Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Ankara’ya ‘Siz de kesin’ mektubu - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / HT GAZETE

        Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün borçlarını gerekçe göstererek içme suyu arıtma tesisi, atık su arıtma tesisi ve pompa istasyonu gibi pek çok tesisin elektriğini kesti. Dicle Elektrik’in bununla da yetinmeyerek devletten de elektrik kesintisinin yaygınlaştırılması için talepte bulunduğu ortaya çıktı.

        Dicle Elektrik, Ankara’da enerji yönetimine yazdığı yazıda, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) kontrolündeki hatlar üzerinden Diyarbakır’a su sağlayan şebekenin elektriğinin kesilmesini istedi. Bu talep, Ankara’da adeta şok etkisi yarattı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun pazar günü Diyarbakır’a yapacağı ziyaret öncesinde gelen bu talebe Diyarbakır Valiliği’nden yeşil ışık çıkmadı. Enerji yönetimi, Türkiye’nin yürüttüğü ‘çözüm süreci’ni de dikkate alarak, Dicle Elektrik’e bu sorunun aşılması için izlenecek yol ve yöntemi anımsatma kararı aldı. Buna göre belediyeye, mevzuat hatırlatılacak, 15 günlük süre verilecek. Bu süre sonrasında DEDAŞ ile belediye arasındaki ‘elektrik tedarik anlaşmasının’ sona ereceği vurgulanacak.

        YARGI YÜRÜTMEYİ DURDURDU

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusu üzerine mahkeme, elektrik kesintilerine karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunun üzerine elektrik kesintisi de sona erdi.

        ‘BU ŞEHRİ ONLARA DAR EDECEĞİZ’

        Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak, “Bu şehri onlara dar edeceğiz” derken kamu hizmetinin engellendiğini dile getirdi. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak’ta yaşayan 5.5 milyon kişiye elektrik hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, belediye borçlarının 260 milyon lirayı açtığı gerekçesiyle enerji kesintisine gitmişti. DEDAŞ’ın belediyelere ait içme suyu pompa istasyonları ve arıtma tesislerinin elektriklerini salı günü kesmesi üzerine belediyeler ve DEDAŞ arasında gerginlik baş gösterdi.

        ‘BEN DE SULARINI MÜHÜRLETİRİM’

        Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, “Eğer şehre su veren ana pompa istasyonunun trafosunu sökmeye cesaret edecek kadar pervasızlarsa, ben de onların kaçak sularını mühürletir, önlerinde kazı yapar, kapatırım” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ