Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Deprem,İzmir,TÜBİTAK, 60 bilim adamı, 4 yıl boyunca İzmir’in zeminini araştırdı,Marmara depremi,deprem ile ilgili haberler - Emlak Haberleri

        HT GAZETE / Nihal AŞKIN

        Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından TÜBİTAK’ın 4 milyon lira destek verdiği proje kapsamında 60 bilim adamı, 4 yıl boyunca İzmir’in zeminini araştırdı. Merkezin müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, “İzmir’de bir yöre var. Orada kat adedinin ya 6 ya da 12 olması lazım. 10 katlı bir bina oradaki depremde yıkılır ama 12 kat yıkılmaz” dedi. Prof. Akçığ, “Yerin adını vatandaşı ürkütmemek için söylemeyeceğim. O yörede yapılması gereken apartmanların kat adedinin ya 6 ya da 12 olması lazım. Sadece 6 ve 12 katta olan binalar deprem sırasında rezonansa (zemin titreşimi) girmiyor ve bina o sayede kurtarıyor. O bölgede en az bine yakın bina var ve büyük çoğunluğu bu kat yüksekliğinde değil. Şiddetli bir depremde burası kesin yıkılır” diye konuştu.

        ‘BU GÖRÜŞ HAVADA KALIR’

        Akçığ’ın görüşüne ise bazı bilim adamları karşı çıktı. Prof. Dr. Naci Görür, “Yıkılacak binanın katla ilgili olduğuna inanmak zor. İyi bir zemin yapılıp malzeme kullanıldıysa kaç kat olduğu önemli değil” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Ülben Ezen ise “6 ve 12 kat olan binalar yıkılmaz, diğerleri yıkılır diye bir şey söylemek yanlış olur. Çünkü depremin büyüklüğünü bilemiyoruz. Ben bu görüşe katılmıyorum, havada kalır” yorumunu yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ