Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Çöpten elektriğe 39 başvuru! - Enerji Haberleri

        Çöpten elektrik üretimi için açılan ihalaye yoğun ilgi... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpten elektrik üretmek için EPDK'ya 39 lisans başvurusunun yapıldığını bildirdi.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpten elektrik üretilmesiyle ilgili, ITC tarafından kurulan Mamak Çöplüğü'nde, Mamak Katı Atık Alanı ve Enerji Üretimi Tesisleri'nde incelemelerde bulundu.

        Enerji üretmek için, birçok kaynağın bulunduğunu söyleyen Yıldız, ''Çöpten enerji üreten tesisleri çok önemsiyoruz. Şu anda EPDK'dan 39 tane alınmış lisans ve bununla ilgili kurulum söz konusu. 100 MW civarında işletmede, 80 MW civarında da inşa aşamasında olan var'' dedi.

        Bakan Yıldız, belediyelerle de anlaşılması halinde, çöp gibi bir olumsuzluğun olumluya çevrileceğini ve 500 bine yakın evin, elektrik ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.

        ANKARA'NIN ÇÖPLERİ ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜYOR

        ITC Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur da Ankara'daki çöp tesislerini ziyaret etti. Ankara’nın yanı sıra Adana, Konya, Bursa ve Antalya kentlerine de çöp bertaraf hizmeti verdiklerini söyledi.

        Ali Kantur, çöpten elde edilen elektrikle ısıtılan seralarda domates, çilek ve çiçek yetiştirdiklerini kaydetti.

        BAKAN YILDIZ'DAN BASIN MENSUPLARINA ÇİÇEK

        Sunum ve konuşmaların ardından, Bakan Yıldız ve Kantur basın mensupları eşliğinde tesisleri gezdi. Burada yetişen domateslerden kopararak tadına Bakan Yıldız, domates ve çileklerden basın mensuplarına da ikram etti. Daha sonra da çiçeklerin yetiştirildiği bölümde Bakan Yıldız ve Kantur bazı basın mensuplarına orkide verdi..

        NASIL ÜRETİLİYOR?

        Çöpten enerji üretimi titiz bir çalışma gerektiriyor. Çöpler boşaltıldıktan sonra ilk olarak ayrıştırma bantlarına alınıyor.

        Ayrıştırma bandında ilk olarak organik olan ve olmayan çöpler ayrılıyor. Organik olmayan ambalaj atıkları lisanslı geri dönüşüm merkezlerine teslim ediliyor. Gıda gibi organik atıklar çürütme tankında çürütülüyor. Elde edilen metan gazı önce balona, ardından gazla çalıştırılan elektrik motorlarına gönderilerek elektrik üretimi gerçekleştiriliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ