Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Projeler Bakan Elvan'dan 3. havalimanı açıklaması - Emlak Haberleri

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3. havalimanı için öngörülen yatırım tutarının 10 milyar Avro civarında olduğunu belirterek, konsorsiyumun 10 milyar Avro'nun altında bir yatırım gerçekleştirmesi halinde aradaki farkın devlete ödeneceğini, bunun sözleşmeyle resmi bir tutanak haline getirildiğini söyledi.

        Elvan, TBMM Gene Kurulu'nda, Bakanlığının 2015 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, bir gazetede kendisiyle ilgili haberde, Sayıştay Başkanı'nı ziyaret ederek, "Kanuna aykırı davranabiliriz, idare edin" dediğinin öne sürüldüğünü hatırlatarak, "Sayıştay Başkanı'nı ziyaret etmedim. Sayıştay Başkanlığı beni Genel Kurula davet etti, ulaştırma ve iletişim alanında Türkiye'nin stratejilerine yönelik bir sunuş yaptım. Konferans neticesinde de hemen Sayıştay Başkanlığı'ndan ayrıldım. Bu ifadeler normal bir insanın bile söylememesi gereken ifadelerdir. Kınıyorum, kesinlikle iftira ve yalandır, bununla ilgili yasal süreci de başlattım" dedi.

        12 yıldan beri ulaşım ve iletişim altyapısını geliştirmeye yönelik çok ciddi yatırımlar yaptıklarını anlatan Elvan, bugüne kadar 187 milyarlık yatırım gerçekleştirdiklerini, bunun 117 milyarının kara yolu altyapısı, 36 milyarının demiryolları, 21 milyarının haberleşme sektörü, 10 milyarının havayolu, 3 milyarının ise denizcilik sektörüne harcandığını anlattı.

        "Bugün itibarıyla aşağı yukarı 200 milyar liralık bir proje stokumuz var. 100 milyar liralık bir kısmını harcadık, 100 milyar liralık bir kısmı da yine yatırım programımızda. Portföyümüzde ise 4 bine yakın proje bulunmaktadır. Toplam proje sayımız 3 bin 793. Hangi ilimize giderseniz gidin, o ilde mutlaka Ulaştırma Bakanlığı'nın en az 3-5 tane şantiyesini görmeniz mümkün" diyen Elvan, doğrudan sağlamış oldukları istihdamın ise 235 bin olduğunu kaydetti.

        Karayollarında 2014 yılında gerçekleştirdikleri yatırım tutarının 13 milyar liraya yaklaştığını kaydeden Elvan, 81 ilde, 2 bin 100 şantiyede, 100 binden fazla işçi ve mühendisin geceli gündüzlü çalışarak yatırımları gerçekleştirdiğini ifade etti. 2014 yılında 700 kilometre civarında bölünmüş yol, 950 kilometre tek yol, bin 500 kilometre kaliteli asfalt yapımı gerçekleştirdiklerini belirten Elvan, 9 tüneli tamamlayarak hizmete sunduklarını, bugün itibarıyla 22 bin 500 kilometrelik tünel tamamlanmış durumda olduklarını söyledi. Yılda 100 kilometre tünel delme işlemi gerçekleştirdiklerini dile getiren Elvan, 2014 yılında 116 köprü, 45 köprü onarımı, 18 tarihi köprün onardıklarını kaydetti.

        Elvan, "2015 yılında ise 20 civarında tünelimizi hizmete açacağız. Malatya'da Karahan ve Erkenek, Hakkari'de Çukurca, Şırnak'ta Cudi ve Bitlis Şehir Geçişi, Bitlis Deresi tünelleri, Zonguldak'ta Sapça ve Üzülmez tünelleri, Bartın'da Amasra ve Çakraz tünelleri gibi çok sayıda tüneli önümüzdeki günlerde hizmetinize sunacağız. Bu yıl şu an itibarıyla 60'ın üzerinde projemiz tamamlandı, açılışını beklemekte" dedi.

        Bölünmüş yol çalışmalarına devam edeceklerini ifade eden Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bizim için önemli olan, en önemli hususlardan bir tanesi kuzey-güney geçişleri yani Karadeniz'i Akdeniz'e, yine Karadeniz'i Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan akslar. 18 aksımızda şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Bugün itibarıyla yüzde 80'lik bir gerçekleşme sağlanmış durumda. Yani, bu Karadeniz'den Akdeniz'e, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne inen 18 aksın çalışmaların yüzde 80'ini tamamladık. Yine, doğu-batı aksında 5 önemli temel büyük aksımız bulunmakta. Bunların ise, bu doğu-batı akslarının ise yüzde 86'sını tamamlamış durumdayız. : Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde kuzey-güney aksları ile doğu-batı akslarını bir bütün olarak tamamlamış olacağız. Önem verdiğimiz hususlardan biri, nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğu Marmara Bölgesi. Marmara Bölgesi'nde bir anlamda otoyolla bir ring oluşturuyoruz. Sakarya'dan Kocaeli'ne, Kocaeli'den Kurtköy'e, Kurtköy'den Yavuz Sultan Selim Köprüsü, oradan Tekirdağ Kınalı'ya, Tekirdağ Kınalı'dan Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir'e kadar inen güzergahta bir ring oluşturuyoruz.

        İstanbul-İzmir otoyol çalışmalarımız devam ediyor ve yüzde 60-65 oranında otoyol çalışmalarımız tamamlandı. İstanbul-Bursa otoyolu 2015 sonu itibarıyla inşallah açılacak. Bu güzergahta Körfez Geçiş Köprümüz var ki kendi alanında dünyanın 4'üncü büyük köprüsü, bu köprüyü de artık kullanma imkanına kavuşacağız. Özellikle Yalova'ya giden vatandaşlarımız bir buçuk, bir saat kırk dakika mesafe alan güzergahı 10-15 dakika gibi çok kısa sürede geçme imkanına kavuşacak. Yeni ihaleye çıkmış olduğumuz bir başka otoyol projemiz; Akyazı'dan Kurtköy'e kadar uzanan güzergah ve bunun devamında Kuzey Marmara Otoyol Projesi var. 95 kilometrelik. Kuzey Marmara Otoyol Projesi'nden hemen sonra Tekirdağ Kınalı'ya kadar uzanan güzergahın otoyol ihalesine de çıkmış bulunuyoruz. Önümüzdeki yıl da kalan kesimlerin ihalesine çıkacağız ve Marmara Bölgesi'ni bir otoyol ringiyle kaplamış olacağız. Önümüzdeki dönemde otoyollara çok daha fazla ağırlık vereceğiz. Önümüzdeki günlerde Ankara-Niğde otoyol projesi ihalesine çıkıyoruz. Bir başka projemiz Ankara-Kırıkkale-Delice otoyol projesi. Bir başka projemiz İzmir-Aliağa otoyol projesi. Bu projelerimizin ihalesine 2015 yılında çıkacağız ve otoyollarımıza daha fazla ağırlık vermeye başlayacağız."

        "DEMİRYOLLARI, ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR"

        Demiryollarının Cumhuriyet'in ilk yıllarıyla birlikte bugün altın çağını yaşadığını ifade eden Elvan, iktidarı devraldıklarında 11 bin kilometre demiryolu ağının 9 bin 200 kilometresini baştan aşağı yenilediklerini söyledi. "150 yıldan beri Osmanlı zamanında yapılan demiryollarının Cumhuriyet döneminde yenilenmesi bile söz konusu olmamıştı. Bu demir yollarının tamamını yeniledik. Aşağı yukarı 2 bin kilometrelik bir kısım kaldı, buna yönelik de çalışmalarımız devam ediyor" diyen Elvan, şu bilgiyi verdi.

        "Bizim dönemimizde bin 759 kilometrelik yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarını inşa ettik. Şu anda 2 bin 712 kilometrelik yüksek hızlı ve hızlı tren projesi çalışmalarımız devam ediyor. Bunları da inşallah önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde tamamlayacağız ve Türkiye'yi bir anlamda, bir ucundan bir ucuna demir ağlarla örmüş olacağız. Hedefimiz Kapıkule'den, Edirne'den ta Kars'a kadar hızlı ve yüksek hızlı tren ağıyla Türkiye'yi bir bütün olarak geçmek. Diğer taraftan Karadeniz'de Samsun'dan Akdeniz'e kadar yine hızlı tren hattıyla Karadeniz'i Akdeniz ile buluşturmak. Bir başka önemli projemiz ki biz bunu çok önemsiyoruz, o da hızlı tren ile yine Adana-Mersin güzergahından Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin-Habur'a kadar hızlı trenle ulaşmak. Ankara-Sivas, Bursa-Bilecik, Ankara-İzmir hatlarındaki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bir başka önemli projemiz ise Kars-Tiflis-Bakü projemiz. 2015 sonu itibarıyla inşallah Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesini tamamlamış olacağız ve böylece Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz bir şekilde İpek Demir Yolu bağlantısını sağlamış olacağız."

        Elvan, demiryolu araç ve gereçlerinin, tren setlerinin Türkiye'de üretilmesine yönelik çok yoğun bir çalışma içerisinde olduklarına işaret ederek, "Demiryolu sektörüne yönelik Türkiye'de binin üzerinde firma var ve bu firmalarımız rayından en ince detayına, araç gerecine kadar şu anda Türkiye'de üretiliyor. Fakat, biz bununla da yetinmedik, 'Biz, kendi yüksek hızlı milli trenimizi imal edelim' dedik. Tamamıyla, tüm haklarıyla bize ait olsun istedik ve bu çerçevede çalışmalarımıza başladık. Şu an tasarım çalışmaları bitti, endüstriyel ve mühendislik çalışmalarının ihalesine 22 Ocak'ta çıkıyoruz. Tamamıyla yerli, tamamıyla Türk ürünü olan yüksek hızlı milli trenimizi inşallah 2018 yılında raylara indireceğiz" dedi.

        Bir ay içerisinde 80 adet yüksek hızlı tren seti alacaklarını, alım şartlarında "Minimum yüzde 53 yerli üretim olacak. Mutlaka bir yerli ortak almak zorundasın. Bu üretimi Türkiye'de yapmak zorundasın" diyeceklerini belirten Elvan, 2015 yılında Gaziantep-Şanlıurfa, Sivas-Erzincan, Yerköy-Kayseri, Adana-Gaziantep, Mürşitpınar-Şanlıurfa demiryolu yapım ihalelerine ayrıca Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri demiryolu projelerimizin de uygulama projesine çıkacaklarını bildirdi.

        "ÜÇÜNCÜ HAVALİMANINI YAPARAK ORAYI DÜZENE SOKACAĞIZ"

        Havacılık sektörünün son yıllarda önemli bir gelişme gösterdiğini, yıllık yüzde 14,5'lik bir büyümeye sahip olduğunu anlatan Elvan, yolcu sayısı artışında Atatürk Havalimanı'nın dünyada birinci, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın ise dünyada ikinci sırada geldiğini kaydetti.

        Elvan, üçüncü havaalanına yönelik eleştirilere yönelik şunları söyledi:

        "Bazı dolapların döndüğü ifade edildi. Burada çok açık ve net size şunu söylemek istiyorum; Üçüncü havalimanı gayet açık ve şeffaf bir şekilde herkesin huzurunda bir ihaleyle yapılmıştır, açık ihaledir ve devlete en çok parayı kim ödeyecekse ona verilmiştir. 22 milyar Avroo, KDV hariç, aşağı yukarı yılda 1 milyar Avro devletin kasasına girecek. O bölgeyi tahrip edeceğimiz şeklinde bazı ifadeler yer aldı. 50-60 yıldan beri üçüncü havalimanının yapıldığı yer hem taş ocakları hem kömür işletmeleri tarafından bir bataklığa dönüştürülmüş. Şu anda orada her şey tahrip edilmiş zaten. Biz üçüncü havalimanını yaparak orayı düzene sokacağız. Şartnamede üçüncü havalimanının kodunun değiştirilebileceği ifade edilmektedir ve bir zeyilnameyle teklif veren tüm firmalara bu kodun değişebileceği bildirilmiştir. Üçüncü havalimanı için öngörülen bir yatırım tutarı var, aşağı yukarı 10 milyar Avro civarında. Eğer konsorsiyum 10 milyar Avro'nun altında bir yatırım gerçekleştirirse aradaki fark devlete ödenecektir. Bu, sözleşmeyle, imzayla resmi bir tutanak haline getirilmiştir. Dolayısıyla devletin 2 milyar, 1 milyar Avro gibi değişik şekillerde ifade edilen bir kaybı kesinlikle söz konusu değildir."

        "OCAK İTİBARIYLA TREN SETLERİ SAYISINDA ARTIŞ OLACAK"

        Elvan, Ankara'da Batıkent-Sincan ve Kızılay-Çayyolu metrosunda bazı sıkıntılar yaşandığını ifade edildiğini hatırlatarak, "Ocak ayı itibarıyla, yani bir ay içerisinde tren setleri sayısında artış olacak. Şu an tren setleri sayısında gerçekten bir sıkıntı var ama şunu da ifade etmeliyim, tren setleri her gün artırılıyor. Biliyorsunuz 10 dakikayla başladık, şu anda 6,5 dakikada bir sefer yapılıyor ama Ocak sonu itibarıyla inşallah bu 6,5 dakikalık sefer sayısı daha da aşağı inecek. Yolcular bir anlamda biraz daha rahatlayacak" dedi.

        CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün "otobüslerinin ring seferleri de çok sıkıntılı" demesi üzerine Elvan, "Şu anda biz mevcut yatırımı gerçekleştirdikten sonra Kızılay-Çayyolu ve Batıkent-Sincan metro hattını Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devrettik" karşılığını verdi.

        CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in "Eyvah, Ankaralı yandı" demesine Elvan, Bakanlık olarak hiçbir şekilde ilgilenmeyecekleri anlamına gelmediğini söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ