Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'tem akaryakıt fiyatları açıklaması - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Petrol fiyatlarındaki düşüş özellikle araç kullananlar tarafından yakından takip ediliyor. Petrolün varil fiyatında yaşanan düşüşlerin akaryakıt pompa fiyatlarına yansımaları da kamuoyu tarafından sürekli tartışılıyor.

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bugün yaptığı açıklamalar, önümüzdeki 10 yıllık süreç için tüketicilere önemli ipuçları içeriyor. Gelecek 10 yılda büyümenin temel faktör olacağına dikkat çeken Bakan Şimşek, "Gelecek 10 yıl içerisinde büyüme temel faktör olacak. Büyümenin son 10 yıla göre kıt, potansiyelinin düştüğü bir ortamda Türkiye, gelecek 10 yıl içerisinde farklılaşacak. Bu farklılaşmanın da zeminini şimdiden hazırladık, hazırlıyoruz" dedi.

        “Türkiye Özel Sermaye Forumu 2014" toplantısında konuşan Şimşek, şirket satın almalarının ve birleşmelerinin en önemli motorunun büyüme olduğunu söyledi. Büyüme olursa bu aktivitelerin güçlü olacağını aktaran Şimşek, Türkiye'nin bu açıdan önemli bir 10 yıl geçirdiğini kaydetti.

        Şimşek, gelecek 10 yılın daha kritik olacağına dikkati çekerek, "Sebebi de şu; geçtiğimiz 10 yılda küresel ekonomiye baktığımızda, gelişmekte olan ülkelere baktığımızda çok yüksek emtia fiyatları görüyorsunuz. Çok düşük faiz ortamı, şu anda devam ediyor ama eninde sonunda bitecek. Global likiditenin bol olduğu bir dönem. Dolayısıyla aslında büyümenin de göreceli olarak yüksek olduğu bir dönem" değerlendirmesinde bulundu.

        TÜKETİCİYE YANSIMA NASIL OLACAK?

        Bakan Şimşek’in altını çizdiği “emtia fiyatlarındaki düşüş” beklentisinin tüketiciye ilk yansıması akaryakıt fiyatları şeklinde olacak. Eğer petrol fiyatlarındaki düşüş eğiliminin sürerse pompa fiyatlarında önümüzdeki 10 yıl boyunca yukarı yönlü baskılar azalacak. Ancak bu beklentinin gerçekleşmesi içeride dolar kurunda ciddi sıçramaların olmaması bağlı. Çünkü Türkiye’de akaryakıt fiyatları uluslar arası piyasalarda petrolün seyri kadar içeride dolar kurunun trendine göre belirleniyor.

        Avrupa Birliği’nin toparlanması halinde Türkiye’de büyümenin hızlanacağını söyleyen Şimşek şunları söyledi: “Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş cari açığı yüzde 0.6 düşürüyor. Cari açıkta da önemli bir iyileşme var, bu iyileşme geçici değil, cari açık daha da azalacak. Türkiye'deki bütçe açığı 2014 yılında gelişmekte olan ülke ortalamalarının yarısından daha az olacak. Çok kapsamlı bir reform paketi üzerinde çalışıyoruz, bu sene içerisinde bitecek. Asya kadar büyüyemiyoruz. Asya kadar büyüyebilmenin altyapısını hazırlıyoruz bu reformlarla. Bu reformların bir kısmını seçimleri beklemeden, bir kısmını da seçimlerden hemen sonra uygulamaya koyacak şekilde hazırlıyoruz.

        İSTANBUL ÜS OLACAK

        Konuşmasında Türkiye'nin 2023 vizyonundan da bahseden Mehmet Şimşek, bu hedeflerin gerçekleşmesi için ortaya konulacak ilave eforun önemli olduğunu aktardı.

        Şimşek, Türkiye'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerin ardından 2019 yılına kadar herhangi bir seçim süreci yaşanmayacağını hatırlatarak, bu dönemi değerlendirmek için uzun süredir çalıştıklarını söyledi. Geçen sene açıklanan Kalkınma Planı'nı "farklı" olarak niteleyen Şimşek, şöyle devam etti:

        "Farkı şu; oturduk bu planı Türkiye'nin değişim ve dönüşüm reform programına dönüştürüyoruz. Yani 25 tane dönüşüm alanı belirledik, bu dönüşüm alanlarına ilişkin atmamız gereken, atacağımız, özellikle de büyük bir kısmı mikro düzeyde bin 250'ye yakın reform tedbiri belirledik. Şimdi bu tedbirleri çalışıyoruz. 'Bu reformları kim, ne zaman uygulayacak', 'bu reformların gerektirdiği mali külfet nedir' gibi konular şu an paketler halinde, 25 değişik alanda neredeyse tablet haline geliyor. Sayın Başbakanımıza da durumu sunduk, çalışmalarımız bitince kendisi de detayları açıklayacak. Bu reformların bir kısmının uygulanması için 2015 yılı ortasındaki seçimi beklemek zorunda değiliz. Bu hafta çok önemli bir reform yapılacak, dün kararlaştırdık. İstanbul'un Tahkim Merkezi yapılmasına yönelik yasa bu hafta Meclis'ten geçecek."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ