Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Madencilik Türkiye maden buldu! - Enerji Haberleri

        HT EKONOMİ / RAHİM AK

        Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK), Sanayi Üretim Endeksi'ni hesaplarken baz aldığı yılı 2005'ten 2010'a çekti. TÜİK bunu yaparken sanayi üretimini daha doğru ölçebilmek için her 5 yılda bir baz yılının değişmesi gerektiğine de vurgu yaptı. TÜİK endeks hesaplanırken üretilen maddelerin ağırlığını da değiştirerek Türkiye sanayisinin fotoğrafının nasıl değiştiğini de ortaya koydu. TÜİK'in yeni endeksinde imalat sanayiinin payı yüzde 85.85'ten yüzde 81.51'e geriledi. Madencilik ve taş ocakçılığının payı yüzde 3.60'tan yüzde 6.05'e yükseldi. Bu Türkiye'de sanayi üretiminde madenciliğin payının iki kat arttığı, imalat sanayinin payının ise düştüğünü gösteriyor. Sanayi üretimi hesaplanırken temel alınan üçüncü ana kalem olan 'elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi'nin payı da yüzde 10.55'ten yüzde 12.44'e çıktı.

        TEKSTİL GERİLİYOR, MAKİNELEŞİYORUZ

        Alt kalemler madencilik ve taş ocakçılığını uçuran gelişmenin metal cevheri madenciliği olduğunu gösteriyor. Kömür ve linyit çıkarmanın payı yüzde 33'ten 28'e, petrol ve doğalgaz çıkarmanın payı yüzde 24'ten 17'ye gerilerken metal cevheri madenciliği yüzde 11'den 28'e tırmandı. İmalat sanayi üretimi hesaplanırken de tekstil ürünleri imalatının payı yüzde 12'den 9'a, giyimin payı yüzde 8.9'dan 6.5'e geriledi. Makine ve teçhizat üretiminin payı yüzde 4'ten 6.13'e çıkmış durumda.

        TÜİK hangi alanlarda revizyon yaptı?

        * Türkiye'nin 2006 yılı gayrisafi yurtiçi hasılası % 31.6 artarak 576.3 milyar TL'den 758.3 milyar TL'ye çıktı.

        5 bin 480 dolar olan kişi başına milli gelir 7 bin 500 dolara çıktı.

        * Enflasyon hesabı: Enflasyon sepeti değişti.

        * İşsizlik verileri değişti: Umudunu kesenler İşsiz sayılmadı. Gün sayıları değişti.

        * Turizm hesabı: Cari açık 2.2 milyar dolar düştü.

        GERÇEK RESMİ AÇIKLIYOR

        TÜİK, Sanayi Üretim Endeksi'nin yıllık değişimlerini takvim, aylık değişimleri ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerden hesaplamaya başladı. Veriler gerçek durumu resmedecek. Öte yandan bülteni geç açıkladı, "Teknik arıza" dedi.

        Yeni seri ile birlikte büyüme başladı

        Sanayi üretimi baz, yılı değişikliği ardından ilk kez 2010 temel yılı kullanılarak hesaplandığı ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.1, takvim etkisinden arındırılmış olarak ise yüzde 1.9 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2.3 arttı. Revizyonun ardından 1 Nisan'da açıklanacak olan gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verisinin hesaplanmasında da bir revizyona gidilmesi bekleniyor.

        3.9 milyar dolarlık ihalelere onay çıktı

        İstanbul Avrupa Yakası ve 12 ilin elektrik dağıtımının özelleştirilmesi için gerekli son onay çıktı. Özelleştirme Yüksek Kurulu, toplam 3.9 milyar dolarlık Boğaziçi, Gediz, Akdeniz ve Aras Elektrik Dağıtım'ın satışını onayladı. Boğaziçi Elektrik Dağıtım 1.96 milyar dolara Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubuna (OGG), Gediz Elektrik hisseleri 1.23 milyar dolara Elsan-Tümaş-Karaçay OGG'ye. Akdeniz Elektrik hisseleri 546 milyon dolara Cengiz-Kolin-Limak OGG'ye, Aras Elektrik hisseleri ise 128.5 milyon dolara Kiler Alışveriş'e satılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ