Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Elektrikte dağıtımcılar 'kâr'dan memnun değil - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / Gazete Habertürk

        Patronlar, brüt yüzde 2.33 olan kar marjının düşük olduğunu, bu nedenle dağıtım şirketlerinin kar edemediğini söyledi. Patronların, kar marjlarının yeniden gözden geçirilmesinden yana oldukları belirtildi.

        Bakan Yıldız'ın Ankara'da gerçekleştirdiği toplantıda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), TEDAŞ, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkilileri de hazır bulundu. Basına kapalı olarak toplantıda, dağıtım özelleştirmeleri, yatırımlar, kar marjları tartışıldı. Patronlar, dağıtımda brüt kar payının yüzde 2.33 olduğunu belirterek, bu oranın son derece düşük olduğunu belirtti.

        Toplantıda söz alan bir yönetici, salona dönerek, ‘Kar marjından memnun olan ve bu işten kar yapan var mı?' diye sordu. Patronlar ve yöneticiler, marjın düşük olduğunu, bu nedenle dağıtım şirketlerinin kar edemediğini savundu.

        ÖZELLEŞTİRMEYE DEVAM

        Bakan Yıldız, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, elektrik üretim ve dağıtım tesisleri özelleştirmesiyle ilgili takvimin işlediğini ve bu konuda kararlılıklarının devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

        "Burada özellikle sürelerle, teminat mektuplarıyla alakalı kısımlar, kayıp-kaçak oranlarıyla alakalı bir kısım taahhütler ve bunların sabitlenmesiyle alakalı hususlar ele alınacak. 3 yıl oldu, 3 yıl içerisinde varsa prosedüre dayalı değişikler, bunların her biri dikkate alınacak. Maliye Bakanlığımız, Özelleştirme İdaresi Başkanlığımız buradaki önerileri tekrar bir gözden geçirecekler. Sonuçta ihale sürecinin özel sektör eliyle ve onların verdikleri taahhütlerin arkasında durabilecekleri tekliflerle beraber o süreç işlemiş olacak."

        Yıldız, bu konuda gerek kamuya gerekse özel sektöre düşen bazı görevler olduğunu belirterek, "Kamu her zaman olduğu gibi bu ihale sürecini şeffaf bir şekilde yürütmüş olacak. Özel sektöre de düşen en önemli görev verdikleri taahhütlerin arkasında durabilecekleri yapıyı mutlaka sağlayacaklar" dedi.

        BU YIL İHALEYE ÇIKILACAK

        Yıldız, dağıtımda iptal edilen bölgeler için bu yıl içinde yeniden ihalelerin gündeme gelip gelmeyeceği sorusunu, "Özelleştirme İdaresi Başkanlığımız bu husustaki çalışmalarını inşallah tamamlayacaktır ve bu sene içerisinde çıkacağız" sözleriyle yanıtladı.

        Yıldız, Rus yetkililerinin Akkuyu Nükleer Santrali'nin yatırım maliyetinin 5 milyar dolar arttığı yönündeki açıklamasını değerlendirirken, bu konuda kendilerine ulaşan herhangi bir resmi kayıt bulunmadığını söyledi.

        Yıldız, "Kaldı ki o denilen rakamdan çok daha düşüğe veya çok daha yükseğe yapabilirler. Ama bizim yaptığımız anlaşma alım garantili tarifenin sabitliği ile ilgili husustur. Maliyetlerini düşürebilirler veya yükseltebilirler, o bizim konumuz içerisinde bulunmuyor. Proje şirketi demek zaten o demek" diye konuştu.

        SEKTÖRÜN DENETİMİ

        Yıldız, Anayasa Mahkemesi'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislerin özel sektör eliyle denetimini iptal ettiğinin anımsatılması üzerine, Torba Yasa'ya konulan bir madde ile bu konuyla ilgili düzenleme yaptıklarını söyledi.

        Yıldız, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ilgili maddelerle alakalı yasayı onaylaması ve kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasını müteakiben bunların görev dağılımını yapacağız" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ