Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik 9 devin Gediz kapışması! - Enerji Haberleri

        İzmir ve Manisa illerinin elektriğini tedarik eden Gediz Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi Ankara'da başladı. 2036 yılına kadar işletme hakkı devrinin yapılacağı ihaleye 10 firma katılıyor: Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Park Holding AŞ, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Fernas İnşaat AŞ, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Zorlu Holding VE Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu.

        CENGİZ-KOLİN-LİMAK OGG İHALEDEN ÇEKİLDİ

        Akdeniz ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım şirketlerinin ihalelerinde en yüksek teklifi veren Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, Gediz EDAŞ ihalesinin açık artırmasında teklif vermeyeceğini açıkladı.

        2.5 MİLYON ABONESİ BULUNUYOR

        Yaklaşık 2.5 milyon abonesi ve 14 milyar 172 milyon kWh elektrik tüketimi olan Gediz Elektrik Dağıtım AŞ'nin, Türkiye'nin elektrik dağıtımında yüzde 8,1'lik payı bulunuyor. Gediz'in kayıp kaçak oranı yüzde 8 civarında bulunuyor.

        DAKİKA DAKİKA İHALE!

        Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan'ın komisyon başkanlığında yapılan ihalenin elemesiz turunda en yüksek teklif 630 milyon dolar oldu. İlk tur elemesiz kapalı yazılı teklif alınmasının ardından 5 elemeli tur yapılacak, ardından açık artırmaya geçilecek. Açık artırma, belirlenen başlangıç tutarı üzerinden, açık artırım aralığıyla sürecek.

        TEKLİF 815 MİLYON DOLARA YÜKSELDİ

        Birinci elemeli turda en düşük telif vererek elenen Cengiz-Kolin-Limak OGG oldu. Elemeli turda en yüksek teklif 815 milyon dolara yükseldi.

        İKİNCİ TURDA ELEME YAPILAMADI

        İhalede ikinci elemeli turda iki şirket aynı en düşük rakamı verdiği için eleme yapılmadı. Elemeli tur sayısı 6'ya çıkarıldı. Bu turda alınan en yüksek teklif 979 milyon dolar oldu.

        IC İÇTAŞ ELENDİ

        Yenilenen ikinci elemeli turda en düşük teklifi vererek elenen grup IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ oldu. En yüksek teklif ise 1 milyar 52 milyon dolara yükseldi.

        ZORLU HOLDİNG ELENDİ

        Üçüncü elemeli turda ise ihaleye veda eden grup Zorlu Holding oldu. Teklif ise 1 milyar 97 milyon dolara ulaştı.

        TORUNLAR GIDA ELENDİ

        Dördüncü elemeli turda ise Torunlar Grubu elendi. İhalede en yüksek teklif 1 milyar 167 milyon dolara çıktı. Beşinci ve son elemeli turda 6 firma yarışıyor: Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Park Holding AŞ, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Fernas İnşaat AŞ ve Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ.

        BEŞİNCİ TURDA VEDA EDEN ÇALIK OLDU

        Beşinci ve son elemeli turda Çalık Enerji ihaleye veda etti.

        FERNAS İNŞAAT VE ENERJİSA ÇEKİLDİ

        Ardından açık artırmaya geçildi. Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Park Holding AŞ, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu ve Fernas İnşaat AŞ'nin katıldığı açık artırma 1 milyar 228 milyon dolardan başladı. Fernas İnşaat mola aldı. Molanın ardından ihaleden çekildiğini açıkladı. Ardından ihaleye veda eden şirket Enerjisa oldu.

        GENPA VE PARK HOLDİNG İHALEYE VEDA ETTİ

        En yüksek teklif 1 milyar 231 milyon lira oldu. Ardından Genpa mola aldı. Molanın ardından Genpa da çekildiğini açıkladı. Geriye Park Holding ile Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu kaldı.

        EN YÜKSEK TEKLİF ELSAN-TÜMAŞ-KARAÇAY GRUBU'NUN

        Park Holding'in de çekilmesiyle ihale 1 milyar 231 milyon dolar ile Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu'na kaldı. En yüksek teklif Ağustos 2010'da yapılan ilk ihalenin gerisinde kaldı.

        İLK İHALE AĞUSTOS 2010'DA YAPILMIŞTI

        Gediz Elektrik Dağıtım için Ağustos 2010'da yapılan ilk ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 915 milyon dolar ile Eti Gümüş-Söğütsen Seramik vermiş, ihalede en yüksek ikinci teklif 1.8 milyar dolar ile Enerjisa'dan gelmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ