Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Şeyh 'şeyl'e karşı! - Enerji Haberleri

        HT GAZETE

        İngiliz ekonomi dergisi The Economist, petrolün yeni ekonomisinin Suudi Arabistan’ı oyun dışı bırakacağını yazdı. Haziran ayında 115 dolar olan petrol fiyatlarının 5 ayda yaşadığı % 40’ı aşan düşüşü kapağına taşıyan dergi, konuyu ABD ile Ortadoğu düellosu şeklinde yansıttı. “Petrolün yeni ekonomisi, şeyh ‘şeyl’e karşı” başlıklı yazıda ABD ve Ortadoğu’yu temsil eden iki petrolcü düelloya hazırlanırken resmedildi. Haberde ABD’nin şeyl (kaya) gazı üretimini artırmasıyla küresel petrol piyasasının en güçlü ülkelerinden birine dönüştüğü belirtildi. ABD’de son 4 yılda 20 bin yeni şeyl gazı kuyusu açıldığı hatırlatılan yazıda, ülkedeki petrol üretiminin 3’te 1’lik artışla günlük 9 milyon varile ulaştığı kaydedildi.

        ARABİSTAN’DAN YENİ TAKTİK

        Bu rakamın dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan’dan sadece 1 milyon varil daha düşük olduğunu ifade eden dergi, petrol üreticisi şeyh ile ABD’li şeyl gazı üreticileri arasındaki rekabetin petrol fiyatlarını 70 dolara kadar düşürdüğüne dikkat çekti. Türkiye, Euro Bölgesi, Hindistan ve Japonya gibi ithalatçı ülkelerin bu durumdan faydalandığını yazan The Economist, petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel ekonomiye adrenalin etkisi yapacağını, ancak Rusya ve Venezüella gibi petrol üreticilerinin zararlı çıkacağını vurguladı. Haberde Suudi Arabistan’ın üretimi düşürmek yerine fiyat düşüşüne izin vererek, yüksek maliyetli üreticilerin çekilmesini, arzın azalıp fiyatın yükselmesini hedeflediği ileri sürüldü. Öte yandan şeyl üretimi maliyetlerinin yerinde saydığına dikkat çeken dergi şeyl gazının petrol karşısındaki yükselişinin şeyhi oyun dışı bırakacağını, petrol fiyatlarının Ortadoğu’daki karışıklık ve Rusya’dan etkilenmeyeceğini kaydetti.

        FIYAT SAVAŞLARI KIZIŞIYOR

        Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimin azaltılması öneresini kabul etmeyen Suudi Arabistan, Asya ve ABD’deki petrol müşterileri için ocak vadeli fiyatları indirdi. Fiyat savaşını kızıştıran Suudi Arabistan’ın 2002’den bu yana yapılan en büyük indirimle pazar payını korumayı hedeflediği belirtildi.

        ‘TÜRKIYE’YE FON AKIŞI BAŞLADI’

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’ye dair beklentileri olumlu yönde etkilediğini söyledi. Londra’da yabancı yatırımcılarla görüşmeleri sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şimşek, “Türkiye’ye dönük algı olumluya dönmüş ve Türkiye’ye ciddi bir fon akışı başlamış durumda. Türkiye’ye çok yoğun bir talep var” dedi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün tüketiciye de yansımaya başladığını dile getiren Şimşek, bunun tüketicinin harcanabilir gelirini artırdığını ve büyümeyi destekleyeceğini vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ