Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Kentsel Dönüşüm Kentsel dönüşüm başladı! - Emlak Haberleri

        Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul Esenler'de gerçekleşen törende, yaklaşık 7 milyon binanın elden geçeceği kentsel dönüşüm projesi için düğmeye bastı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüme ilişkin ''Depremlere karşı zemin etütleri yapılmadan yapılmış binalarla hep tehdit altındaydık. Şimdi bu adımla birlikte bunları minimize edeceğiz, asgariye indireceğiz ve benim vatandaşım da insanca yaşamanın erdemini yakalayacak'' dedi.

        Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "Yeni hayat alanlarını, yeşile önem veren bir anlayışla inşa edeceğiz. Yeni yeşil alanlara ihtiyacımız var. Mevcut güvensiz yapıları, can ve mal güvenliği bulunan yeni yapılarla değiştireceğiz. Kentsel dönüşüm de bunu sağlayacak. Rant odaklı değil, insan odaklı bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Sağlık merkezleri, parkları ile yepyeni yaşam alanları yaratacağız" dedi.

        İstanbul'da Esenler'in yanısıra Beykoz, Küçükçekmece, Beyoğlu ve birçok ilçede de yıkımlar başladı.

        Sarıgazi'deki Milli Savunma Bakanlığı'na ait 10 lojman ise patlayıcıyla yıkılacak. Dönüşüm çalışmaları kapsamında yapılacak yıkımlar sırasında Türkiye, ilk kez profesyonel anlamda dinamitli yıkım tekniğine sahne olacak.

        İLK KEPÇE HATAY'DA VURULDU

        Türkiye genelinde 33 ilde gerçekleşecek dönüşüm çalışmaları kapsamında, ilk olarak bu sabah, Hatay Kırıkhan'daki eski askeri lojmanın yıkımına başlandı.

        Bolu'da da kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ait lojmanların yıkım çalışmaları başladı. Sakarya'da ise ilk balyoz SGK'ya ait binaya vuruldu.

        İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın aralarında bulunduğu 33 ilde, yıkılacak kamu binaları arasında, karargah, emniyet müdürlüğü hizmet binası, ilköğretim okulu, devlet ve kadın doğum hastanesi, sağlık ocağı ve lojmanlar yer alıyor.

        BAŞKENT DE DÖNÜŞÜYOR

        Ankara'da, kentsel dönüşüm çalışmaları, Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) ait 4 katlı askeri lojmanın yıkımıyla başladı.

        Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı'nda, 4 katlı lojmanda, zemin hareketlerinden kaynaklanan derin çatlaklar tespit edildi.

        Risk taşıdığı belirlenen lojmanda, yıkım işlemine, iş makineleriyle başlandı. Binaya tankerle su sıkılarak, yıkım esnasında ortaya çıkan toz önlenmeye çalışıldı.

        1. DERECE DEPREM KUŞAĞI İLK SIRADA

        Uygulamaya, ilk etapta İstanbul gibi birinci derece deprem kuşağında bulunan yerlerden başlanılıyor.

        Türkiye için dönüm noktası olacak kentsel dönüşümde ilk yıkımlar; Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van'da yapılıyor.

        DEPREM VE DÖNÜŞÜM BİR ARADA YAŞANDI

        Kırşehir’de öğle saatlerinde meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin ardından Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkımı yapılan bina önünde açıklamalarda bulunan Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, “Yaşadığımız deprem, kanunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı” dedi.

        Kırşehir'de eski Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nin yıkımı törenle gerçekleştirildi. Burada yaptığı konuşmada, öğle saatlerinde meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremle ilgili de açıklama yapan Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, depremin can ve mal kaybına yol açmadığını fakat arama kurtarma ve UMKE ekiplerini tedbir amacıyla çevre köylere gönderdiklerini belirterek, "Yaşadığımız deprem, kanunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı" dedi.

        SAKARYA'DA BAŞLANGIÇ SSK BİNASIYLA BAŞLADI

        Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Adapazarı ilçesindeki orta hasarlı SSK binasının yıkımına başlandı.

        Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince, il genelindeki hasarlı ve risk taşıyan kamu binaları belirlendi. Geniş güvenlik önlemleri eşliğinde risk taşıyan eski SSK binasının iş makineleriyle yıkımına başlandı.

        Çalışmaları inceleyen Sakarya Valisi Mustafa Büyük, gazetecilere yaptığı açıklamada, ketsel dönüşüm çalışmalarının Türkiye çapında uygulandığını, Sakarya'daki çalışmaların eski SSK binasının yıkımıyla başladığını söyledi.

        Kamu binalarından başlanan yıkım çalışmalarının ileriye dönük bir süreç olduğunu kaydeden Büyük, her bölgedeki yapıların değerlendirilerek kentsel dönüşüme dahil edileceğini vurguladı.

        Yıkım sürecinin vatandaşların desteğiyle en iyi şekilde uygulanacağını ifade eden Büyük, ''Yıkılacak bina sayısıyla ilgili resmi bir rakam söylemek zor. Kentsel dönüşüme konu olabilecek bina sayısının ilimizde 5 bin civarında olduğu tahmin ediyor. Deprem öncesinde yıkılmış, riskli olduğu tespit edilmiş binalarla devam edileceği için hemen rakam söylemek zor'' dedi.

        Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu

        Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise Türkiye'nin her tarafında olduğu gibi, deprem bölgesi olan Sakarya'da da dönüşümün kamu binalarının yıkımıyla başladığını söyledi.

        ''Kamu binalarının yıkımıyla başlanan süreç, devletimizin konuya ne kadar ciddi baktığını ortaya koyuyor'' diyen Toçoğlu, vatandaşlara ait binaların süreç içinde kanuni formaliteler kapsamında dönüştürülmeye başlanacağını ifade etti.

        RİZE'DE DÖNÜŞÜM ALANINDAKİ BİNALARIN HEPSİ KAÇAK

        Rize'de kentsel dönüşüm projesi kapsamında 35 bina ile 125 konutun yıkımına başlandı. İlk binanın yıkımı sırasında ;konuşan Rize Belediye Başkanı Ak Partili Halil Bakırcı, kentsel dönüşüm yapılacak alandaki 128 bina ila 560 konutun tamamının kaçak olduğunu açıkladı.

        Yeniköy Mahallesi'nde başlayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk bina yıkımı Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Karavin ile davetliler ve vatandaşların katıldığı törenle gerçekleştirildi. Burada konuşan Belediye Başkanı ;Bakırcı, kentsel dönüşüm yapılacak alanda 560 konut ve 128 binanın yer aldığını belirterek bunların tamamının kaçak olduğunu söyledi.

        Bölgede kamu arazileri üzerinde kaçak yapılaşma olmadığını ifade eden Bakırcı, şöyle konuştu:

        "Bu bölgeyi yaşam koşulları iyi olmadığı için tercih ettik. Yüzde 85 oranında vatandaşlarla anlaşarak kamulaştırma yaptık. Geri kalan arazi sahipleri için mahkeme yoluyla cebri kamulaştırma yapacağız. Yıkım yapacağımız 8 hektarlık alanda 6 bloktan oluşan 440 bina yapılacak. İlk etapta 35 bina ile 125 konutu yıkacağız. Yıkımı yapılan yerlerde dere ıslahları ile binaları birlikte yapacağız. Bölgede ;bin 100 konut ile 600 kişilik cami inşaatı ve alışveriş merkezi ile sosyal donatı alanları inşa edeceğiz. ;95 ila 165 metrekare arasında değişen büyüklükte konutlar yapacağız. Kentsel dönüşümün maliyeti 125 milyon lira olacak. Şehrimizin geleceğini bir daha kaçak yapılara teslim etmeyeceğiz."

        Törenin ardından kepçe ile yıkım başladı. İlk yıkımı kepçe operatörü ile Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı birlikte yaptı.

        KOCAELİ'DE YIKIMLAR GÖLCÜK'TEN BAŞLADI

        KOCAELİ'de ;kentsel dönüşüm projesi kapsamında hasarlı ;olmalarına rağmen güçlendirme çalışmaları yapılmadığı belirlenen 3 bin 751 binanın yıkımına törenle başlandı. İlk olarak, Gölcük ilçesindeki Denizevler'de 12 daireli iki blok yıkıldı. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, adım adım riskli binaların tamamının yıkılacağını söyledi. ;

        Gölcük ilçesi Kavaklı sahilinde bulunan Denizevler'de yıkım öncesi düzenlenen törene, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, vali yardımcıları ve vatandaşlar katıldı.

        Kocaeli'nin deprem riski taşıyan bir il olduğunu ve riskli binaların adım adım yıkılacağını belirten Kocaeli Valisi Ercan Topaca, "Kocaeli'nde tekrar bir afetle karşılaşmayacağımızın garantisi yok. Bu bölge depremi yaşadığı için en çok bizim bu işe önem vermemiz gerekiyor. Kocaeli'nde 3 bin 751 orta hasarlı bina var. Bunların önemli bir kısmında vatandaşlar kullanıyor. Bu durum bizi ürkütüyor. Bir deprem anında risk teşkil ediyor. Orta hasarlı binalarda oturanlara tek tek duyurduk. Hayırlısıyla adım adım riskli binaları yıkacağız. Amacımız vatandaşı mağdur etmeden hayal ettiğimiz kente, ülkeye kavuşmak." ;

        Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da ;tehlike arz eden yapıların yıkılacağını ve gelecekte öldürecek binaları asla yapmayacaklarını, kaçak ve ;usulune uygun olmayan yapılara da asla izin vermediklerin söyledi. ;Daha sonra Denizevler'de boş olan iki bloktaki 12 daire kepçelerle yıkıldı.

        BOŞALTMA TEBLİGATLARI GÖNDERİLİYOR

        Kocaeli Bölgesi'nde tüm ilçelerde 3 bin 751 hasarlı binada toplam 9 bin 971 bağımsız konut ve işyeri bulunuyor. Yapılan tespitlerde bu binalardaki 4 bin 200 dairede kiracıların oturduğu belirlendi. Valilik talimatıyla bu binaların boşaltılması için tebligatlar ;gönderiliyor. Yasal süre tamamlandığında bu binaların elektrik, su ve doğalgazı kesilecek, daha sonra belediyeler tarafından yıktırılacak.

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ