Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt EPDK Başkanı Yılmaz akaryakıta getirilen ‘tavan fiyat’ kararının vatandaşın cebine etkisini anlattı - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / HT GAZETE

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, HABERTÜRK’e, akaryakıta üçüncü kez getirilen ‘tavan fiyat’ kararının gerekçesini ve uygulamanın vatandaşın cebine etkisini anlattı. Yılmaz, akaryakıtta dağıtım+bayi paylarının litrede 50 kuruşa kadar çıktığını belirterek, “Avrupa’da, bu tutar 30 kuruş. Bizde 50 kuruş. Türkiye’de, maliyetler Avrupa’ya göre biraz yüksek. Olsun, 40-41 kuruş. Bu artışa göz yummamız mümkün değil” dedi.

        Yılmaz, tavan fiyatla birlikte akaryakıt fiyatının 9-10 kuruş düşeceğini belirterek, “Bu yolla vatandaşın cebinden aylık 200 milyon TL daha az çıkacak. 2 ay tavan uygulayacağımız düşünüldüğünde vatandaşın cebinde kalacak para 400 milyon TL’dir. Yıllık 2.4 milyar TL’dir. Bu kadar büyük bir paradan söz ediyoruz” diye konuştu.

        KAZANMIYORUZ BİR SÖYLEM

        Gerek dağıtım şirketlerinin gerekse bayilerin sık sık kazanamadıklarından şikayet ettiğinin anımsatılması üzerine Yılmaz, “Bu, bir söylem. Gidin, para kazanmadıklarını belirttikleri bir bayiye talip olup sizden milyonlarca dolar para isterler. Madem kazanmıyorlar, neden bu işi yapıyorlar?” dedi.

        Bu arada EPDK’nın, tavan fiyat uygulamasına ilişkin kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Akaryakıtta pompa fiyatlarını, iki ay süre ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu belirleyecek. Kurul, benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek kâr marjını litrede 34 kuruş, motorinde 37 kuruşla sınırlandırdı.

        TAVAN VAHİM SONUÇLAR DOĞURABİLİR

        Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından akaryakıt sektöründe alınan tavan fiyat kararının kanunsuz bir müdahale olduğunu öne sürdü. TABGİS’den yapılan yazılı açıklamada, EPDK tarafından akaryakıt sektöründe üçüncü kez alınan tavan fiyat kararının, sektör açısından vahim sonuçlar doğurabileceği iddia edildi. TABGİS’ten yapılan açıklamada akaryakıt istasyonlarında denetim yetersizliği olduğu iddiasına da yer verildi.

        BENZİN 4.33 LİRAYA İNDİ

        EPDK’nın bugün için belirlediği pompa fiyatlarına göre İstanbul’da benzin 4.33 lira, motorin de 3.78 liradan satılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ