Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Kentsel Dönüşüm Onbinlerce kişinin kirasını devlet ödüyor! - Emlak Haberleri

        Devlet binlerce kişiye hem kira yardımında bulunuyor hem de kredisine faiz desteği veriyor. Dönüşüm çalışmaları kapsamında ilgili birimlere başvuru yapan binlerce kişinin kirası ödenmeye başladı. Evini yeniletecek veya yeni bir ev satın alacak kişilere ise anlaşmalı bankalar üzerinden kredi faiz desteği sağlanıyor.Haber7’nin haberine göre kira tarafında destek alanların sayı 100 bine, kredi tarafında ise bu rakam 5 bine yaklaştı.

        PARALAR ÖZEL HESAPTAN

        Devlet kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında hem ev sahiplerine hem de bu evlerde oturan kiracılara kira ve kredi faiz desteği imkânı tanıyor. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunun uygulama yönetmeliğinin 16 maddesi gereğince yapılan kira yardımları ve faiz destekleri Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’ndan karşılanıyor.

        18 AY BOYUNCA 600 LİRA DESTEĞİ

        Riskli yapı sahipleri ve kiracıları yıkım için yapıları terk etmeleri halinde isteğe bağlı kira desteği alabiliyor. Kira yardımları konut ve işyerlerinin teslimine kadar da devam ediyor. Bakanlık tarafından belirlenen kira yardımlarının tutarı 600 lirayı, yardım süresi ise 18 ayı geçmiyor. Kira yardımının ilk 5 aylık bölümü taşınma giderleri göz ününde bulundurularak hesaplara peşin yatırılıyor.

        2 YIL SONRA ÖDEMELİ 10 YIL VADELİ KREDİ

        Bakanlığın sağladığı kredi faiz desteğinden mülk sahiplerinin yanı sıra kiracılar da faydalanabiliyor. Bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, hak sahiplerinin bildirim yapmasına takiben Bakanlık tarafından hesaptan karşılanıyor. Destek kapsamında evini güçlendireceklere ve yeni ev yapacaklara yüzde 4 faiz desteği, 2 yıl sonra ödeme ve 10 yıl vade imkanı tanınırken, işyeri yapımı için kredi çekeceklerde ise bu oranlar yüzde 3 faiz desteği, 2 yıl sonra ödeme imkanı ve 7 yıl vade şeklinde belirleniyor.

        17 BANKA DESTEK VERİYOR

        Hak sahiplerince kullanılacak kredilere ilişkin destek noktasında bakanlığın anlaşmalı olduğu 17 banka bulunuyor.Şu ana kadar Bakanlığın anlaşma yaptığı bankaların isimleri ise şöyle; Şeker Bank, Finansbank, Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Albaraka, DenizBank, Akbank, Vakıfbank, Yapıkredi, Bank Asya, TEB, Türkiye Finans,, Kuveyt Türk, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, ING Bank, ABank...Kentsel dönüşüm kapsamında hem mülk sahiplerine hem de kiracılara bu zamana kadar yapılan destek ve ödemeler de rakam yarım milyar TL'ye şimdiden ulaştı bile...

        100 BİNE YAKIN KİŞİNİN KİRASINI DEVLET ÖDÜYOR

        Kentsel dönüşüm özel hesabından riskli binada oturan 3 bin 427 kiracıya bu zamana kadar 3 milyon 704 bin TL kira yardımı yapıldı. Evi riskli olup da yıkılan ve farklı bir yerde kiraya çıkan 75 bin 138 mülk sahibine ise 170 milyon TL kira yardımı gerçekleştirildi. Öte taraftan konutun yanı sıra çürük binalarda yer alan 5 bin 628 iş yeri sahibine de 7 milyon 575 bin TL, bu iş yerlerinde kiracı olarak yer alan 315 kişiye ise 326 bin TL kira desteği sağlandı.

        350 MİLYON TL'LİK FAİZ DESTEKLİ KREDİ

        Kira desteğinin yanı sıra riskli yapı sahibi ve kiracılarına sağlanan kredi faiz desteğinden de binlerce kişi yararlandı.Çalışma kapsamında bu zamana kadar evi yıkılan 3 bin 829 mülk sahibine bakanlığın anlaşmalı olduğu farklı farklı bankalardan 299 milyon TL, 376 işyeri sahibine ise 28 milyon TL’lik kredi kullandırıldı. Mülk sahiplerinin yanında kiracı konumunda olan 2’si işyeri olmak üzere 197 kiracıya ise 20 milyon TL’ye yakın faiz destekli kredi kolaylığı sağlandı. Bakanlığın bu zamana faiz desteği sunduğu kredilerin toplamı 350 milyon TL’ye yaklaşmış oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ