Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz 1 Ekim zammının ardından il bazında yeni doğalgaz tarifeleri ortaya çıktı - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / ANKARA

        BOTAŞ'ın, 1 Ekim zammının ardından il bazında yeni doğalgaz tarifeleri de ortaya çıktı. BOTAŞ'ın resmi açıklamasında yüzde 9.8 olan zammın, yüzde 11.5'e kadar çıktığı iller oldu. Zamla birlikte, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Adapazarı, İzmit, Kayseri dahil çok sayıda ilde 1 metreküp doğalgazın fiyatı 1 TL'yi aştı.

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve doğalgaz sektöründen alınan bilgiye göre; İstanbul'da İGDAŞ'ta doğalgaz yüzde 9.67 oranında arttı, birim fiyat 1.07 TL'ye çıktı. Ankara'da yüzde 9.8 oranında artış kaydeden doğalgaz, 1.06 TL'ye yükseldi. İzmit'te yüzde 9.83 zamlanan gaz fiyatı 1.06 TL'ye ulaştı. Konya'da doğalgaz yüzde 10.44 zamlandı ve birim fiyat 1 TL oldu. Adapazarı'nda doğalgaz yüzde 10.09 oranında arttı ve birim fiyat 1.03 TL'ye ulaştı.

        EN PAHALI DOĞALGAZ BAHÇEŞEHİR'DE

        İstanbul Bahçeşehir, Türkiye'de en pahalı doğalgazını kullanıyor. Bahçeşehir'de yüzde 9.52 oranında artan doğalgazın birim fiyat 1.09 TL'ye yükseldi. Doğalgazı, diğerlerine göre daha ucuz kullanan illerin başında Denizli geliyor. Denizli'de zam yüzde 11.11 oranında yansıdı, birim fiyat 0.945 kuruşa çıktı. Gaziantep-Kilis, Antalya, Elazığ'da da zam yüzde 11.11 olarak kayıtlara geçti; birim fiyat 0.945 oldu. İzmir'de doğalgaz fiyatı yüzde 11.08 oranında arttı, birim fiyat 0.948 kuruş oldu.

        KIŞ AYINDA EN AZ 300 TL ÖDENECEK

        Doğalgaz sektörü uzmanları; Ankara, Çorum, Kayseri, Konya gibi illerde bir abonenin, yıllık bin 400 metreküp ile bin 500 metreküp arasında doğalgaz tüketeceğine işaret etti. Tüketim, doğuya doğru artıyor; batıya doğru ise azalıyor. Uzmanlar, kış mevsiminde aylık en az 300-350 metreküp gaz tüketildiğini belirterek, "Demektir ki aylık fatura en az 300-350 TL olacak" diye konuştu.

        ZAM NEDEN FARKLI YANSIDI?

        Doğalgaz sektörü uzmanları, illere göre zammın neden farklı yansıdığı sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bir ilde ya da bölgede şehiriçi doğalgaz dağıtımı yapan şirket, sattığı her metreküp doğalgaz üzerinden 'birim hizmet ve amortisman bedeli' olarak bilinen bir bedel tahsil eder. Bu bedel her il ya da bölge için farklıdır. Bu bedel, dağıtım şirketinin yatırımlar dahil kâr oranını gösterir. Bazı illerde söz konusu bedel daha düşüktür. Bazı illerde daha yüksektir. Dolayısıyla il ya da dağıtım bölgesi bazında fiyat farkı ya da zammın farklı yansıması buradan kaynaklanır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ