Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Spot piyasada elektrik fiyatları tavan yaptı - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / ANKARA

        Elektrik ihtiyacını karşılamak için büyük-küçük bütün santrallere, üretilen elektriğin tamamının alınacağı duyuruldu. Aşırı talep nedeniyle serbest piyasada birim fiyat (1kwh) 2 liraya çıktı. Enerji yönetimi, doğalgaz da yaşanan arz sorununu aşmak yeni bir hamle yaptı. Elektrik santrallerinden sonra yoğun gaz tüketen demir-çelik fabrikalarına verilen gazı kısma kararı alındı.

        Spot piyasada elektrik fiyatları tavan yaptı. ‘Enerji borsa'sı olarak da bilinen spot piyasada, elektriğin kilovatsaat fiyatı 2 TL'ye çıktı. Türkiye, kar ve soğuk havaya teslim oldu. Soğuklar, doğalgaz ve elektrik tüketimini artırdı. Gaz tüketimi günlük 190 milyon metreküpü zorlamaya başladı. Elektrik tüketimi de günlük 800 milyon kilovatsaat sınırına dayandı. Enerji yönetimi, sanayide ve elektrik üretiminde ‘olmazsa olmaz' önemdeki doğalgazda arz-talep dengesini sağlamak için hamle üstüne hamle yapıyor. Öncelikle, Elektrik Üretim A.Ş.'nin (EÜAŞ) kontrolündeki santrallere verilen gaz miktarı azaltıldı. Ardından özel sektör santrallerine de kısıntıyla gidildi.

        DEMİR-ÇELİKTE KISINTI

        Gazda arz sorunun devam etmesi bu önlemlere yeni bir halka eklendi. Enerji yönetiminden, elektrik santrallerinin ardından yoğun gaz tüketen demir-çelik fabrikalarına verilen gazda da ‘kısıntı' kararı çıktı.

        SPOT PİYASADA ELEKTRİK FİYATLARI ARTIYOR

        Gaz arzıyla ilgili sıkıntı, toplam elektriğin yarıya yakın bölümünün doğalgazla üretilmesi nedeniyle, elektrik fiyatlarını olumsuz etkiledi. Spot piyasada (PMUM'da) elektrik fiyatları pazartesi gün saatlik bazda 1 TL, salı günü belli saatlerde 1.5 TL, dün de yine belli saatlerde 2 TL'ye çıktı. Enerji Bakanlığı kaynakları, önceki yıllarda 'enerji borsası'nda ortaya çıkan fiyat krizlerine işaret ederek, "Bu krizler sonrasında PMUM'da ya da spot piyasada elektriğe 2 TL'lik bir tavan getirildi" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ