Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Elektrik dağıtım ihalelerinde son 4 bugün - Enerji Haberleri

        Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde büyük günün sonuna gelindi. Toplam 4 elektik dağıtım şirketinin özelleştirmesi tamamlandı.

        Sırasıyla tamamlanan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Toroslar ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (AYEDAŞ) ihalesi ile kasaya yaklaşık olarak 3 milyar 457 milyon dolar girecek.

        HANGİ İHALE NASIL SONUÇLANDI?

        Dicle Elektrik'in sabah düzenlenen ihalesini 387 milyon dolarla İşkaya Doğu Ortak Girişim Grubu kazandı. Dicle Elektrik'in ardından Vangölü Elektrik Dağıtım ihalesi ise 118 milyon dolarla en yüksek teklifi Türkerler İnşaat'ın oldu.

        Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin özelleştirilmesi için nihai pazarlık aşamasında en yüksek teklifi 1 milyar 725 milyon dolar ile Enerjisa verdi. Teklif 1 milyar 725 milyon dolara ulaştıktan sonra Fina Enerji-Fina Limancılık mola istedi. Moladan dönen Fina Enerji-Fina Limancılık ihaleden çekildiğini açıkladı. Enerjisa temsilcisi miktarın oldukça yüksek bir seviyeye ulaştığını belirterek 1 milyar 725 milyon dolar olan tekfli yükseltmeyince ihale de teknik olarak tamamlanmış oldu.

        Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım bölgesi olan AYEDAŞ'ın özelleştirilmesi için en yüksek teklifi ise 1 milyar 227 milyon dolarla Enerjisa verdi.

        ELEKTRİK DAĞITIM ÖZELLEŞTİRMELERİNDE HEDEFLER

        - Verimli işletme, düşük maliyet

        - Arz güvenliğinin sağlanması

        - Kayıp kaçak oranının azaltılması

        - Yenileme ve genişleme yatırımları

        - Rekabet sonucu sağlanan fayda

        ADIM ADIM AYEDAŞ İHALESİ

        Nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Bu turda en yüksek tutar 652 milyon dolar olarak gerçekleşti.Elemeli yazılı turların birincisinde Park Holding AŞ, ikincisinde ise Eksim OGG en düşük teklifi vererek elenen katılımcı oldu.

        Daha sonra, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik AŞ, Fina Enerji-Fina Limancılık OGG ve Alsim Alarko AŞ ile açık artırmaya geçildi. Bu aşamada, açık artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 165 milyon dolar, artırım aralığı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi.

        Açık artırmalı turda sırasıyla Fina Enerji-Fina Limancılık OGG, Alsim Alarko AŞ çekildi.

        Aksa Elektrik AŞ ile Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ arasındaki karşılıklı fiyat artırımının ardından, Aksa Elektrik AŞ yetkilileri ihaleden çekildiklerini açıkladı.

        Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 227 milyon dolarla veren katılımcı oldu.

        AYEDAŞ İHALESİNE HANGİ ŞİRKETLER KATILDI

        - Fina Enerji - Fina Lİmancılık

        - Park Holding

        - Enerjisa

        - Alsim Alarko

        - Eksim OGG

        - Aksa Elektrik

        HANGİ İHALE NASIL BİTTİ?

        Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin sabah düzenlenen ihalesini 387 milyon dolarla İşkaya Doğu Ortak Girişim Grubu kazandı. Dicle Elektrik'in ardından Vangölü Elektrik Dağıtım ihalesi ise 118 milyon dolarla en yüksek teklifi Türkerler İnşaat'ın oldu.

        Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin özelleştirilmesi için nihai pazarlık aşamasında en yüksek teklifi 1 milyar 725 milyon dolar ile Enerjisa verdi. Teklif 1 milyar 725 milyon dolara ulaştıktan sonra Fina Enerji-Fina Limancılık mola istedi. Moladan dönen Fina Enerji-Fina Limancılık ihaleden çekildiğini açıkladı. Enerjisa temsilcisi miktarın oldukça yüksek bir seviyeye ulaştığını belirterek 1 milyar 725 milyon dolar olan tekfli yükseltmeyince ihale de teknik olarak tamamlanmış oldu.

        ADIM ADIM TOROSLAR...

        Nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Bu turda en yüksek tutar 1 milyar 10 milyon dolar olarak verildi. Daha sonra 3 elemeli tura geçildi. 1. elemeli yazılı turda Elsan Elektrik Gereçleri AŞ, 2. elemeli yazılı turda Eksim OGG, 3. elemeli yazılı turda ise Alsim Alarko AŞ en düşük teklifi vererek elenen katılımcılar oldu.

        Kalan 6 firmayla açık artırma süreci başladı. Açık artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 635 milyon dolar, artırım aralığı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi.

        Açık artırmalı turda sırasıyla Park Holding AŞ, Aksa Elektrik AŞ, Doğu Akdeniz OGG, Çalık Enerji AŞ çekildi.

        Fina Enerji-Fina Limancılık OGG ile Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ arasındaki karşılıklı fiyat artırımının ardından Fina Enerji-Fina Limancılık OGG yetkilileri ihaleden çekildiklerini açıkladı. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 725 milyon dolarla Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ verdi.

        TOROSLAR İHALESİNE HANGİ ŞİRKETLER KATILDI?

        - Elsan Elektrik

        - Park Holding

        - Eksim OGG

        - Doğu Akdeniz OGG

        - Aksa Elektrik

        - Alsim Alarko

        - Fina Enerji-Fina Limancılık

        - Çalık Enerji

        - Enerjisa

        İŞTE TOROSLAR'IN KARNESİ

        Abone Sayısı 2 milyon 882 bin

        Elektrik Tüketimi 14.031 Gwh

        Kayıp-Kaçak Oranı %11.2

        Dağıtım Sektöründeki Payı %10,9

        TOROSLAR HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

        -Adana

        -Hatay

        -Gaziantep

        -Mersin

        -Osmaniye

        -Kilis

        ADIM ADIM VANGÖLÜ İHALESİ

        İhalede ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Birinci elemeli yazılı turda ihaleye katılmamasına rağmen daha önce verdiği yazılı teklifi geçerli olan Gen-pa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ, en düşük teklifi verince elendi. 2. elemeli yazılı turda ise Limak İnşaat AŞ en düşük teklifi vererek elenen katılımcı oldu.

        Kalan 3 firmayla açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 103 milyon dolar, artırım aralığı ise 500 bin dolar olarak belirlendi. İhalenin açık artırma bölümünde ilk olarak İşkaya Doğu Ortak Girişim Grubu, ikinci olarak ise Özyazıcı İnşaat-Doğu Otomotiv OGG çekildi. İhalede en yüksek teklifi 117 milyon 500 bin dolarla veren Türkerler İnşaat AŞ, 500 bin dolar daha artırım yaparak teklifini 118 milyon dolara çıkardı. İhale bu fiyatla tamamlandı.

        VANGÖLÜ'NÜN KARNESİ

        Abone Sayısı: 458 bin 971

        Elektrik Tüketimi: 1.619 Gwh

        Kayıp - Kaçak Oranı: %52,1

        Dağıtım Sektöründe Payı: %1,3

        KAYIP-KAÇAK SIRALAMASINDA İKİNCİ

        Kayıp-kaçak elektrikte yüzde 52,1 ile Dicle EDAŞ'tan sonra en yüksek kaçak elektrik konusunda ikinci sırada yer alıyor

        VANGÖLÜ A.Ş HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

        - Bitlis

        - Hakkari

        - Muş

        - Van

        DİCLE ELEKTRİK KİMİN OLDU?

        Bugün yapılacak 4 özelleştirme ihalesinden ilki olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin nihai pazalık görüşmeleri tamamlandı. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş, 387 milyon dolara İşkaya Doğu Ortak Girişim Grubu'nun oldu. 387 milyon doları hem peşin hem de taksitle ödeme imkânı bulunuyor.

        EN YÜKSEK KAYIP-KAÇAK ORANI DİCLE'DE

        Bugün düzenlenecek 4 elektrik dağıtım şirketi içerisinden yüzde 71,4 ile Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş en yüksek kayıp-kaçak oranına sahip durumda.

        ADIM ADIM DİCLE İHALESİ...

        Bir elemesiz, 2 elemeli yazılı tur şeklindeki ihalenin 1. elemeli yazılı turunda en düşük teklifi veren Limak İnşaat AŞ elendi. 2. elemeli yazılı turda Fine Enerji-Fina Limancılık Ortak Girişim Grubu (OGG) en düşük teklifi vererek elenen diğer katılımcı oldu.

        Kalan 4 firmayla açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 225 milyon dolar, artırım aralığı ise 1 milyon dolar olarak belirlendi.Açık artırmalı turda ilk çekilen Fernas İnşaat AŞ olurken, ihale Çalık Enerji AŞ, Mes AŞ-İskur AŞ OGG ve İşkaya Doğu OGG arasındaki karşılıklı fiyat artırımlarıyla devam etti.

        JEST TALEBİ GELDİ

        37. tura gelindiğinde Mes AŞ-İskur AŞ OGG, ihaleden çekildi. Çalık Enerji AŞ ile İşkaya Doğu OGG arasında devam eden ihalede, Çalık Enerji AŞ yetkilileri 44. turda çekilirken, İşkaya Doğu OGG 386 milyon dolarla en yüksek teklifi veren firma oldu.

        Komisyon Başkanı İbrahim Halil Kırşan'ın jest talebi üzerine İşkaya Doğu OGG yetkilileri 1 milyon dolar daha artırım yaparak tekliflerini 387 milyon dolara yükseltti. İhale bu fiyatla tamamlandı.

        "KAYIP-KAÇAK ORANINI DÜŞÜRECEĞİZ"

        Dicle Elektrik Dağıtım AŞ özelleştirmesinde en yüksek teklifi veren İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu'nun (OGG) Teknik Danışmanı Cezmi Menekşe, yüzde 71,4 civarındaki kayıp-kaçak oranını bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) el ele vererek düşürmeyi planladıklarını söyledi.

        "ÇALDIĞINI SÖYLERSENİZ, HAKSIZLIK ETMİŞ OLURSUNUZ"

        Menekşe, ''Kaçak değil de, yanlış kullanım diyelim. O yörenin yüzde 70'inin elektriği çaldığını söylerseniz, haksızlık etmiş olursunuz. İnanıyorum ki bölge halkıyla el ele vererek halledeceğiz. Çözümden yanayız. Bu konuda STK'larla da birlikte çalışacağız'' diye konuştu.

        HANGİ ŞİRKETLER DİCLE ELEKTRİK İHALESİNE KATILDI?

        - Limak İnşaat

        - Çalık Enerji

        - Mes Aş-İşkur OGG

        - Fernas İnşaat

        - Fina Enerji-Liman OGG

        - İşkaya Doğu OGG

        DİCLE HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

        - Diyarbakır

        - Siirt

        - Şırnak

        - Şanlıurfa

        - Mardin

        - Batman

        DİCLE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş'NİN KARNESİ

        Abone Sayısı 1 milyon 221 bin

        Elektrik Tüketimi 5.085 Gwh

        Kayıp-Kaçak oranı %71.4

        Dağıtım sektöründe payı %3.9

        BUGÜNKÜ İHALELER

        Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın açıklamalarına göre,İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (AYEDAŞ), Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ, Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmeleri bugün yapıldı.

        Nihai pazarlık görüşmelerinin saatleri ise şöyle:

        10.30: Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (TAMAMLANDI)

        14.00: Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ (TAMAMLANDI)

        15.00: Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ (TAMAMLANDI)

        16.30: İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (AYEDAŞ) (SÜRÜYOR)

        Şimdi sıra saat 16:30'da yapılacak olan İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'ın ihalesinde...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ