Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Dev projede büyük gün! - Enerji Haberleri

        Tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili’nin katımıyla gerçekleştirdi. Proje Türkiye’yi hem tarihi dost ve kardeşi olan Azerbaycan’la hem de uzun yıllardır yüzünü çevirdiği Avrupa’yla bir kez daha bağlayacak. Katılımcı ülkeler arasında sadece enerji alanında değil ekonominin her alanında ticaret hacmi daha da artacak.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan temel atma töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi;

        "Tüm dünyada örnek alınan bir şehirleşme hamlesi başlattık. Türkiye'yi bölgesinin enerji dağıtım merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. TANAP özgün bir projedir. Bu projeye bir şey alternatif olamaz.

        Güney gazı koridorunu hayata geçirdiğimizde Avrupa ile Hazar bölgesi arasında güçlü bir bağ oluşturacağız. TANAP 31 milyar metrküpe çıkacak seviyesiyle planımız bunun 2018'de hayata geçmesidir."

        Erdoğan ve diğer liderler temeli attı.

        TANAP projesinin açılışından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kars'ta, Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ile Milli Eğitim Bakanlığı yatırımlarının toplu açılış törenine katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuşmasından satır başları ise şu şekilde ;

        NEVRUZ BARIŞA VESİLE OLSUN: 21 Mart’taki Nevruz’u şimdiden tebrik ediyorum. Nevruz’dan önceki salı gününü çarşambaya bağlayan gece, yani ahir, bir diğer söylemle son çarşamba, Azerbaycan’da bayramın en coşkulu gecesi olarak kutlanıyor. Okunan Kuran-ı Kerim’lerin, ikram edilen yemeklerin makbul olmasını, kabul olmasını temenni ediyorum. Tüm coğrafyamızdaki 5 bin yıllık ortak paydanın birlik ve beraberliğimize vesile olmasını diliyorum. Baharın vesilesi olan bayram, ülkemizde ve tüm dünyada barışın ve huzurun vesilesi olsun.

        HÂLÂ EKSİKLER VAR: Çözüm sürecini başlattık. Bir kez daha ifade ediyorum, Türkiye’de Kürt sorunu yoktur. Türkiye’de her kesimden insanlar gibi Kürt kardeşlerimizin de sorunları vardır. Kimliklerinin tanınmaması, inançlarına saygı duyulmaması geçmişte kalmıştır. 12 yılda Kürtlerle birlikte Arapların, Azerilerin, Romanların, Gürcülerin, Boşnaklar’ın da, dini azınlıkların da sorununa çözüm bulmaya gayret ettik. Bugün artık hiç kimse kökeni, kılığı, yaşam biçimi, fikri, zikri yüzünden tehdit altında, baskı altında değildir. Hâlâ aksaklıklar yok mu, var tabii. Ama bunlar her geçen gün eksiliyor.

        HERKES BİRİNCİ SINIF VATANDAŞ: 78 milyonu birbirinden ayırmak yok. Nerede yaşarsa yaşasın her vatandaş ekonomik, etnik, siyasi ve kültürel kimliğine bakmadan bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Her kim ki bunun aksini iddia eder ve bunun aksi davranır, karşısında bizi bulur. Çözüm süreciyle işte bunu hedefliyoruz.

        TANAP'IN KÜNYESİ

        -TANAP için imzalar Haziran 2012’de atıldı

        - Boru hattının giriş noktası Türkiye

        -Gürcistan sınırı

        - Boru hattının çıkış noktası Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesi

        - Hattının uzunluğu bin 850 kilometre

        - 20 ilden geçecek

        - 1,3 milyon ton çelik boru kullanılacak

        - 15 bini aşkın kişiye istihdam sağlayacak

        - İlk gaz akışı 2018’de

        - Türkiye’de yapılan en büyük boru hattı projesi

        - Yıllık kapasitesinin 2026’da 31 milyar metreküp olması planlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ