Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz '2008 yılındaki doğalgaz fiyatlarını sunuyoruz' - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarının 2008 yılından bu yana değişmediğini belirterek, "Avrupa Birliği üyesi 28 ülke içinde sanayisine en ucuz doğalgaz ve elektrik satan ülkesi haline geldik" dedi.Expotim tarafından düzenlenen 6. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EFV), WOW Convention Center'da kapılarını ziyaretçilere açtı. Enerjide 10 milyar dolarlık tasarruf sağlayacak projelerin konuşulduğu fuara, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Genel Müdürü Yusuf Yazar, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Bakan Yıldız, ham petrol fiyatlarının düşmüş olmasının üretici ülkelerin farklı tedbirler almasına neden olduğunu belirterek, "Ama enteresandır haberlerde görürsünüz. 'Son 6 yılın en düşük fiyatına geriledi ham petrol fiyatı' diye geçiyor.

        Dikkatinizi çekmek istedim, Türkiye'nin özellikle 6 yıl önceki, yani 2008 yılı Kasım ayındaki doğalgaz fiyatlarıyla aynı doğalgaz fiyatlarını şuanda piyasaya sunuyoruz. Bu şu demek; Türkiye 6 yıldan beri ortalama fiyatları itibari ile 6 yıl öncesinin ham petrol fiyatları ile ona bağlı olan doğalgaz fiyatlarıyla beraber bunu devam ettiriyor. Buna yalnızca bir öngörü, bir sezgi olarak değil, aynı zamanda vatandaşının ve sanayisinin lehine her türlü yorumu, her türlü kolaylığı sağlamak adına da bunu düşünebiliriz. Geldiğimiz noktada özellikle Avrupa Birliği üyesi 28 tane ülke içerisinde sanayisine en ucuz doğalgaz ve elektrik satan ülkesi haline geldik biz bir kaynak ülkesi olmamamıza rağmen" diye konuştu.

        "TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERE GÖRE KÖMÜRÜ ENERJİ ÜRETİMİNDE DAHA AZ KULLANIYOR"

        Türkiye'nin kömürden elde edilen elektrik santralleri üretiminde yüzde 28'ler civarında olduğunu söyleyen Yıldız, "Biz her şeyimizi isli paslı patlayan şeylerden üretiyoruz gibi algı oluşturmaya çalışılıyor. Almanya kömürden elde edeceği elektrik miktarını oransal olarak yüzde 51'lere çıkarma kararı aldı. Şuanda yüzde 43'ler, 45'ler seviyesinde Amerika Birleşik Devletleri de keza benzer bir oranda. Ama biz o orana çıkmaya kalktığımızda, ki mutlaka yüzde 33'lerin daha üzerinde olmamız lazım. Bu aynı zamanda enerji verimliliği ve tasarrufu ile de son derece örtüşecek bir konu olur. Acaba siz isli paslı iş mi yapıyorsunuz diye bize söylüyorlar. Algı ile gerçeği mutlaka örtüştürmemiz lazım" şeklinde konuştu.Bakan Yıldız, "Aynı şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarından su, rüzgar, güneş, jeotermal, biokütle gibi kaynaklardan elde edilen enerjinin oranı bizim ülkemizde yüzde 25'ler, 26'lar civarındaydı. Bu dünya ortalamasının tam iki katı, halbuki algı her tarafta rüzgarlarla, güneşlerle elde ediliyor. Bizim ülkemizde tersi ile elde ediliyor. Hayır tam tersi, o yüzden biz akıllı, öngörülerinde isabet etme oranı yüksek ve hem dünya gelişmelerini, hem de Türkiye'nin kendi bölgesini dikkate alan enerji politikaları ve stratejileri ile beraber yürümemiz gerekiyor" dedi.

        "RAFİNERİYE GİREN PETROL FİYATLARI İLE RAFİNERİNDEN ÇIKAN PETROL FİYATLARI FARKLI"

        Ham petrol fiyatlarına değinen Bakan Yıldız, "Uluslararası piyasadaki ham petrol fiyatlarına bağlı olarak şuanda maliyetlerinin daha da azaldığını görüyoruz. Benzindeki indirim 1 lirayı geçti. Geçen hafta oda 1 lira 4 kuruş, motorinde de 90 kuruşluk bir indirim. Ham petrol fiyatlarının düşüş oranları tarzında çarpma bölme yaparsanız yanılırsınız. Bunların ürünlerinin rafineri çıkışları ile alakalı konular üzerinden hesaplamak lazım. Çünkü biz açık bir ülkeyiz. Dolarla alıp TL ile sattığımız için böyle" ifadelerini kullandı.

        Ham petrol fiyatları hakkında çeşitli öngörüler olduğunu da kaydeden Yıldız, "Bu tasarrufun bu şekliyle devam ediyor olması halinde şuanda tahmin yapan bir kısım uluslararası kuruluşlar 50 dolar bandında bunun devam edeceğini öngörüyorlar. Ne kadar isabet ederler bundan çok fazla emin değiliz. Çünkü bundan önceki yapılan tahminlerin bir kısmı içinde bulunduğumuz 2015 yılında 135 dolar olacağını tahmin ettikleri gibi. Ham petrol fiyatlarının 135 dolar olacağını tahmin eden önemli sivil toplum örgütleri var dünyada ama şuanda bırakın 135 doları neredeyse 35 dolarlardan telaffuz edilmeye başlandı. Bugün 46, 47 dolar bandında. O nedenle bu indirimlerden her biri vatandaşlarımızın lehine. Mutlaka bunlar uygulanıyor" dedi.Bakan Yıldız, konuşması sonrasında protokol üyeleri ile birlikte fuarın ve forumun açılışını yaptı. Ardından fuarda bulunan stantları gezen Bakan Yıldız, elini öpen bir çocuğu fuarda bulunan tasarruf aracına bindirdi.6. Enerji Verimliliği Fuarı ve Forumu 14- 17 Ocak tarihleri arasında açık kalacak.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ