Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Arena'ya toplam yatırım 600 değil 773 milyon TL - Emlak Haberleri

        BARIŞ ERKAYA

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        berkaya@haberturk.com

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bakanlar ve TOKİ Başkanı'nın katılımıyla gerçekleşen Ali Sami Yen (ASY) Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın açılışında yaşananlar ve Başbakan Erdoğan'ın ardından yaptığı "Galatasaray'la üst kullanım hakkı sözleşmesi henüz imzalanmadı" sözleri gözleri bu dev tesise yapılan yatırımlara çevirdi.

        Başbakan Erdoğan'ın tesisin inşaası, çevre ve otopark düzenlemeleri, tesise ulaşımı sağlayan metro bağlantı hattının yapımı ve çevre yolların yeniden organizasyonu bedeli olarak açıkladığı 600 milyon TL'lik yatırım aslında ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'ya yapılan tüm yatırım değil. Yani daha da fazlası var.

        Toplam yatırım özel sektör de işin içerisine katıldığında 773 milyon TL'ye ulaşıyor.

        10 YIL İÇİN İSME 100.5 MİLYON DOLAR

        ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadı'na özel sektör adına en büyük yatırım Türk Telekom tarafından gerçekleştirildi. Stadın isim hakkını 10 sezon boyunca satın alan Türk Telekom, bu yatırım bedeli olarak toplam 100.5 milyon doları doları gözden çıkardı.

        TRİBÜNLERE 12 MİLYON DOLAR

        Bu büyük yatırımın dışında tribünlerin bölüm bölüm satışından da Galatasaray, iki yıl için yaklaşık 12 milyon dolar gelir elde etti.

        Kuzey Tribünü'nün önemli bölümünü Pegasus'a 2 yıllığına kiralayan Galatasaray, buradan yıllık 4, iki yıl içinse 8 milyon dolarlık gelir elde etti.

        Bir diğer önemli yatırım da Doğu Tribünü'ne geldi. Doğu Tribünü'nün ikinci katını kiralayan Ülker Grubu, Pegasus Tribünü'ne göre daha küçük olan bu bölüm için yıllık 2, iki yıl içinse 4 milyon dolar değer biçti.

        Böylece kamunun stat, altyapı ve ulaşım amaçlı yatırımlarının dışında ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena için özel sektörden akan yatırımın toplam tutarı da 112 milyon doları yani 173 milyon TL'yi buldu.

        ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'ya kamu ve özel sektör tarafından yatırılan para ise 773 milyon TL'ye ulaştı.

        YILLIK GELİRİ 96 MİLYON DOLAR

        Fakat elbette Galatasaray'ın da ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'dan beklentileri çok yüksek.

        157 loca ve 4 bin 850 VIP koltuğun satışından 35 milyon dolarlık bir gelir bekleyen Galatasaray'ın, kombinelerin satışından beklediği yıllık gelir de 20 milyon doları buluyor. 157 locanın tamamına yakınını 3 yıllığına sattığı belirtilen Galatasaray'ın maç başı bilet satışından 10, tesisteki diğer alanlardan da 15 milyon dolar yıllık gelir elde edeceği tahmin ediliyor.

        Uzun lafın kısası ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın üst hakkının Galatasaray tarafından kullanılması halinde buradan elde edeceği yıllık gelir toplam 96 milyon doları buluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ