Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Bağdat'a By-pass! - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / ANKARA

        Başbakan Tayyip Erdoğan ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin hafta sonu gerçekleştireceği toplantı öncesinde Ankara'da enerji kulislerinde ABD'nin yeni Irak senaryosu konuşuluyor. Buna göre Irak'tan ihraç edilecek tüm hidrokarbonların (petrol ve gaz) parası, ABD'de toplanacak. Paylar, ABD üzerinden dağıtılacak.

        Enerji yönetimi Başbakan Erdoğan ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani'nin Diyarbakır'da cumartesi günü gerçekleştireceği toplantıya odaklandı. HABERTÜRK, bu önemli toplantı öncesinda Ankara'da enerji kulislerinin nabzını tuttu. Enerji yönetimi, görüşmeye büyük önem veriyor. Görüşmeden, özellikle Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara açılmasına yönelik 'sonuç odaklı' yeni bir adım atılabileceği belirtiliyor.

        ABD'NİN YENİ FORMÜLÜ

        Enerji kulislerine göre ABD, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile merkezi Irak hükümeti arasında petrol ve gaz ihracatı konusunda ortaya çıkan anlaşmazlığı çözecek yeni bir formül geliştirdi. Irak'tan ihraç edilecek tüm hidrokarbonların parası, ABD'de toplanacak. Irak Anayasası'na göre taraflara payları ABD üzerinden dağıtılacak. Bağdat, devreden çıkacak. Kuzey Irak, ihraç edilecek ürünlerden yüzde 17 pay alacak, merkezi hükümet de yüzde 83 payını alacak.

        BU FORMÜLLE IRAK PETROLÜ TÜRKİYE ÜZERİNDEN AKACAK

        ABD'nin geliştirdiği belirtilen hidrokarbon gelirlerinin paylaştırılmasına ilişkin formül, Türkiye ile Kuzey Irak arasında inşası öngörülen 2 petrol boru hattının önündeki 'teknik' sayılabilecek engellerin de kalkması anlamına geliyor. Bu çerçevede Kuzey Irak'tan başlayan ve inşaası yıl sonunda tamamlanması hedeflenen hafif petrolü taşıyacak boru hattı, Türkiye sınırında Kerkük Yumurtalık hattı'nın 40 inçlik bölümüne eklemlenecek. Bu hattan ilk aşamada günde 400 bin varil petrol akması bekleniyor. Kapasitenin izleyen aşamada 1 milyon varile çıkabilceği belirtiliyor.

        AĞIR PETROL İÇİN İKİNCİ HAT

        İkinci aşamada Kuzey Irak'ın kuzeyindeki bölgelerden çıkarılan daha ağır petrolü taşıyacak petrol boru hattının inşası gündemde. Bu hattın kapasitesinin de günlük 1 milyon varil olması bekleniyor. Hattın, 2015-2016 yıllarında devreye alınabileceği belirtiliyor.

        İŞTE TEC'İN İŞLETECEĞİ GAZ SAHALARI

        Kulislere göre Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Turkish Energy Company'e (TEC) Kürt bölgesinde 6 doğalgaz sahası verdi. Bunlar arasında Jabal Kand, Choman-Hindren ve Khalakan da bulunuyor. TEC, bu sahaları işletecek ve üretilen gaz ihraç edilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ