Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Konuta zam yolu göründü! - Emlak Haberleri

        Başta çimento olmak üzere inşaat malzemeleri fiyatlarındaki artış konuta da sıçrıyor. Sur Yapı'nın patronu Elmas, konut fiyatlarında artışı kaçınılmaz olarak nitelendirdi. Maliyet arttı ‘ev’de zam yolu göründü. Çimentocuları “Tam bir kartel yaratarak fırsatçılık yapıyorlar” diye eleştiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, inşaat maliyetindeki artışa dikkat çekerek, yakında bu artışın konut fiyatlarına yansıyacağını söyledi.

        Çimento fiyatlarındaki artışa tepki gösteren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, çimentocu şirketlerin kartel oluşturduğunu belirterek, “Yaptıkları, tam bir fırsatçılık. ‘Bizi günah keçisi yapıyorlar’ diyorlar ya, aynen öyleler” dedi. Elmas, “Nisan 2010’da 67 TL olan çimento fiyatı, bugün 105 TL’ye çıktı. Bu kadar zamanda bu oranda zam yapan inşaat şirketi gösterin bana. Nasıl olsa talep var diye, Marmara’daki 5 şirket, birleşip ortak kararla zam yapıyor. Ağlamaları bitmiyor ama hepsi halka açık şirketler. Kârlılıklarına bakın; en kötü dönemde bile genelde zarar yazmıyorlar” şeklinde yorum yaptı.

        İnşaat maliyetinde çimentonun girdi payının yüzde 8-9 civarında olduğunu belirten Elmas, emtia fiyatlarındaki genel artışa da dikkat çekerek, şöyle konuştu:

        ‘GEÇEN SENE OLSA BİZ ZAM YAPAMAZDIK’

        “Demirde de büyük artış var. 1.5 ay önce 950 TL olan fiyat, bugün bin 280 TL oldu. Demir yalnız temelden ibaret değil bizim için. Armatürlerden borulara kadar evin içinde de pek çok malzeme metal ve bu fiyat direkt etki ediyor. Bakır deseniz, 6 ayda 6 bin liralardan 9 bin liralara geldi fiyatı. Bu da önemli bir girdi. Kablo fiyatları derhal artıyor. 2011’de malzeme ve işçilik fiyatlarındaki artış, yakın zamanda konut fiyatlarına yansıyacaktır. Bu sektör, eninde sonunda bu artışı yansıtmak zorunda. Biz de 17 Ocak itibarıyla Exen İstanbul projemize yüzde 7-8 zam yapacağız. Bunda maliyet artışı kadar piyasadaki iyi gidişatın da etkisi var bir miktar. Geçen yıl bu zamanlarda olsa, bu zammı yapamazdık.”

        2005’TEN 2006’YA GEÇİŞ DÖNEMİ GİBİ

        Altan Elmas, sektörün son günlerde geldiği noktayı 2005 yılından 2006’ya geçilen döneme benzeterek, “Aynı durumlar yine yaşanmıştı. Bu sektör 8 çeyrek daralmadan sonra 3 çeyrektir büyüyor. Piyasa da bunu inşaatçıya yedirmiyor. Herkes payını alıyor” dedi.

        Menekşe ATASELİM-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ