Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji doğalgaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz'da son teklifler 18 Ocak'ta alınacak - Enerji Haberleri

        Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz'da (BAŞKENTGAZ) son teklifler yarın alınacak. Geçici teminatı 50 milyon dolar olarak belirlenen ihalede 700 bin adet hisse satışa sunulacak.

        Yüzde 100 oranındaki kamu hissesi ''blok satış'' yöntemiyle özelleştirilecek olan BAŞKENTGAZ'ın ihalesinde, 17 Aralık 2012 olan son teklif verme tarihi 18 Ocak 2013'e ertelenmişti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB), Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin yüzde 100 oranındaki kamu hissesinin ''blok satış'' yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanı da 14 Eylül 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

        KAPALI ZARF USULÜ

        İhaleye gerçek ve tüzel kişiler ile ortak girişim grupları teklif verebilecekler. İhaleye katılabilmek için gizlilik taahhütnamesi imzalanması ve şirket hakkında hazırlanan tanıtım dokümanı ile ihale şartnamesinin alınması zorunlu olacak.

        İhale, kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. İhale komisyonu tarafından gerekli görüldüğü takdirde ihale, pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek.

        İLK İHALE NE ZAMAN YAPILMIŞTI?

        BAŞKENTGAZ hisselerinin özelleştirilmesi için daha önce kamuya ait yüzde 80 ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait yüzde 20 hisseler için ayrı ayrı ihaleler düzenlenmiş, fakat tüm ihaleler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

        Geçen yıl Temmuz ayında TBMM'de yasalaşan Torba Teklif ile şirketin Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait yüzde 20 oranındaki hissesi, özelleştirme kapsam ve programına alınarak yüzde 80 oranındaki hissenin satışıyla birlikte özelleştirilmesine karar verilmişti. BAŞKENTGAZ için ilk ihale 2008 yılının Mart ayında, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmişti. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti.

        En yüksek teklifi veren her iki şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ihale iptal edilmişti. Belediye, şirketin 50 milyon dolarlık teminat mektubunun nakde çevrilmesi için işlem başlatmış, ancak şirket karşı dava açmıştı. Daha sonra, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, BAŞKENTGAZ'ın yüzde 80 hissesine tekabül eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınarak, ihalenin ÖİB tarafından gerçekleştirilmesi karara bağlanmıştı.

        Karar üzerine, ÖİB tarafından 2010 yılında yeniden özelleştirme işlemi başlatılan Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 oranındaki hissesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolarla Kazancı-Karamehmet ortaklığı ile kurulan MMEKA vermişti. Ancak devir sürecinde, Karamehmet-Kazancı ortaklığında sorunlar çıkmış, ödeme yapılmaması nedeniyle devir gerçekleşememiş ve ihale iptal edilmişti.

        1.5 MİLYONA YAKIN ABONESİ VAR

        Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz, 9 bin 161 kilometre dağıtım hattına, bin 100'ün üzerinde basınç düşürme istasyonuna, esnek ring sistemi ile düşük basınçlı güvenli dağıtım özelliğine sahip. Şirketin, 2037 yılına kadar geçerli dağıtım lisansı bulunuyor.

        Abone sayısı 1.4 milyon olan şirketin tarifeleri, 2017 yılı sonuna kadar dolar bazında sabitlenmiş durumda. Başkentgaz, 2,3 milyar metreküpü aşan satış hacmi, yıllık 3,6 milyar metreküpün üzerinde de dağıtım hacmine sahip.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ