Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Kentsel Dönüşüm Ev alım satımındaki vergi istisnası 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor - Emlak Haberleri

        Rahim AK/HABERTÜRK

        Hazırlanan Yeni Gelir Vergisi Yasası'nda ev alım satımına ilişkin bir düzenleme olduğu öğrenildi. Mevcut yasada konutu aldıktan sonra 5 yıl elde tuttuktan sonra satarsanız artık vergi ödemiyorsunuz. 5 yıldan önce satılması halinde ise evin alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark 'Değer artış kazancı' olarak Gelir Vergisi'ne tabi tutuluyor. Böylece yüzde 15 ile 35 aralığında vergi ödeniyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen fahta gazetelerin ekonomi müdürleri ile yaptığı toplantıda 5 yıllık bu sınırın kaldırılacağını söyledi. Habertürk bakanın bu açıklamasının şifrelerini çözdü. Buna göre 5 yıllık bu sınır kalkacak ve yerine kademeli bir vergi anlayışı getirilecek. Vergi.com.tr internet sitesinde konuya ilişkin bir soruyu yanıtlayan vergi uzmanı 5 yıllık sınırın kaldırılacağını ticari işletmeye dahil olmayan arsa arazi ve binaların satışında gayrimenkulün elde tutulduğu her yıl için kazancın belli bir tutarının vergi dışı kalacağını yazdı.

        SINIR 10 YILA ÇIKIYOR

        Hazırlanan taslakta konut satın alındıktan sonra 3 yıl içinde satılırsa kazancının tamamı beyan edilecek. 3 yıl sonra satışında edilen tutarın yüzde 20'si vergi dışı bırakılacak. Böylece 100 liraya alınan konutu 4'üncü yıl 200 liraya satan vatandaşın elde ettiği 100 liralık kazancın 3 yıl sonra yüzde 20'si vergi dışı kalacak 80 lirası ise gelir vergisine tabi olacak. Konut dört yıl sonra satılmış ve aynı kazanç elde edilmişse 40 lira vergi dışı kalacak ve 60 lira üzerinden gelir vergisi ödenecek. Eskiden kazancın tamamen vergi dışı kaldığı 5'inci yıl sonunda ise kazancın yüzde 60'ı vergi dışı kalacak ve 40 lira üzerinden vergi ödenecek. 6'ıncı yıldan sonra ise 80 lira vergi dışı kalacak ve 20 lira üzerinden vegri alınacak. 10 yıl sonunda ise artık hiçbir vergi talep edilmeyecek. Yani bir konut alıp 10 yıl elinde tutup satanlar vergi ödemeyecek.

        BAŞKA BİR EV ALMAK İÇİN SATANLAR HARİÇ

        Taslak konut alım satımından para kazananları vergilendirmeyi amaçlıyor. Bu nedenle evini büyütmek veya daha konforlu bir konutta oturmak için elindeki evini satanlara vergi muafiyeti getiriyor. Bu istisna tek konuta sahip olanlara tanınıyor. Taslağa göre tek konuta sahip olanlar, daha iyi veya daha büyük bir konut almak için sahip oldukları konutu satarlarsa bu satıştan elde ettikleri kazançlar gelir vergisine tabi tutulmayacak. İstisnanın uygulanması için eski ve satılan konutun en az iki tam yıl satıcının mülkiyetinde tutulmuş olması ve satıldığı tarihten itibaren bir tam yıl içinde yeni konutun satın alınmış olması gerekir. Bu istisnanın uygulanmasında, mükellefin eşi ile küçük çocukları birlikte değerlendiriliyor.

        MİRAS KALAN EV DE DAHİL

        Taslakta kendisine miras kalan evi satmak isteyenlere ise kötü haber var. Çünkü mevcut yasada miras yoluyla edinilen arsa, arazi ve binaların satışı veya kat karşılığı satışından doğan kazançlar vergilenmezken taslakta miras kalan ev ve arsalar da vergiye tabi tutuluyor.

        ŞİRKETLERİN VERGİSİ DİREKT YÜZDE 20'YE ÇIKIYOR

        Yeni yasa ticari kazanç hükümlerine tabi olan yeni şirketin olan arsa, arazi, binaların satışına herhangi bir istisna tanımıyor. Şimdi 5 yıllık vergi istisnası sınırına tabi olan şirket gayrimenkulleri yeni yasa ile ticari kazanç sayılarak şirketin kazancına tabi olacak ve yüzde 20'lik kurumlar vergisi üzerindean vergilenecek.

        1-Başkasının arsasına bina inşa edenlerin bu faaliyeti, taahhüt konusu olsun olmasın ticari kazanç hükümlerine göre vergilenecek, taşınmazın elde tutulduğu yıl için kazanca indirim uygulanmayacak.

        2- Kendi arsası üzerine inşaat yapanlar veya kat karşılığı inşaat işleri yaptıranlar, bu inşaatı ticari işletme bünyesinde yaptırmaları halinde, ticari faaliyet olarak vergilenecek.

        3-Kat karşılığı inşaat işleri dâhil hasılat paylaşımı esasına göre yapılan inşaatlarda arsa sahibinin kazancı, ticari kazanç olarak vergilenecek, arsanın elde tutulduğu yıllar için kazanç istisnası uygulanmayacak.

        4-Özel inşaat sonucu inşa edilen binalar ile kat karşılığı edinilen binaların, müteahhidin satış organizasyonu kullanılarak satılması halinde ticari kazanç olarak vergilenecektir.

        5-Brüt kapalı alanı 1000 m2'yi aşan özel inşaat yapanlar müteahhit kabul edilecek ve bu inşattan elde ettiği kazanç, ticari kazanç olarak vergilenecek.

        NELER DEĞİŞİYOR?

        -Arsa arazi ve binaların elde edildikten 5 yıl sonra satılmasında kazancın kazancın vergi dışı kalmasına son veriliyor.

        -Ticari işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin satışında, her yıl belli bir tutar vergi dışı kalıyor. Ancak ticari işletmeye dahil gayrimenkuller bu istisnanın dışında kalıyor.

        -Özel inşaatlar ticari kazanç ve değer artışı kazancı olarak ikiye ayrılıyor.

        -Hasılat paylaşımı esasına göre yapılan inşaatlarda indirim uygulanmayacak.

        -Toplam brüt alanı 1000 metrekareyi aşan inşaatlar başka herhangi bir şarta bakılmadan ticari faaliyet olarak vergilenecek.

        -Tek konutunu satıp başka bir konut alanların satıştan elde ettiği kazanç vergilenmeyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ