Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Maketten konut satışına denetim geliyor - Emlak Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / ANKARA

        Tüketici Kanunu'nda değişiklik yapılarak makette konuta sınır getirilmesi beklenirken ilk adım Sermaye Piyasası Kanunu ile atılıyor. Maketten konut satışları ‘halktan para toplama' faaliyeti olarak kabul edilecek ve SPK denetimine alınacak. SPK'dan izin almadan maket üzerinden konut satışı yapılamayacak. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyonda Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında 4. maddeye ekleme yapıldı. AK Parti milletvekilleri tarafından verilen önergeyle sermaye piyasası araçlarının ihracında izahname hazırlama yükümlülüğünü düzenleyen maddeye 6. fıkra eklendi. Buna göre, maket üzerinden yapılan konut satışları ‘halktan para toplama' faaliyeti olarak kabul edilecek ve diğer sermaye piyasası araçları gibi SPK denetimine tabi olacak. Bundan böyle gayrimenkul şirketleri maket aşamasında iken satış yaparken SPK'ya izahname verecek. İzahnamesine SPK'dan onay verilmeyen şirketler maketten satış yapamayacak.

        ‘PADİŞAHLIK YETKİSİ VERİYOR'

        Alt komisyon üyesi CHP'li Aydın Ayaydın, Bülent Kuşoğlu ve Mevlüt Aslanoğlu ise ortak basın toplantısı düzenleyerek önergeyi ağır bir şekilde eleştirdi. Tasarının 4. maddesinin kabul edilen önergeyle SPK'ya tüm şirketler üzerinde adeta padişahlık yetkisi verdiğini kaydeden Aydın Ayaydın, subjektif kriterlerle şirketlerin tasfiye edilebileceğine işaret etti. Ayaydın, tasarıya yapmak istedikleri katkıların dikkate alınmaması nedeniyle görüşmelerden çekildiklerini, çalışmalara katılmayacaklarını bildirdi.

        KONUT HAYALİ SATARAK PARA TOPLANMAYACAK

        SPK Başkanı Vedat Akgiray proje maketi üzerinden satış yapılarak halktan para toplanmasının bir tür ‘hayal satarak para toplanması' olduğunu kaydederek, bu tür yatırım sözleşmesi yoluyla para toplanması işlemlerinin Sermaye Piyasası Kanunu'na tabi olması gerektiğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ