Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Konut fiyatları düşecek mi? - Emlak Haberleri

        Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) “İnşaat Sektörü Analizi’’nde, bu yıl konut sektörünü sıkıntılı günlerin beklediği, sektördeki büyümenin ise 2010’un gerisinde kalacağı öngörüldü. Bu yılın son 3 çeyreğinde konut sektöründe kayda değer bir arz patlaması yaşanacağı ve konut fiyatlarının düşeceği tahmin ediliyor. Ekonominin ısınmasına karşı alınan önlemlerin, konut sektöründeki büyümenin hızını keseceği, yan sektörlerde üretimi yavaşlatacağı ve istihdamı olumsuz etkileyebileceğine işaret ediliyor. 2015’e kadar gerçekleştirilmesi düşünülen yatırımların 4 yıllık dönemde inşaat sektöründe önemli iş fırsatları yaratması bekleniyor.

        SATIŞ 2010’UN GERİSİNDE KALACAK

        TMB’nin analizinde, 2011 yılının ilk çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısının geçen yılın birinci çeyreğinde yüzde 32.9 oranında azalmış olduğu anımsatılarak, bu çerçevede 2011’in ilk çeyreğinde kaydedilen yüzde 7.6’lık artışın daha da önemli hale geldiği belirtildi. Bu tablonun geçen yıl inşaat ruhsatı almış olan dairelerin bu yıl tempolu bir biçimde kullanılabilir hale geldiğine, arzın giderek arttığını gösterdiğine işaret edildi. Geçen yıl 823 bin dairenin inşaat ruhsatı aldığı ve bu rakamın son 5 yıllık ortalamanın 1.5 katından daha fazla olduğu dikkate alındığında 2011’in son 3 çeyreğinde konut sektöründe kayda değer bir arz patlaması yaşanması ve beraberinde konut fiyatlarının düşmesi olasılığını artırdığı ifade edildi.

        Ekonominin ısınmasına karşı alınan önlemlerin önemli bir yansımasının da konut sektöründeki büyümenin hızını kesmesi, sektöre girdi sağlayan yan sektörlerde üretimin yavaşlaması ve istihdamın olumsuz etkilenmesi olacağına işaret ediliyor. Bu yılın ilk çeyreğinde inşaat ruhsatı alan daire sayısında yaşanan yüzde 26.7 oranındaki düşüşün geçen yılın aynı döneminde gerçekleşmiş olan azalma oranının dört katına yaklaşması da konut sektöründe yeni inşaat yapma isteğinin önemli ölçüde gerilediğinin göstergesi olduğu belirtildi. Bunlar dikkate alındığında 2011’de konut sektörünü sıkıntılı günlerin beklediği ve sektördeki büyüme oranının 2010’un gerisinde kalabileceği ifade edildi.

        RUHSAT SAYISINA BAKIP DÜŞECEK DEMEK DOĞRU DEĞİL

        16 firmanın bir araya gelip kurduğu Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Sinpaş GYO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin açıklamasının 2010 verilerine göre yapılmış olabileceğini, genele bakıldığında sektördeki konut fiyatlarının düşmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Çelik, “2009 yılında 600 bin ruhsat alındı, 2010 yılında ise bu rakam 800 bine çıktı. Buna göre sektör yüzde 60 büyüme yaşadı gibi gözüktü” dedi. Bu değerlerle 2011 yılını karşılaştırmanın yanlış olduğunun altını çizen Çelik, seçimlerden önce bütün müteahhitlerin ruhsatlarını aldığını ama inşaatlarına başlamadığını söyledi.

        İKİ BÖLGEDE ARZ FAZLASI VAR

        Arz fazlasının İstanbul’da sadece bazı bölgelerde yaşandığını kimi bölgelerde ise fiyatların sabit kaldığını vurgulayan. Çelik’e göre bugün en çok arz fazlasının yaşandığı bölgeler Beylikdüzü ve Bahçeşehir. Bu bölgelerde fiyat düşüşü yaşanabildiğini ifade eden Çelik İstanbul’un diğer bölgelerinde ise herhangi bir fiyat düşüşü gözlemlenmediğinin altını çizdi. Çelik ayrıca “Türkiye’deki konut geliştiricileri olarak projelerimizi geliştirdikten sonra satış ve üretime aynı anda başlıyoruz. Arzın olmadığı yerde, hiçbir müteahhit inşaata başlamaz” diyerek Türkiye Müteahhitler Birliği’nin analizinin doğru olmadığını ileri sürdü.

        DEMİR FİYATI YÜZDE 40 ARTTI

        Çelik, şöyle konuştu: “Demir fiyatları, arazi fiyatları artış gösterirken konut fiyatlarında düşüş beklenemez. Demir fiyatları son bir yılda yüzde 40 arttı. Yüzde 10 da TL’nin devalüasyonundan kaynaklanan bir artış var. Bunu da eklediğinizde son bir yılda yüzde 50’lik maliyet artışı var. Bu hiç de enflasyon hesapları ile bağdaşmıyor. Doğal olarak bu maliyetler, inşaat maliyetlerinin artışına direkt etki edecektir. O nedenle bu maliyetler, bir miktar sonra ürün satışlarına geleceği için konut satış fiyatlarını bir miktar daha yukarı çıkaracaktır, aşağı düşürmeyecektir.”

        YELDA AKGÜN- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ