Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Rüzgar türbinleriyle elektrikte hedef büyüyor - Enerji Haberleri

        Türkiye'nin enerji ihtiyacının tamamını rüzgardan karşılayabilecek potansiyele sahip olduğu bildirildi.

        Rüzgar türbini üreten firmalardan Soyut Holding'in Genel Müdürü Serhat Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda yenilenebilir enerjiye dolayısıyla rüzgar türbinine olan ilginin arttığını söyledi.

        Tabiattaki tahribatın insanoğlunu tehdit eder hale geldiğini belirten Ay, tabiatın kendini yenileyemez duruma geldiğini, küresel ısınma ve özellikle fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin oluşturduğu kirliliğinin sıkıntı yaratmaya başladığını ifade etti.

        ''Türkiye enerji kaynakları bakımından şanslı''

        Rüzgarın hem en fazla hem de en ucuz elektrik elde edilebilen yenilenebilir enerji kaynaklarından olduğunu anlatan Ay, yenilenebilir enerjiyle ilgili kanun çıktıktan sonra rüzgar türbini çalışmalarına başladıklarını ve 12 yıl önce ilk türbini ürettiklerini anlattı.

        ''Tamamıyla yerli malzeme ve yerli mühendislik kullanıyoruz'' diye konuşan Ay, o dönem için Türkiyede rüzgar türbini pazarının olmadığını söyledi. Ay, bu yüzden özellikle BM ve Dünya Bankası'nın desteklediği projeler çerçevesinde Afrika'nın pek çok ülkesini rüzgar enerjisiyle elde edilen elektrikle tanıştırdıklarını söyledi.

        Ay, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemli bölümünü rüzgarın oluşturduğuna değinerek, ''Türkiye bu alanda açık pazar haline gelerek enerji kaynakları bakımından şanslı bir ülke olduğunu ispatladı. Teorik olarak Türkiye, enerji ihtiyacının tamamını rüzgardan karşılayabilecek potansiyele sahip. Pratikte bugünkü koşullarda enerji ihtiyacının yüzde 45'ni rüzgardan karşılayabilir. Bu konuda özellikle enerji bürokratlarının ciddi bir politika oluşturması ve inanması lazım'' diye konuştu.

        ''Türkiye ekonomik olarak Portekiz'den büyük''

        Rüzgarın devamlılığı bulunan bir enerji kaynağı olmadığını söyleyenlere inanmadığını vurgulayan Ay, şöyle devam etti:

        ''Entegre sistemimizde ilkbahar aylarında Çanakkale ve civarında çok verimli bir elektrik üretimi varken sonbahar aylarında Çanakkale civarındaki üretim düşer ama İskenderun tarafındaki üretim artış gösterir. Bunu dengelemek çok kolay, asla zor değil. Portekiz, bugün enerji ihtiyacının yüzde 70'ni rüzgardan karşılıyor. Bizde bunu rahatlıkla gerçekleştirebiliriz.''

        ''18 milyar avroluk yatırım''

        Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te yenilenebilir enerji kaynaklarında ulaşılmak istenen hedefin 20 bin megavat olduğunu vurgulayan Ay, ''Şu ana kadar kurulu olan güç 2 bin megavat. Eğer Türkiye, 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsa 10 yıllık sürede 18 megavat enerji üretmesi gerekir. Bunun için de 18 milyar avroluk yatırımın gerçekleşmesi gerekir. Bu gerçekleştiğinde Türkiye için hayırlı bir yatırım olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

        Ay, 12 yıldır yüzde 100 yerli malzeme kullanarak rüzgar türbini ürettiklerini ayrıca yetişmiş mühendis ve teknik elemanlara da sahip olduklarını belirterek, ''2012'yi rüzgarda dönüm noktası olarak gördük. Bu yıldan itibaren de ciddi cirolara ulaşılacağını düşünüyoruz'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ