Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Putin'den doğalgaz açıklaması, - Enerji Haberleri

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Milano'da Asya-Avrupa Zirvesi çerçevesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve diğer AB liderleri ile ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulundu.

        Temasları ile ilgili basına değerlendirmede bulunan Putin, Ukrayna'ya en azından kış döneminde doğalgaz sevkiyatının yeniden başlaması konusunda anlaştıklarını söyledi. Putin, "Ukraynalı ortaklarımızla doğalgaz arzının yeniden başlaması konusunda anlaştık. En azından kış döneminde. Maalesef Ukrayna'nın nakit sorunu var." uyarısında bulundu. Rus lidere göre Ukrayna'nın Rusya'ya doğalgaz borcu 5,3 değil, 4,5 milyar dolar civarında.

        "AB, UKRAYNA'YA MALİ DESTEK VERMELİ"

        Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna'nın mali sorununun çözülmesi konusunda destek vermeleri gerektiğini ifade eden Putin, "Kiev böylece Rusya'ya olan doğalgaz borcunu ödeyebilir. Biz Avrupalı ortaklarımızın Ukrayna'nın nakit sorununun çözümüne katkı sağlayacağını ümit ediyoruz." dedi.

        Rusya Devlet Başkanı Putin, Dobas'a özel statü verilmesinin doğru yönde bir adım olduğunu, Minsk'te sağlanan anlaşmanın uygulanması konusunda taraflara güvence verilmesi gerektiğini söyledi. Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'nın mali sorununun çözülmesinde katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

        "DONBAS'A ÖZEL STATÜ DOĞRU YÖNDE BİR ADIM"

        Ukrayna'nın doğu bölgesi Donbas'a özel statü verilmesinin mükemmel olmadığını, ancak doğru yönde atılmış bir adım olduğunu ifade eden Putin, "Muhtemelen bu ideal bir belge değil. Ancak bu doğru yönde atılan adımın güvenlik problemlerin çözümünde katkı sağlamasını ümit ediyorum." dedi.

        Rusya'nın çatışma bölgesinde milis güçler ve Kiev'in askeri güçlerini çekmesi için yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydeden Putin, "Biz kabul edilebilir bir çözüm için süreci hızlandırabiliriz." önerisinde bulundu.

        MİLİS GÜÇLERİN AİLELERİ DONBAS'TA

        Rus lider milis güçlerin bölgeden ayrılmaması konusunda, "Onlar diyor ki; Biz bölgeden ayrılamayız, ailelerimiz, eşlerimiz ve çocuklarımız orada yaşıyor. Bu dışarıda tutulamaz. Ukrayna tarafı da bu sorunu biliyor. Bazı bölgelerde Ukrayna ordu birlikleri de Minsk anlaşmasına aykırı olarak kalmaya devam ediyor." eleştirisi getirdi.

        Minsk'te sağlanan anlaşmanın uygulanmasını tarafların gözleyemediğini ifade eden Rus lider, "Ben anlaşmaların yerine getirilmesinden tüm tarafların emin almak isteyeceğini düşünüyorum." dedi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ