Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak 2-B Arazileri İstanbul'da 300 bin bina tehdit saçıyor - Emlak Haberleri

        15 milyon nüfusa, 1.6 milyon binaya sahip megakentin ilçelere göre kentsel dönüşüm haritasını çıkardı. Her depremde gözlerin çevrildiği ve uzmanlar tarafından binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanacak olası İstanbul depremine karşı kentin yapı stoku ve riskli bina durumu belediye yetkililerince ortaya kondu. 39 ilçenin belediye başkanı ya da yetkililerinin verdiği bilgi, ilçenin deprem hazırlığındaki aşamayı ve ciddiyetini de ortaya koydu. Kimi belediye başkanları yapı stoku ve riskli bina tespitini hemen ortaya koyarken, kimi belediye başkanları bu tespiti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığını ifade ederek, topu büyükşehire attı. Belediye başkanları riskli bina tespitinin, 1999 yılı öncesi yapılan binaları dikkate alarak yaptıklarını belirterek, ‘riskli binanın yıkılacak bina olmadığı’ uyarısında bulunuyor. Kimi belediye başkanları riskli bina tespitine, ruhsatı olmayan, kaçak binaları da katıyor. Vatan gazetesinin haberine göre, riskli bina ve yıkılacak bina konusunda hala net bir istatistiğin olmadığı,bu konuda ciddi bir envanterin ihtiyacını da gözler önüne serdi. 1998 yılına kadar 2. deprem kuşağında yer alan ve o dönemde bu dereceye göre binaların yapıldığı İstanbul’da bugün, Sultanbeyli, Bağcılar, Ataşehir, Küçükmece, Kartal dönüşümün en çok gerektiği ilçelerin başında geliyor. Kentin kuzeyindeki Çatalca, Şile, Beylikdüzü ve dönüşüm ihtiyacının en az olduğu ilçeler olarak ortaya çıktı.İşte Vatan’ın tek tek konuştuğu ilçe yetkililerine göre ilçelerin yapı stoku ve dönüşüm oranlarını ortaya koyan İstanbul’un kentsel dönüşüm haritası.

        İLÇE ADI BİNA SAYISI RİSKLİ BİNA SAYISI

        ATAŞEHİR 32 bin 260 19 bin 500

        BAĞCILAR 53 bin 27 bin

        BAKIRKÖY 12 bin bin 500

        BAYRAMPAŞA 22 bin 200 3 bin 600

        BEŞİKTAŞ 17 bin 300 4 bin 300

        BEYKOZ 45 bin 399 5 bin

        ÇEKMEKÖY 20 bin 5 bin

        ESENLER 26 bin 527 8 bin

        KADIKÖY 39 bin 15 bin

        KAĞITHANE 33 bin 15 bin

        KARTAL 32 bin 300 20 bin

        KÜÇÜKÇEKMECE 50 bin 20 bin

        MALTEPE 41 bin 2 bin 750

        PENDİK 45 bin 30 bin

        SANCAKTEPE 60 bin 12 bin

        SARIYER 67 bin 55 bin

        SİLİVRİ 35 bin 17 bin

        SULTANBEYLİ 35 bin 25 bin

        SULTANGAZİ 35 bin 10 bin

        TOPLAM 700 bin 986 295 bin 650

        DOLDUR - BOŞALT DÖNÜŞÜM

        Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, ilçedeki 50 bin binanın, 16 bininin riskli olduğunu söyleyerek, Üsküdar’da ‘doldur-boşalt’ yöntemiyle dönüşüme imza atacaklarını belirterek, “Biz Üsküdar’ı üçe ayırdık. Boğaz, merkez ve Bulgurlu-Cumhuriyet bölgesi olarak. Hepsinin dinamikleri farklı. Dönüşüm gerektiren en önemli yerlerimizi merkezdeki Mimar Sinan, Selami Ali ve Selimiye’de yapacağız. Mimar Sinan Mahallesi’nde 30 bin metrekarelik bir alanda 400 konut yapacağız. Dönüşümü yapacağımız yerleri buraya taşıyacağız. Kendi yerleri dönüştükten sonra vatandaşlar buradan, yeni evlerine taşınacaklar” dedi.

        HEDEF 2 YILDA 5 BİN BİNA

        Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, ilçedeki bina sayısının 26 bin 527 olduğunu bu binaların sadece 4 bin 624 ruhsatlı olduğunu belirerek, şöyle devam etti: “Dönüşüm çalışmamızı 5 bölgede yapacağız. Oruç Reis, Çifte havuzlar ve Turgut Reis Mahallesi’nde kentsel dönüşümlerimiz başladı. Dörtyol’daki projemiz ise bitti. Turgut Reis- Büyükşehir Belediyesi tarafından, Çifte havuzlar ve Oruç Reis Mahallesi’ndeki dönüşümler ise TOKİ tarafından yapılıyor. Buradaki dönüşümlerde, 3 bin 655 daire yenileniyor. 5. Bölgemiz de, afet yasasına göre düzenlenen Havaalanı bölgesi. Burası da 72 bin metre karelik bir alanda bin 210 konutluk bir dönüşüm alanı. ‘Yeni dairene taşın, eski anahtarı getir’ sloganıyla hedefimiz 2 yılda 5 bin hane. Binalarımızın yüzde 25 çok riskli. Kentsel dönüşümde, vatandaşın yüzde 95 olur verdiği tek ilçeyiz. Arkadaşlarıma yaptırdığım çalışmaya göre ocak ayından bu yana vatandaşlarımızın kendi binasını yıkarak yenisini yaptığı bina sayısı 143. Yani her gün bir bina yıkılıp, yapılıyor. ”

        1500 RİSKLİ BİNA VAR

        Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, “Her mahallede riskli bina söz konusudur. Zemin çok önemli değil. Önemli olan binanın sağlamlığıdır. Mesela Ataköy, tünel kalıp sistemiyle yapıldığı için risk haritasında yer almaz. 20 yılın üzerindeki binalarda risk söz konusu olabilir. Ama ilçemizde acilen dönüşmesi gereken riskli bina sayısı bin 500 civarındadır” diye konuştu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ