Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Afşin-Elbistan'a 20 yıllık garanti - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / HT GAZETE

        Devlet, Akkuyu ve Sinop’a inşa edilecek nükleer santralların ardından yıllar sonra bir kömür santralı için 20 yıl boyunca elektrik alım garantisi verdi. Devlet, Afşin Elbistan A Santralı’nı devralan ERGVerbund ortaklığının üreteceği elektriğin her kilovatsaatini, 20 yıl boyunca ortalama 9.35 dolar sentten satın alacak. 1990’ların ortasında Bakanlar Kurulu kararı ile işletme hakkının devrine (İHD) karar verilen 4x344 megavat kurulu güce sahip Afşin-Elbistan A Termik Santralı’nın, 20 yıla yayılan uzun yargı sürecinin ardından ERG İnşaat-Verbund ortaklığına devri için geri sayıma başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıile ERG-Verbund ortaklığı, Afşin-Elbistan A Termik Santralı ile kömür sahasının işletme hakkıyla devrine ilişkin uygulama protokolünü imzaladı. Ortaklık, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ile işletme hakkı devir sözleşmesi; Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) ile de Elektrik Alım-Satım Anlaşması (ESA) imzalayacak. Devir işleminin birkaç ay içinde tamamlanması hedefleniyor.

        YATIRIM 5 YILDA TAMAMLANACAK

        Ortaklık, 4x344 megavat kapasiteli santralda gerekli rehabilitasyonları ve desülfirizasyonunu yapacak. Santrala, her biri 344 megavat olan iki yeni ünite ekleyecek.ERG İnşaat ile yabancı ortağı Verbund, 20 yıl boyunca santralı işletecek. AfşinElbistan A Termik Santralı’nda öngörülen yatırımlar, 5 yıl içinde tamamlanacak. Devri izleyen 6’ncı yıldan itibaren santralda yıllık elektrik üretiminin 10 milyar kilovatsaate çıkması hedefleniyor. HABERTÜRK, ERG-Verbund ile TETAŞ arasında mutabık kalınan ve karşılıklı paraflandığı belirtilen Elektrik Alım Satım Anlaşması’nın ayrıntılarına ulaştı. Devlet, gerek rehabilite edilen gerekse yeni inşa edilecek ünitelerde üretilecek elektriğin tamamını satın alma garantisi verdi. Elektriğin, birim kilovatsaat fiyatı ortalama 9.35 dolar sent olarak belirlendi. İlk yıllarda (yatırım dönemi nedeniyle) elektrik alım fiyatı 16-17 dolar sente kadar çıkacak.

        DANIŞTAY YILLAR SONRA DEVRE ONAY VERDİ

        Devletin sahip olduğu santralları işleten TEAŞ, ardından kurulan EÜAŞ, Afşin-Elbistan A’nın ERGVerbund ortaklığına devrine, “kamu yararına aykırı” olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti. Konu, mahkemeye taşınmıştı. Dava, yılarca devam etti. Danıştay, itirazları değerlendirdi ve Afşin-Elbistan A Termik Santralı’nın işletme hakkı devriyle ERG-Verbund ortaklığına devrine karar verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, söz konusu santralın Devir Kurulu Raporu’nu, kısa süre önce onayladı.

        ORTALAMA 10 SENTİ GEÇMEYECEK

        ERG-VERBUND ortaklığı, santralda yapacağı yatırımları tarifeye yansıtacak. Elektriğin ortalama fiyatı 10 senti aşamayacak. Şirket, mevcut santralı ve kömür sahasını 20 yıl sonra devlete iade edecek.

        DEVİR BEDELİ YOK

        Enerji Bakanlığı kaynakları, ERG İnşaat’ın devir karşılığında devlete herhangi bir bedel ödemeyeceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ