Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt 'Akaryakıtta tavan fiyat olumsuz etkileyecek' - Enerji Haberleri

        PETDER, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tavan fiyat kararı üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, tüketici ve sektör lehine kalıcı bir faydanın ancak akaryakıt üzerindeki vergilerin azaltılmasıyla mümkün olduğu ifade edildi. Kararın, akaryakıt sektörüne yönelik 5015 sayılı petrol piyasası kanununa ve serbest piyasa işleyişine uygun olmayan üçüncü doğrudan müdahale olduğu belirtilen açıklamada, "Karar, sadece akaryakıt sektöründe değil, iç ve dış piyasalarda başta enerji olmak üzere tüm sektörlere yönelik serbest piyasa yaklaşımına olan güveni derinden sarsmıştır" ifadesine yer verildi.

        Açıklamada, kararın sektörde çok yoğun olan rekabeti, küçük işletmeler aleyhine olumsuz etkileyeceği öne sürülerek, "Bu işletmeler hizmet çeşitliliği ve üst düzey kalite yerine, bu tür maliyetlerden tasarruf ederek ürün fiyatlarıyla rekabet etmekteydi. Oysa tavan fiyat kararlarıyla marjların daraltılması bu rekabeti ortadan kaldıracak, bu işletmeler zaman içerisinde kapanmak durumunda kalacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu. Farklı ülkeler arasındaki fiyatlar ve fiyat trendleri karşılaştırmalarının dikkatli bir şekilde yapılması gerektiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Ülkemizde akaryakıt sektörünün marjlarının, belirlenen dört Avrupa ülkesinin marjlarının ortalamasıyla (İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya) uyumlu olması beklenmektedir.

        Adı geçen dört ülke ile Türkiye arasında birçok farklılık bulunmaktadır. Bunların başında petrol piyasalarının yapıları, pazarlama yöntemleri, ikmal ve dağıtım altyapıları, yasal yükümlülüklere uyum maliyetleri, vergilerin ödenme zamanlamaları ve kıyaslanan fiyatların derlenme yöntemleri gelmektedir. Bunlara ek olarak ülkemizde özellikle kaçakçılığa-kayıtdışılığa karşı alınan önlemler, ulusal marker ve otomasyon sistemi gibi Türkiye'ye özgü ve büyük bir kısmı yasal zorunluluk olan birçok ilave maliyet unsuru da vardır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ