Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Maliye 500 bin kişinin peşinde - Emlak Haberleri

        Maliye, son bir yılda 2 ve üzerinde ev alıp satan 500 bin kişinin peşine düştü.

        Önümüzdeki hafta bu kişilere mektup gönderilerek, elde ettikleri değer artışının vergisi istenecek. Maliye, iki ve üzeri konut alım satımının ticarî faaliyet kapsamına girdiğine dikkat çekiyor.

        Maliye ekipleri, son bir yıl içerisinde 2 ve üzerinde sayıda ev alıp satan 500 bin kişinin peşine düştü.

        Zaman'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, önümüzdeki hafta Gelir İdaresi Başkanlığı bu kişilere mektup göndererek gayrimenkul alımı satımı sonrasında elde ettikleri değer artış kazancının vergisini isteyecek. Örneğin 100 bin liraya alınıp 120 bin liraya satılan konutta aradaki 20 bin liranın vergisi talep edilecek. Değer Artış Kazancı Gelir Vergisi dilimleri elde edilen kazanca göre yüzde 15 ile yüzde 35 arasında değişiyor. Mektup gönderim işlemi tamamlandıktan sonra kazancını beyan etmeyenlere ise aradaki farkın vergisi kadar vergi ziyaı cezası kesilecek. İki ve üzeri konut alım satımının ticari faaliyet kapsamına girdiğine dikkat çeken Maliye kaynakları, bu kişilerden mükellefiyet tesisi de talep edileceğini söyledi.

        İki ve üzerinde konut alım satımı yapanların bilgi işlem ve tapudan gelen verilerle herhangi bir vergi ödemediğinin tespit edildiğini aktaran üst düzey Maliye yetkilisi, "Bu yapılan işlemler ticari faaliyet kapsamına giriyor. Öncelikli olarak bu kişilerden mükellefiyet tesis ettirmelerini, sonrasında ise elde ettikleri kazancın vergisini talep edeceğiz. Beyan etmeyenlere ise aradaki fark kadar vergi ziyaı cezası kesilecek." dedi. 500 bin kişiye mektup gönderilmesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın geçen yıl yaptığı denetim sonuçları etkili oldu. Değer artış kazançlarını mercek altına alan idare, 1.896 inceleme yaptı. Denetim birimleri, geçen yıl oluşan değer artış kazancını eksik bildiren emlak sahiplerine 43 milyon 664 bin lira vergi tahakkuk ettirirken, 69 milyon 472 bin lira da ceza kesti.

        Satın alınan gayrimenkul 5 yıl içinde ve alış fiyatından daha fazla değerde satıldığında, değer artış kazanç vergisi doğuyor. Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi durumunda yıllık beyanname verilmesi gerekiyor. 2011 yılı için değer artış kazancı istisnası 8 bin lira. Gelir Vergisi tarifesinde ilk dilime uygulanacak gelir tutarı 9 bin 400 lira. 53 bin liranın üzerindeki gelirlere ise yüzde 35 vergi uygulanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ