Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Artış vatandaşa yansımayacak - Enerji Haberleri

        Enerji Bakanı Taner Yıldız, çözüm sürecininsiyasi ve sosyal normalleşmenin yanı sıra enerji sektörüne de olumlu yansımalarıolacağını belirterek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde açılamayan ve 188 milyondolarlık bir yatırıma tekabül eden sekiz arama kuyusu ile ilgili çalışmalarıntekrar devreye sokulacağını söyledi.

        Çelik Boru İmalatçıları Derneği'ni kabulünde çözüm sürecinin Doğu veGüneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki enerji yatırımlarını nasıl etkileyeceğine dairsoruları yanıtlayan Yıldız, "Çözüm süreci başta siyasi ve sosyal olarakülkemizin normalleşmesini içerdiği gibi aynı zamanda enerji sektörünü de olumlumanada etkileyecek" dedi.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan GAP Eylem Planı çerçevesindebölgede yeni enerji santrallerinin yapılacağını belirten Yıldız, "Aynı zamandaçok fazla gözle görülmeyen ama yedi ayrı şirketimizin, gerek kamu gerek özelşirketlerin sekiz tane arama kuyusu bu süreç içinde açılamadı. Karşılığı 330,000variller civarında bir üretim kaybına sebep oldu bu. Ve toplamda 188 milyondolarlık bir yatırıma karşılık geliyor. Şimdi bunları tekrar devreye koyacağız "dedi.Yıldız, daha önce açıkladığı gibi Kuzey Irak'ta sözleşmelerini imzaladıklarıve Kandil Dağı eteklerinde bulunan bloklarda da petrol araması yapacaklarınıyineledi.

        DOLARIN ENERJİ SEKTÖRÜNE ETKİSİ

        Dolardaki yükselişin enerji fiyatlarına etkisi de sorulan Yıldız, "Tabii kidoların artışı enerji maliyetlerini özellikle kamu maliyetlerini zorlayan birunsurdur" değerlendirmesinde bulundu.

        "13 Ocak'tan itibaren bugüne kadar yüzde 30'luk ham petrolde, yüzde 15'likdolar paritesindeki artış bizi olumsuz manada tabii etkiliyor. Ama bunu buolumsuzlukları vatandaşlarımıza yansıtmadan yürütmeyi düşünüyoruz. Budalgalanmaları kendi içimizde absorbe etmeyi eritmeyi planlıyoruz" diyen Yıldız,"Tabii A ve B planlarımız bunun üzerine kurulu. Tabii ki biz dolarla alıp TL ilesatan bir ülkeyiz. O yüzden parite farkları enerji sektörünü olumsuz etkiliyor"dedi.

        Yıldız, özellikle yerli üretim ile bunu dengelemeye çalıştıklarını belirttive 2015'in ilk üç ayında 1,000 MW'lık kurulu gücün devreye alındığını duyurdu. Yıldız, "Her devreye aldığımız güç bizim için ithal doğalgazın azaldığıanlamına gelir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ