Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji 100 yıl yetecek gaz! - Enerji Haberleri

        ABD, şu ana kadar yapılan tahminler doğrultusunda dünyadaki kaya gazı potansiyeline ülke ülke yer veren bir rapor yayımladı.

        Rapora göre, Türkiye’de sadece Trakya ve Güneydoğu havzalarında, mevcut tüketim rakamını 100 yıl karşılayacak ‘kaya gazı’ rezervi var. Ancak bunun yaklaşık 14 yıl yetecek miktarı üretilebilir nitelikte.

        Türkiye’den Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki rezervlerin incelendiği rapora göre, bu iki bölgede toplam 4.6 trilyon metreküp yerinde kaya gazı var, ancak bunun 651 milyar metreküpü alınabilir nitelikte. Öte yandan, bu iki bölgedeki kaya petrolü miktarı ise toplam 4.7 milyar varil.

        4.6 TRİLYON METREKÜP

        Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaklaşık 45 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. Bu tüketim rakamına göre 4.6 trilyon metreküplük tahmini kaya gazı rezervi, Türkiye’nin 100 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir. EIA’nın tahminlerine göre, Güneydoğu Anadolu’daki havzada 3.7 trilyon metreküp yerinde kaya gazı miktarı var. Ancak bunun 481 milyar metreküpü alınabilir kısmı teşkil ediyor. Aynı havzada, 4.6 milyar varili alınabilir nitelikte olan, 91 milyar varil yerinde kaya petrolü var. Trakya havzasındaki yerinde kaya gazı miktarı ise 962 milyar metreküp olarak tahmin edilirken, bunun 170 milyar metreküpü alınabilir durumda. Trakya’daki yerinde kaya petrolü miktarı da 2 milyar varil ve bunun alınabilir kısmı 100 milyon varil.

        'DÖRT AYRI BÖLGEDE SONDAJ ÇALIŞMALARI BAŞLADI'

        Enerji Bakanı Taner Yıldız konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Ankara, Konya ve Nevşehir'de kaya gazı potansiyeli olduğunu ve dört ayrı sahada kayı gazı sondajı yapılacağını belirtti.

        Sonuçlar bilimsel verilerle ortayla çıkmadan herhangi bir rakam telaffuz etmiyoruz. Gerek kuru kaya gazıyla alakalı gerekse diğer enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.

        "Türkiye'de 100 yıllık kaya gazı var mı?" şeklindeki soru üzerine Bakan Yıldız, ''teknik çalışmalar yapılmadan rakam telaffuz edemeyeceklerini'' söyledi. Kaya gazı ile ilgili Türkiye'de büyük bir potansiyel olduğuna ilişkin ABD'nin çalışmaları olduğunu belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

        "Biz de potansiyel gördüğümüz için çalışmalar yapıyoruz. Ankara, Konya ve Nevşehir bölgesinde kaya gazı potansiyelinin olduğundan bahsedildi. Diyarbakır'da şu anda 3 bin metreyi aşan, Shell ile beraber yaptığımız, bir sondaj çalışmamız başladı. Trakya'da da bu çalışmalarımızı yürüteceğiz. Ama sondaj bitmeden, sonuçlar bilimsel verilerle ortayla çıkmadan herhangi bir rakam telaffuz etmiyoruz. Gerek kuru kaya gazıyla alakalı gerekse diğer enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.''

        2023 yılına kadar her yıl 12 milyar dolarlık bir tasarrufun söz konusu olduğunu ifade eden Yıldız, bunun yenilenebilir kaynaklara kanalize edileceğini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ