Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Fazla elektrik tüketene müjde! - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / HT GAZETE

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), önceki gün 2015 yılında geçerli olacak elektrikte serbest tüketici limitini belirledi. Kurul, 2014 yılı için 4 bin 500 kilovatsaat olan serbest tüketici limitini, 4 bin kilovatsaate düşürdü. Buna göre aylık 130 TL faturası olan abone, elektriğini istediği satıcıdan ve yüzde 10’a kadar daha ucuz temin edebilecek. Bu kararla birlikte 500 bin abone daha serbest tüketici olabilecek.

        Gerek doğalgaz gerekse de elektrikte, belirli bir miktarın üzerinde tüketimi olan aboneler, ihtiyaç duydukları enerjiyi sadece bölgesindeki dağıtıcıdan değil, istediği tedarikçiden satın alabiliyor. EPDK, ‘serbest tüketici’ uygulaması adı verilen sistem gereğince her yıl limitleri yeniden belirliyor. Kurum, kısa süre önce doğalgazda serbest tüketici limitini, 2015 yılı için 100 bin metreküpten, 75 bin metreküpe düşürmüştü.

        Kurul, önceki gün yaptığı toplantıda, 2015 yılı elektrikte serbest tüketici limitini belirledi. Elektrik Dairesi’nin, 3 bin 500 kilovatsaatlik önerisini de dikkate alan Kurul, 2014 yılı için 4 bin 500 kilovatsaat olan serbest tüketici limitini, bu yıl için 4 bin kilovatsaate düşürdü. (2014 yılında 4 bin 500 kilovatsaatlik serbest tüketici limiti, yüzde 9 zammın yapıldığı ekim ayına kadar aylık 133 TL’lik tüketime denk geliyordu. Zamla bu tutar 146 TL’ye kadar çıktı.)

        LIMITI TAMAMEN KALDIRMA PLANI, BU YIL TUTMADI

        EPDK kaynakları, kararın kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlanacağını belirterek “Kurul, 4 bin kilovatsaat olarak sınırı belirledi. Buna göre aylık 130 TL tüketimi olan her abone, serbest tüketici olabilecek. Bu gruba giren aboneler, elektriğini istediği kaynaktan pazarlık usulüyle satın alabilecek” dedi. Kaynaklar, EPDK’nın 2015 yılı için limiti kaldırmayı ve tüm abonelerin serbest tüketici olmasını hedeflediğinin anımsatılması üzerine, “Sistemin bazı kısıtları dikkate alınarak bu yıl limit 4 bin kilovatsaate çekildi. İzleyen yıl bu hedeflere ulaşmak daha mümkün olabilir” dedi.

        TALEP BİRLEŞTİRME MÜMKÜN

        EPDK kaynakları, doğalgazın tersine elektrikte abonelerin, özellikle toplu konutlarda ve sitelerde talep birleştirme yoluyla serbest tüketici olabileceğine işaret etti.

        NASIL YARARLANIR?

        Serbest tüketici hakkını kullanmak isteyen abonenin, toptan satış şirketlerine ya da bulundukları bölgedeki elektrik perakende satış şirketine başvurması gerekiyor. Abone ile şirket oturuyor, elektrik fiyatıyla ilgili pazarlık yapıyor. Abone, diğer tüketicilere göre yüzde 10’a kadar daha ucuza elektrik alabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ