Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Bakan müjdeyi verdi! - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın Türkiye'den geçecek yeni boru hattı teklifine ilişkin "Ben bu projenin gerçekleştirilebileceğine inanıyorum" dedi. Yıldız, Boğaziçi Enerji Kulübü Toplantısı'nda, Rusya'dan Türkiye'ye geçmesi planlanan yeni boru hattı projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yeni boru hattının Bulgaristan yerine Türkiye'den geçmesi ve Trakya'da hub (geçiş merkezi) oluşturulması için dün itibarıyla teknik çalışmalara başlandığını anlatan Yıldız, Türkiye'nin, coğrafyasından kaynaklanan avantajları mutlaka kullanmak zorunda olduğunu vurguladı.

        'SADECE GEÇİŞ OLMAYACAK'"

        Trakya'da böyle bir şey yapabilir miyiz? Karadeniz'den gelen borunun Bulgaristan yerine Türkiye'den geçip Trakya'da enerji hub olması. Olur veya olmaz demiyorum ama olma ihtimallerini dün itibariyle beraberce konuşmaya başladık. Bu bir transit projesi olmayacak. Bizim bununla alakalı önerilerimiz, belki bir LNG tesisleri de beraber olmak üzere, kompakt tesis olması söz konusu. Ben bu projenin gerçekleştirilebileceğine inanıyorum. Buna 'Türk Akımı' diyelim, bununla alakalı konu da netleştirilmedi. Yunanistan sınırında bitse de Türkiye'den geçecek bir proje olacak. Büyük bir proje ve finansmandan bahsediyoruz. Ancak bu, gerçekleştirilebilecek bir konudur. Belki 2019, belki 2020'ye kadar inşaat ve diğer konular değerlendirilecek. Şu anda inceleme, değerlendirme aşamasındayız." Yıldız, projenin Türkiye'ye faydası olup olmayacağına ilişkin soruya, "63 milyar metreküp doğalgazın dağıtımından bahsediyoruz. Sadece bir geçiş projesi olmayacak" yanıtını verdi.

        Enerji Bakanı Taner Yıldız, Bosphorus Enerji Zirvesi'nde TPAO’nun (Türkiye Petrolleri) özelleştirilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

        Yıldız, “TPAO'nun özelleştirilmesiyle ilgili kanun teklifini hazırladık, Bakanlar Kurulu'na gönderiyoruz. Rusya ile gündeme gelen yeni boru hattını gerçekleştirebiliriz ama bu bir transit projesi olmayacak” dedi.

        60 YILLIK DEV

        TPAO, 1954 yılında, 6327 sayılı kanunla, kamu adına hidrokarbon arama, sondaj, üretim, rafineri ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kuruldu.

        Türkiye'nin yegâne milli petrol şirketi olan TPAO, geçmişte petrol sektörünün pek çok “ilk”lerini gerçekleştirdi. TPAO, yarım asrı aşan yaşamında, Petkim, TÜPRAŞ, Petrol Ofisi gibi 17 büyük kuruluşu birer ilk olarak Türkiye'ye kazandırdı.

        1983 yılına kadar entegre bir petrol şirketi olarak arama, üretim, rafinaj, pazarlama ve taşımacılık gibi petrol sektörünün pek çok alanında faaliyetlerde bulunan TPAO, 1983 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonucunda bugün sektöründe yurtiçi ve yurtdışında, sadece arama, sondaj ve üretim faaliyetlerini gerçekleştiren bir petrol şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin kayıtlı sermayesi 3 milyar TL seviyesinde bulunuyor.

        BAKAN MÜJDEYİ VERDİ!

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Elektrik Bakanı Kasım el-Fehdavi ile Irak'ta doğalgazdan elektrik üretimi amacıyla kapasitesi 3 bin megavat olan elektrik üretim santrali anlaşmasını bugün imzalayacaklarını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ