Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Projeler Onaltı dokuz kuleleri neden traşlanamıyor - Emlak Haberleri

        Zeytinburnu'nda tarihi silueti bozduğu gerekçesiyle üst katlarının yıkılarak boylarının kısaltılmasına karar verilen Onaltıdokuz kuleleriyle ilgili hukuki süreç devam ediyor. Mahkemenin "boyları kısalacak" kararının ardından Zeytinburnu belediyesinin açtığı "Yıkım ihalesi" katılan firma olmadığı için iptal edilirken, kulelerin sahibi Astay Gayrimenkul ihaleye itiraz edip dava açmıştı. Bu arada mahkemenin verdiği yıkım kararını uygulamadıkları gerekçesiyle Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından Zeytinburnu Belediyesi başkanlığı yetkilileriyle ilgili soruşturma açılması için kaymakamlıktan izin istendi.

        YIKIM SÜRECİ HENÜZ BEKLEMEDE

        Zeytinburnu'ndaki gökdelenlerin uygulama imar planları ile yapı ruhsatlarının iptal edilmesinin ardından, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin yıkım kararı, Danıştay 14. Daire onayıyla tarihi silueti bozduğu iddia edilen Onaltıdokuz kulelerinin boylarının kısaltılmasına karar verilmişti. Kararın ardından Zeytinburnu Belediyesi tarafından yıkım ihalesi açılmış ancak ihale hiçbir firmanın katılmaması yüzünden iptal edilmişti. Zeytinburnu belediyesi tarafından yeni bir ihale hazırlığı yapılırken, bu kez kulelerin sahibi Astay Gayrimenkul ihaleye itiraz edip dava açması üzerine süreç beklemeye geçmişti.

        3 KULEDEN TOPLAM 25 KAT YIKILACAK

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin siluetini bozmamak için her semte bir yükseklik kotası getirilmişti. Bu kotaya göre Zeytinburnu semti için izin verilen yükseklik 70 metre, yani 23 kat olarak belirlenmişti. 26, 32 ve 36 kattan oluşan Onaltıdokuz kulelerinin mahkeme kararı gereği 23 kata indirilmesi gerekiyor. Bu durumda en yüksek kuleden 13, 32 katlı ortanca kuleden 9, en küçük olan 26 kuleden ise 3 katın yıkılması gerekiyor. 3 kuleden yıkılacak toplam kat sayısı 25.

        SORUŞTURMA AÇILMASI İÇİN İZİN İSTENDİ

        Öte yandan mahkemenin verdiği yıkım kararını 30 gün içinde uygulamadıkları gerekçesiyle Zeytinburnu Belediye Başkanı ve İmar ve Fen İşleri müdürleri hakkında soruşturma açılması için Zeytinburnu Kaymakamlığından izin istendi. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen işlemlerin ardından soruşturmaya izin verilip verilmeyeceği Kaymakamlığın 45 gün içinde vereceği cevaba göre belirlenecek.

        Havadan görüntülediğimiz Bakırköy ve Zeytinburnu sahili manzaralı Onaltıdokuz kulelerinin açık havalarda Kadıköy ve Adalar'a kadar uzanan bir manzarası var. Çevresinde bu binaların boyuna yaklaşan bir binanın olmaması da dikkat çekiyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ