Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Shell, Karadeniz'de petrol arayacak - Enerji Haberleri

        Shell, Karadeniz'de petrol arayacak. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Hollanda-İngiliz ortaklığındaki enerji şirketi Shell, Batı Karadeniz'de petrol aramak için haftaya anlaşma imzalayacak.

        14 Şubat'ta TPAO ile Shell arasında imzalanacak anlaşma ile çalışmalar kapsamında elde edilecek sonuçlara göre en az bir kuyuda sondaj yapılacağı belirtiliyor.

        ŞİMDİYE KADAR BULAN OLMADI

        Türkiye'nin Karadeniz'de bugüne kadar yaptığı aramalarda henüz petrol bulunamadı. Shell CEO'su Peter Voser geçen yıl Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Ankara'daki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, TPAO ile Karadeniz'de petrol arama ve üretim fırsatlarını değerlendirdiklerini söylemişti. Bu arada TPAO yaptığı çalışmalarda İstanbul'un Karadeniz açıklarındaki Istranca bölgesinde doğalgaz bulunmuştu.

        PETROL ARAMANIN MALİYETİ NE?

        TPAO ile Shell Antalya açık deniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Diyarbakır sahasında petrol arama, üretim paylaşımı anlaşmasını Kasım 2011'de Ankara'da imzalamışlardı.

        Bu arada konuya yakın kaynaklar, bu tür denizlerde yapılacak tek sondajın maliyetinin yaklaşık 350 milyon dolar olduğunu, Shell'in bu çalışmalara ne kadar kaynak ayırdığının netleşmediğini belirtiyor. Shell ağustos ayının son haftasında Diyarbakır Sarıbuğday 1 sahasında kayagazı aramalarına da başlamıştı.

        REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ