Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Gaz boru hattı için düğmeye basıldı - Enerji Haberleri

        Türkiye ile Irak arasında 17. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı Bağdat’ta gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi’nin başkanlığında 9 yıl aradan sonra gerçekleşen toplantıda, ticaret, yatırım ve enerji işbirliği alanlarıdeğerlendirildi. Yıldız ve Caferi, iki ülke arasında yeni bir işbirliği oluşturacak doğalgaz boru hattının geliştirilmesi için teknik çalışmaların başlatılmasında mutabakata vardı. Bakan Yıldız, “Ham petrol fiyatlarındaki düşüş, Irak için tehdit, Türkiye için fırsat olarakgörülmüş olsa da ortak yol haritası çizmek istiyoruz” diye konuştu.

        BANKACILIK DA UZLAŞMA KAPSAMINDA

        Irak’la yapılan istişarelerde, ürün güvenliği, kalite, menşe kuralları gibi alanlarda işbirliğinin artırılması kararı alındı. Taraflar benzer bir işbirliğini bankacılık alanında yürütmek konusunda uzlaştı.

        CİZRE MUSUL ELEKTRİK İLETİM HATTI İÇİN IRAK YATIRIM YAPACAK

        Irak, 400 kV CizreMusul Elektrik Iletim Hattı’nın operasyonel hale getirilmesi noktasında Irak tarafında eksik kalan yatırımları bir an önce tamamlamayı taahhüt etti. Irak, genelinde elektrik üretim altyapısının geliştirilmesine dönük yatırımların desteklenmesi hususunda Türkiye’ye destek sözü verdi. Yine görüşmelerde Irak’tan Türkiye’ye ham petrol sevkıyatının artırılması konusunda da uzlaşıldı.

        IRAK’LA İMZALANACAK ANLAŞMALAR

        Toplantıda, önümüzdeki dönemde ikili ilişkilerin yol haritası çizildi. Iki bakanın buluşmasında ülkeler arasında bu yılın ilk yarısında imzalanması konusunda mutabakata varılan anlaşmalar ise şöyle sıralandı:

        - Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması

        - Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması

        - KOBI’ler Alanında Işbirliği Anlaşması

        - Yüksek Eğitim Alanında Işbirliği Anlaşması

        - Ortak Iş Konseyi Kuruluş Anlaşması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ