Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak İstanbul’daki tapuya Berlin’den imza - Emlak Haberleri

        Bu kolaylığın İstanbul gibi büyük şehirlerin emlak piyasasına belli bir canlılık getirmesi bekleniyor.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinden önce Türkiye’de gündeme gelen tapu müşavirlikleri projesi “Türk kökenlilerin Türkiye’deki hakları” kapsamında değerlendirilebilecek düzenlemelerin başında geliyor. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Yurt dışında yaşayan Türkler, büyükelçiliklerde istihdam edilmesi planlanan tapu müşavirleri ile gayrimenkul alım satım işlemlerini Türkiye’ye gelmelerine gerek kalmadan yapabilecekler. Buradaki müşavirliklerin aynı zamanda Türkiye’deki gayrimenkul piyasasıyla ilgili danışmanlık hizmeti vermesi de planlanıyor.

        Yurt dışı alımların yüzde 70’i Türklerden

        Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre yurt dışında yaşayan ve bir başka ülkenin vatandaşlığında bulunup da Türkiye'de gayrimenkul edinen Türk asıllı kişilerin sayısı 14 bin 890. Bu kişilerin 11 bin 223'ü Almanya'da yaşıyor. Yurt dışında yaşayan Türk asıllı kişilerin Türkiye’de en fazla ilgi gösterdikleri şehirlerin başında Antalya, Muğla ve Aydın gibi daha ziyade yazın tatil yapmak için gidilen şehirler geliyor. Ancak son zamanlarda İstanbul ve Ankara gibi şehirlerin de ön plana çıktığı görülüyor.

        Yurt dışındaki Türklerin tüm Türkiye genelinde yaptığı gayrimenkul alımlarının önemli boyutlara eriştiğini de belirtmek gerekiyor. Toplamda 41 milyon metrekarelik gayrimenkulü bulunan yurt dışındaki Türklerin, Türkiye’de yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarının yüzde 70’ine de imza attıkları görülüyor. Gayrimenkul piyasası hızla yükselen Türkiye için bu potansiyel, göz ardı edilemeyecek bir nitelik taşıyor.

        Türkiye’de 2010 yılında 854 bin konutun inşaatına başlanırken, 2011 yılı başında bu rakam 253 bin oldu. Gayrimenkul piyasasında yüksek arzın olduğu ülkede bu gibi kolaylıkların yaratacağı etkiye ihtiyaç duyuluyor.

        Gurbetçiler önemli alıcı

        Rakamlar Almanya'da yaşayan Türklerin özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerin emlak piyasası için de önemli alıcılar olduğunu gözler önüne seriyor.

        İstanbul piyasasını yakından tanıyan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, tapu müşavirlikleri projesinin çok olumlu bir adım olduğunu belirtiyor. Ateş, “Türkiye’de tapu mevzuatında şu sıralar önemli değişiklikler yapılıyor. Bu değişikliklere istinaden bir şehirde satın almak istediğiniz mülkün işlemlerini başka bir şehirde yapabileceksiniz. Ülke genelinde yapılan bu düzenlemeler kapsamında söz konusu kolaylıkların yurt dışında da organize edilmesi planlanıyor” diyor.

        Söz konusu düzenlemelerle emlak piyasasının önemli ölçüde canlanacağını ifade eden Ateş “İstanbul’da önemli düzeyde konut üretimi oluyor. Bu düzenleme ile daha çok gayrimenkul satılacak. Buna eminim. Zaten geçmiş dönemlerde Avrupa ülkelerinde emekli olan kişilerin ciddi düzeyde alımlar yaptığı da görülmüştü. Bu tip düzenlemeler sadece Türk kökenliler için değil, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerdeki yabancılar için de önemli avantajlar yaratacak” diyor.

        Krizden Türkiye şehirlerine kaçış var

        Gayrimenkul konusunda uzman Dr. Can Fuat Gürlesel ise Avrupa ekonomilerinde yaşanan ekonomik kriz ortamının Avrupa’da yaşayan Türklerin Türkiye’ye dönüşüne uygun zemin yarattığını, bu durumun da Türkiye’deki gayrimenkul yatırımlarını olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. Gürlesel, “Avrupa’da yaşayan birinci ve ikinci jenerasyon Türkler, Türkiye’ye döndüklerinde kendi köylerinde ya da memleketlerinde gayrimenkul yatırımı yapıyorlardı. Üçüncü ve sonraki kuşaklar başta Almanya olmak üzere bulundukları ülkelerde kalmayı, geri dönmemeyi tercih ettiler. Ancak Avrupa’daki kriz ortamı Türkiye’ye geri dönüşlerini hızlandırdı. Türkiye’ye geri dönmek durumunda kalan yeni jenerasyonlar ise başta İstanbul olmak üzere büyük şehirleri tercih ediyorlar” ifadelerini kullanıyor.

        Gürlesel, bununla birlikte daha eski kuşakların halen kendi köylerini tercih edeceklerini belirterek “Büyükelçiliklerdeki tapu müşavirleri projesi Türkiye’de büyük şehirlerde belli bir canlılık getirebilir ancak çok yüksek bir talep olmasını beklemek uygun olmaz” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ