Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        HTTP/1.0 404 Not Found Cache-Control: no-cache, private Date: Thu, 28 Mar 2024 09:01:53 GMT HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Haberler Ekonomi Emlak TOKİ lüks konuttan çıkıp ofise girecek - Emlak Haberleri

        Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) strateji değiştiriyor. Lüks konutlardan elde ettiği gelirlerle fakirlere ev yapan TOKİ, lüks konut yerine ofis ve otelden para kazanacak. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, TOKİ’nin lüks konut üretiminden çekilerek tamamen orta ve düşük gelir grubuna odaklanacaklarını söyledi.Turan, oluşacak gelir kaybını da iş merkezi ve otel yaparak telafi edeceklerini söyledi. TOKİ’nin yeni başkanı Turan, kurumun bundan sonra izleyeceği yeni stratejileri bir grup gazeteciye anlattı. Turan“Yüksek gelir grubundaki konutlarla ilgilenmiyoruz. Lüks konut segmenti en fazla yüzde 5 olur.Finansmanı da başka yerden sağlarız. Konut yapılacak bir yere iş merkezi,ofis ve otel yaparsan, daha azla kazanırsın. Merkezdeki arazilerde artık daha çok nitelikli binalar ile iş merkezleri olacak. Konut yapsam 3 bin dolar elde edeceksem, iş merkezi ile 12 bin dolar getirisi olur”dedi.

        KALİTENİN YANI SIRAMALİYET ARTACAK

        Turan, TOKİ konutlarının daha kaliteli malzemeden yapılacağını belirterek “TOKİ konutlarının kalitesi artacak. Artık evlerimiz kalitesiyle anılsın”dedi. Turan maliyetin yüzde 7-8 artacağını ancak konut fiyatlarına yüzde 3 yansıyacağını kaydetti.

        MÜTEAHHİTE KALİTE UYARISI YAPTI

        TOKİ konutlarının kalitesinin artacağını belirten Turan,şu uyarıyı yaptı: “Taşeron ve müteahhidimiz bu yeni anlayışa adapte olsun. Artık TOKİ’ye sadece yüksek kalite üreten mal satacak.”

        ‘YAPACAĞIMIZ BİNALAR 5 KATI GEÇMEYECEK’

        Yöresel mimariyi baz alacaklarını vurgulayan TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Asla yüksek katlı bina yapmayacağız. Mardin’e Mardin taşından konut yapacağız. Genel şehir imar planı 4 ya da 5 katsa onu geçmeyeceğiz. TOKİ geçmişte hep yüksek yapmış. Kentin en yüksek binaları TOKİ’ye ait. Ancak şimdi maksimum 5 katıgeçmeyecek. Blok sayısı ve bir binadaki daire sayısı artacak” dedi.

        ‘CAMİLERİN BAHÇE DUVARI OLMAYACAK’

        Kentsel dönüşüme de değinen TOKİ Başkanı“Bazı yerlerde işin ucu kaçmış. 100 metrekare dairesi olan dahi cebinden bir şey çıkmadan 200 metrekarelik daire istiyor. Deprem için başlayan dönüşüm, nasıl kâr ederiz anlayışına dönüştü. Müteahhit de vatandaş da daha bilinçli yaklaşmalı" dedi. Kentsel dönüşüm projelerinde kat sayısının sınırlı olacağını kaydeden Turan şöyle konuştu: “Geçmişte yüksek imarlı olan bir yer varsa, buradaki vatandaşın bir kısmını rızaya dayalı olarak şehrin başka yerine taşırız.”

        ‘SOSYAL ALANLAR SUNACAĞIZ’“

        TOKİ konutunda oturan akşam evinden çıkıp dolaşacak yer bulamıyor” diyen Turan,her projede sosyal yaşam alanları sunacaklarını vurguladı. Turan “Türkiye’de aslında gelişmiş bir mahalle kültürü var. Geleceğin sorunlarından birisi gettolaşma olacak. Muhafazakâr zenginler ile muhafazakâr fakirler ayrı yerlerde oturuyor. Artık toplu konutun klasik binaları yerine mahalle kültürü olacak. İlk defa bahçe duvarı olmayan camiler yapıyoruz” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ