Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Azerbaycan enerji devi SOCAR, Fatih Baltacı ile Fettah Tamince doğalgaz ticaretinde ortak oldu. - Enerji Haberleri

        OLCAY AYDİLEK/HABERTÜRK

        Azerbaycan enerji devi SOCAR, Fatih Baltacı ile Fettah Tamince doğalgaz ticaretinde ortak oldu. SOCAR'ın Türkiye'ye getireceği gazın 700-800 milyon metreküplük bölümünü Baltacı ve Tamince birlikte pazarlayacak. Azerbaycan enerji devi SOCAR, Akfel'in sahibi Fatih Baltacı ve Fettah Tamince doğalgazda sürpriz ortaklık yaptı.

        ŞİRKET KURDULAR

        SOCAR Turkey Enerji AŞ ile Baltacı ve Tamince'nin ortak şirketi Çığ Enerji, başta doğalgaz olmak üzere her tür enerjinin pazarlaması ve ticareti konusunda faaliyet göstermek amacıyla SOCAR Gaz Ticareti AŞ'yi kurdu. Türkiye ile Azerbaycan arasında bir süre önce doğalgazla ilgili bir anlaşma imzalandı. Anlaşmada SOCAR'ın kontrolünde bulunan Petkim'e, Türkiye'ye gelen Azeri gazından yıllık 1.2 milyar metreküp tahsis edildi. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, kısa süre önce yaptığı açıklamada, 1 Ocak'tan itibaren doğalgazı almaya başlayacaklarını, bunun yalnızca 400-500 milyon metreküpünün tesislerde kullanılacağını, kalan bölümün piyasaya pazarlanacağını söylemişti. SOCAR Gaz'a yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre yıllık 700-800 milyon metreküp doğalgazın pazarlama ve ticaretini, bu alanda deneyimi olan Fatih Baltacı ve ekibi yapacak.

        1.000 M3 'Ü 282 DOLAR

        İthal edilen her bin metreküp doğalgaz için İran'a yaklaşık 423 dolar, Rusya‘ya 418 dolar, Azerbaycan'a 282 dolar ödeme yapıldı. Azerbaycan gazı, diğer kaynaklara göre daha ucuz olduğu için Türkiye içinde pazarlamasının da görece rahat ve uygun koşullarda olacağı belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ