Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Petrol fiyatları uçtu - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Son aylarda uluslar arası piyasalarda petrolde yaşanan sert düşüş Türkiye gibi petrol ithal eden ülkelerin yüzünü güldürüyordu.

        Haziran ayında 113 doların üzerinde işlem gören brent türü petrolün varil fiyatı 13 Ocak’ta 45.16 dolara kadar geriledi. Söz konusu dönemde petrolde yaşanan kayıp 68 dolara yani yüzde 60’a ulaşmıştı.

        Ancak dün petrol fiyatlarında hiç beklenmedik bir hareket yaşandı. Hem ABD ham petrolü hem de brent türü petrol yüzde 8 ile son zamanların en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Petrolde çıkış pazartesi de sürdü. İki günlük artış yüzde 12'ye ulaştı.

        Düşüşü devam edeceği görüşlerinin hakim olduğu bir ortamda ABD açıklanan petrol sondaj kulesi sayısında 30 yılın en hızlı düşüşü yaşandığı haberleriyle brent türü petrol 48.99 dolardan 53.05 dolara kadar çıkmıştı. Geçen haftayı 52.35 dolardan tamamlayan brent türü petrolün varil fiyatı haftanın ilk işlem günü 55 doları aştı.

        St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın petrol fiyatlarındaki düşüşün çok fazla olduğu yönündeki açıklamaları da fiyatlardaki artışı destekledi.

        TÜRKİYE İÇİN KÖTÜ HABER

        Petrolde yaşanan 10 dolarlık düşüş Türkiye’nin cari işlemler açığını 4.4 milyar dolar azaltıyor.

        Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) brent türü petrolün varil fiyatı, 2015 yılı için ortalama 101.9 dolar olarak açıklandı. Yani petrol fiyatlarının bu yılı ortalama 45 dolar seviyelerinden tamamlaması durumunda Türkiye’nin cari işlemler açığını 25 milyar dolarlık azaltıcı etki yapacak.

        Brent petrol bu yıl ortalama 50 dolar olursa cari açık hedeflenen seviyenin 22.8 milyar dolar, 60 dolar olursa hedeflenen seviyenin 18.5 milyar dolar altında oluşacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ