı en az 15 milyar lira olacak.

        Konut talebinin 20052007 dönemindeki gibi tekrar canlanmasını bekleyen üreticiler, yeni projelerin arzına 2011’de de devam edecek. Markalı konut sektörünün çoğunluğunu oluşturan temsilcilerin açıklamalarına göre, bu yıl toplam değeri 15 milyar lirayı bulan yeni yatırımlar için düğmeye basılacak.

        EMAAR, LİBADİYE’YE BAŞLAYACAK

        Yeni projeler üretecek şirketler arasında Ant Yapı, Sur Yapı, Soyak, DAP Yapı, Sinpaş GYO, Varyap, Emay İnşaat yer alırken, bir süredir merakla beklenen pek çok projenin temeli de 2011’de atılacak. Bu projelerden biri, kuşkusuz Dubai merkezli Emaar’ın İstanbul Libadiye’deki yatırımı. Toprak Grubu’na ait arsayı 2008 yılında 425 milyon dolara satın alan Emaar’ın İstanbul’un en değerlileri arasındaki arsada yapacağı proje, o tarihten beri merak konusu. Dünyanın önde gelen mimarlık firmalarına çeşitli proje alternatifleri hazırlatan, ancak lansmanı henüz yapmayan Emaar, yüksek bir kule ile çeşitli binalardan meydana gelmesi beklenen projesinin 1.5 milyar dolarlık (2.3 milyar lira) bir yatırım olacağını açıklamıştı. Projenin içinde yer alacak alışveriş merkezinin (AVM) kiralama çalışmaları da devam ediyor.

        ALİ SAMİ YEN DE REZİDANS OLACAK

        Uzun süredir gündemde olan bir başka proje de İstanbul Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadyumu’nun yerine yapılacak olan rezidans binası. Aşçıoğlu İnşaat, geçen yıl TOKİ’nin yaptığı hasılat paylaşımı ihalesini 475 milyon liraya kazandığı arsada yapacağı proje için Torunlar Şirketler Grubu ve Dünya Göz Hastaneleri’nin sahibi Eray Kapıcıoğlu ile ortak oldu. Galatasaray’ın 15 Ocak’tan itibaren maçlarını Seyrantepe’deki Türk Telekom Arena’da oynamaya başlamasıyla birlikte Ali Sami Yen Stadyumu’nun yıkım sürecine girmesi ve 300 milyon dolarlık (465 milyon lira) bu projenin de 2011’de temelinin atılması planlanıyor. İstanbul’un en gözde lokasyonlarından Büyükdere Caddesi üzerindeki Özdilek Grubu’na ait arsada da inşaatın bu yıl başlaması bekleniyor. Özdilek’in 200 milyon dolarlık (310 milyon lira) bir yatırımla arsada rezidans ve otel inşa edeceği açıklanmıştı.

        LORD NORMAN FOSTER’IN PROJESİ 2011’DE İSTANBUL’A GELİYOR

        Büyükdere Caddesi’nin ilgiyle izlenen bir başka arsasında daha ilk kazmanın 2011’de vurulacağı açıklandı. Renault Mais’in 10.6 dönümlük arsasını Şubat 2007’de satın alan Kazakistan merkezli Landmark’ın krizde yatırımdan vazgeçmesiyle EriaPartners‘a sattığı arsada ünlü bir mimarın elinden çıkan devasa bir kule yükselecek.

        Lord Norman Foster’a ait Fosters+Partners tarafından hazırlanan projenin 300 milyon dolarlık (465 milyon lira) bir yatırım olacağı açıklanmıştı. Kulislerde, isminin ‘Skymark Tower’ olacağı konuşulan projede rezidans daireleri ve ticari üniteler bulunacak. Dünyanın en iyi mimari projesi seçilen İstanbul Ataşehir’deki Varyap Meridian’ın ardından 2011’de yeni bir projeye başlayacak olan Varyap da 500 milyon dolarlık (775 milyon lira) yatırım yapacak. Çalık Grubu’nun şirketi GAP İnşaat ile ortak Doğu Ataşehir’de bir konut projesi geliştiren şirket, yine iddialı bir mimari örneği sergilemek için çalışıyor.

        Sinpaş Köşk’e komşu olurken Soyak rezidans kulesi yapacak

        3 yıl önce İstanbul Zincirlikuyu’daki Tat Towers’a komşu arsayı TOKİ’den 45.5 milyon liraya alan Soyak, yaklaşık 4 dönümlük arsa üzerindeki projesini 2011’de başlatacağını açıkladı. Soyak’tan yapılan açıklamaya göre, daha önce ofis bloğu olması öngörülen yatırım, rezidans olarak düşünüldü. Burada, 75 özel rezidans dairesi inşa edileceği bildirildi. Yeni yılla birlikte, Sinpaş GYO da Ankara’daki ilk yatırımına başlayacak. Şirketten yapılan açıklamada, Büyükesat’taki projenin temelinin bu yıl atılacağı bildirilirken, 380 konutluk projenin konsept çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu kaydedildi. Büyükesat Mahallesi’nde bulunan ve Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne 900 metre mesafedeki projenin idare izin süreçleri devam ediyor.

        İş GYO İzmir’e başlıyor

        3 yıldır bekleyen bir başka proje de İş GYO’nun İzmir’deki rezidans kuleleriydi. İmar planlarının bu yıl bitmesiyle yatırım devreye girecek.

        Menekşe Ataselim-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ