Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Türkiye fena gaza gelecek! - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / Bahar BAKIR / Esra ERDOĞAN / HT GAZETE

        Azerbaycan ile yürütülen TANAP Projesi’nden sonra Bulgaristan’ı aşamayan ve Ukrayna’yı devre dışı bırakmak isteyen Rusya Güney Akım’ın yönünü Türkiye’ye çevirince iki dev proje yarışır hale geldi. Gazı Avrupa’ya bağlayacak iki büyük hat Türkiye üzerinden geçerken ‘geçiş ücreti’ ve ‘ucuz ve bol gaz’ bırakmayı vaat ediyor.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önceki gün Ankara’yı ziyaretinde Güney Akım’ı iptal ettiğini açıklaması üzerine gündeme gelen Türkiye üzerinden 63 milyar metreküplük yeni hat büyük yankı yarattı. Bu yeni hatla birlikte herkesin ilk aklına gelen Azerbaycan ile yürütülen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) oldu.

        TANAP ZARAR GÖRMEZ

        Enerji Bakanı Yıldız, dün yaptığı açıklamada TANAP’ın bu projeden zarar görmeyeceğini işaret ederek “Çünkü ortağız. Güney Akım’da ortak değiliz. Ama bazı AB firmaları bu proje içinde bulunuyor. Bunu doğru okumak lazım” dedi.

        Güney Akım’a alternatif hattı aylar önce ilk kez gündeme getiren eski BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı ve Zorlu Enerji Doğalgaz Genel Müdürü Fuat Celepci ise dünya gündeminde bomba etkisi yaratan projeyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

        ‘UCUZLUK’ OLARAK YANSIR

        Celepci, Güney Akım’ın deniz geçişi (Karadeniz) nedeniyle yatırım maliyetinin 22 milyar dolar olduğuna işaret ederek “Türkiye üzerinden kara geçiş maliyeti boru hattı ve kompresör istasyonları dahil toplam 12.2 milyar dolar. Gazprom’a, kara geçişinin yatırım bütçesinden sağlayacağı tasarruf tutarı yaklaşık 9.8 milyar dolar olacak” ifadesini kullandı.

        Celepci, Türkiye’nin, gelecek 10 yılda 25 milyar metreküp ek doğalgaza ihtiyacı olduğunu belirterek “Bu projeyle Rusya, Türkiye piyasasına ihtiyaç duyduğu ek gazı da verme imkânı sunuyor” dedi. Celepci, bu hattan gelecek gazın Irak ve İsrail gazıyla fiyat yönünden rekabet etmek zorunda olduğunu belirterek “Fiyat ne olur? Rusya, Irak ve İsrail gazıyla rekabet etmeyi göze almıştır. Bunun Türkiye’ye etkisi ne olur? Son tüketici daha ucuza gaz kullanır” diye konuştu.

        TOPLAM MALİYETİ 12.2 MİLYAR DOLAR OLACAK

        -Türkiye güzergâhı, açık denizde 2 bin 100 kilometre daha az boru hattı yatırımı yapılmasını sağlayacak.

        -Mavi Akım güzergâhı boyunca yapılacak deniz geçişi maliyeti bugünkü fiyatlarla 9.5 milyar dolar.

        -Buna ek olarak Yunanistan’a ulaşmak için Türkiye karasından 800 kilometre en az 64 inç çapında yeni bir hat ile 4 adet kompresör istasyonu inşa edilmesi gerekiyor. Hatlar, karada birleşir. Tek bir boru hattından Samsun’dan başlayıp Ankara üzerinden Trakya’ya ve Yunanistan sınırına uzanabilir.

        -Bu hattın ve kompresörlerin toplam maliyeti 2.7 milyar dolar.

        -Bu projenin deniz geçişi ile kara geçişinin toplam maliyeti 12.2 milyar dolar düzeyinde hesaplanıyor.

        MAVI AKIM’IN YANINDAN 4 HAT DAHA GEÇECEK

        Türkiye üzerinden yeni bir boru hattı inşa edilecek. Mavi Akım güzergâhı boyunca Karadeniz’de 4 adet (her biri 400 kilometre uzunluğunda) toplamda 1.600 kilometre hat inşa edilmesi bekleniyor.

        İNDİRİMİN BOTAŞ’A KATKISI 500 MİLYON DOLAR

        Rusya’dan gelen yüzde 6’lık indirim; Rusya’dan yılda yaklaşık 20 milyar metreküp gaz alan BOTAŞ’ın bundan sonra her bin metreküpe 410 değil, 385 dolar ödeyeceği anlamına geliyor. Bu da söz konusu indirimle BOTAŞ’ın kasasından yaklaşık 500 milyon dolar daha az çıkacak demek.

        DÜNYA BASINI NE DEDİ?

        BBC (İngiltere): “Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinden gelen muhalefet nedeniyle dün Türkiye’de Batı Akım Projesi’ni iptal etme kararı aldığını söyledi. Putin bunun yerine Türkiye ve Yunanistan sınırında yeni bir proje önerdi.”

        FT (İngiltere): “Moskova büyük öneme sahip Güney Akım Projesi’ni durdurma kararı aldı ve yönünü bu kez Türkiye’ye çevirdi. Suriye konusunda çok farklı politikalara sahip olmalarına rağmen Türk ve Rus lider anlaşmakta zorlanmadı.”

        BLOOMBERG (ABD): “Putin, Avrupa’ya uzanacak 45 milyar dolarlık boru hattı projesinin üzerini çizdi. Putin bunun yerine Türkiye’den Güney Avrupa’ya geçecek farklı bir projeyi gündeme getirdi. Rusya, Türkiye’ye Mavi Akım üzerinden gönderdiği doğalgaza ağırlık verecek.”

        DIE WELT (Almanya): “Putin sürpriz bir şekilde Güney Akım Projesi’ni iptal ettiğini duyurdu ve özellikle Bulgaristan’ın tutumunu eleştirdi. Tartışmadan kârlı çıkan ise Türkiye oldu. Projeye alternatif olarak Türkiye’den geçecek yeni bir hat yapılacak.”

        ‘400 milyon Euro’nun çok daha üzerinde kâr ederiz’

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Akım Projesi’nin iptal edilmesinin ardından kurulacak yeni boru hattıyla ilgili, “Mavi Akım, Rusya ve Türkiye üzerinden geliyor. Yeni akımda da böyle bir dizayn içermektedir. Yeni hatla ilgili olarak, taraflar bir metin üzerinde yoğun bir çalışma yürütüyor. Eğer mutabakat sağlanırsa, Türkiye’nin elde edeceği kâr 400 milyon Euro’nun (Güney Akım’da Bulgaristan’ın geliri) çok ama çok üzerinde olacak. Bizim isteğimiz, Türkiye, sadece geçit olmayacak, Trakya’da bir doğalgaz merkezi olacak. Bu sadece AB pazarı değil, Ceyhan’dan sonra dünyaya açılan bir pazar olması hedeflenmektedir” dedi.

        Haftaya Bağdat’a gideceğini de söyleyen Yıldız sözlerine şöyle devam etti: “İki yıldan beri Bağdat- Erbil’in petrol varlığını paylaşması gerektiğini söyledik. Bu sisteme birçok ülke karşı çıktı. Türkiye tek başına bu sistemi kurdu. Gelinen noktada bölge açısından sevindirici. Bundan sonra Irak’ın işi daha da kolaylaşacak.”

        ‘JEST OLARAK ALGILAMAK YANLIŞ DEĞİL’

        ÇED onayının Putin’in ziyaretinden önceye gelmesiyle ilgili de Yıldız, “Putin’in ziyareti olmamış olsaydı, ÇED süreci bekletilecek miydi? 3 bin 700 sayfalık bir rapor bu. Jest olsun diye yapılmış bir konu değil. Bu jest olsun diye verilen bir konu değildir, ancak böyle bir tarihe uygun düşmüş olması nedeniyle jest olarak algılamak da yanlış değildir” dedi.

        ‘İNDIRIMI VATANDAŞA YANSITMAK IÇIN ERKEN’

        Putin tarafından açıklanan yüzde 6’lık indirim rakamının Rusya’nın teklifi olduğunu dile getiren Yıldız, “Bu olumlu bir adım ama karşı teklifimizi sunduk. Bu yılın sonuna kadar müzakere süreci umarım tamamlanmış olur. İstediğimiz rakam onların verdiği rakamın üzerinde” dedi. İndirimin vatandaşa yansıyıp yansımayacağına ilişkin soru üzerine de Yıldız şu yanıtı verdi: “Şu anda biz zararı paylaşıyoruz. Vatandaşımıza yansıtmamak için de BOTAŞ olarak Hazine’ye, Maliye’ye olan borçlarımızı bir müddetliğine askıya aldık, bu müzakereler sonuçlandıktan sonra bunları yapalım diye. Şu anda vatandaşımıza bunların yansıtılabileceğiyle alakalı konu için erken ama çok erken görüyorum. Çünkü BOTAŞ kârı üzerinden değil, zararı üzerinden bunun telafisine dönük müzakereleri yürütmektedir. 2 milyar lira civarındaki bir zarardan bahsediyoruz.”

        FIYATI TÜRKIYE BELIRLEYECEK

        Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye ile Rusya’nın anlaştığı yeni doğalgaz projesine işaret ederek bu projeyle birlikte Türkiye’nin, gaz fiyatlarının belirlendiği ülke konumuna geleceğini söyledi. Kumbaroğlu,“Rus gazının Avrupa’ya ulaştırılması için Güney Akım yerine Türkiye üzerinden yeni bir hat yapılması ve Türkiye’de bir gaz terminali oluşturulması gündeme gelmiş durumda” dedi.

        Akkuyu’nun temeli martta atılacak

        Akkuyu’da nükleer santralda yapılacak liman için bir ay içerisinde ihaleye çıkılacağını söyleyen Yıldız, temel atma tarihini de verdi. Yıldız, “Mart 2015’te de liderlerimizin öncülüğünde temel atmayı düşünüyoruz” dedi. ÇED raporuna yönelik Greenpeace’in tepkilerinin anımsatılması üzerine de Bakan Yıldız, “Greenpeace nerede depolanmasını istiyor? Biz atıkların Türkiye dışına çıkarılması konusunda anlaştık” yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ