Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Artık talep dar gelirliden - Emlak Haberleri

        Emlak Konut GYO tarafından hazırlanan ‘Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ adlı raporda konut sektöründe lüks ve orta segmentte talebin yavaşladığına dikkat çekildi. Türk inşaat ve konut sektörünün önümüzdeki dönemde de büyümeye devam edeceğine yer verilen raporda, “Türk konut sektöründe orta ve orta alt guruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre biraz yavaşlamakta olduğu söylenebilir. Türk inşaat ve konut sektörü büyüyen Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmayadevam edecektir” denildi. Fiyatlar konusunda zaman zaman yaşanabilecek dalgalanmaların çöküş veya balon olarak adlandırılmaması gerektiği vurgulanan raporda şöyle denildi

        ‘SURİYELİ GÖÇMEN FİYATI ARTIRIYOR’

        “Son verilere göre fiyat artışı makul bir eğilimde devam etmekte olup hesaplamalarda balonlaşma ihtimali olan tek bir yöreye rastlanmıştır. Söz konusu Gaziantep-Kilis-Adıyaman yöremizde de fiyat artışları reel anlamda yüzde 53.9 düzeyindedir. Bu bölgedeki fiyat artışının temel nedeni ise Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun talebi olarak gösterilebilir. Dolayısıyla fiyat atışı özel bir durumdan kaynaklanmakta olup bölgeseldir.”

        BALON YOK, HATTA EN RİSKSİZ ÜLKEYİZ

        Türkiye’de konut arzı ile talebin yavaş yavaş daha stabil bir hal almaya başladığına işaret edilen raporda, yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirdiği, yıllık 600 bin adet konut ihtiyacının da sürdüğü ifade edildi. Raporda Deutsche Bank’ın Mayıs 2014’te, küresel konut fiyatlarını incelediği raporuna atıfta bulunularak, “Balon olup olmadığına yönelik olarak incelenen ülkelerde kişi başına düşenoda sayısı baz alınarak yapılan değerlendirmede Kanada kişi başına düşen 2.6 oda sayısı ile en fazla ‘balon’ riski barındıran ülke konumundayken, Türkiye kişi başına düşen 0.8 oda ile ‘en risksiz’ ülke olarak görülmektedir” denildi.

        FAİZİN DÜŞMESİ ETKİLİYOR

        Raporda mevcut durumda konut sektörünü etkileyen unsurlar olarak artan yabancı yatırımcı ilgisi gösterilirken, faizlerin düşmesinin ve kentsel dönüşümün de talebi artırdığına işaret ediliyor.

        2 BÖLGEDE FIYATLAR DÜŞÜYOR

        Raporda Ocak 2010 ile Kasım 2014 arasında Artvin-GiresunGümüşhaneOrdu-Trabzon bölgesinde fiyatların yüzde 3.9, “VanBitlis-Hakkâri bölgesinde yüzde 5.02 gerilediğine işaret edildi. Neden olarak ise “Demografik etmenler, göç, yabancı yatırımcı azlığı, gelir etkisi şeklinde ifade edilebilir” yorumu yapıldı.

        2014 ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTEN SONRA PİYASA CANLANDI

        Raporda ayrıca 2013’ün son çeyreğinde ve 2014’ün ilk yarısında beklemeye geçen talebin, 2014’ün üçüncü çeyreğinden sonra yeniden canlanmaya başladığına da işaret edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ