Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Kuraklık zammı geliyor - Enerji Haberleri

        Ebru ERDOĞAN / HT EKONOMİ

        Küresel ısınmanın da etkisiyle rekoltesi düşen tarım ürünleri, son dönemde fiyatları da artırıyor. 2013 enflasyonu yüzde 7.40 ile beklentilerin üzerinde gelirken burada en büyük sapma yüzde 9.67’yi bulan gıda fiyatlarında oldu. Bu yıl da gıda fiyatları hedefleri zorlayacak görünüyor. Özellikle tarım ürünleri açısından Türkiye’nin havası çok da iyi olmayacak gibi.

        İTÜ Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun öngörüsüne göre 2014’te özellikle mayıstan sonra Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kuraklık bekleniyor. Özellikle baklagillerde, kur farkı nedeniyle ithalatın, fiyatlarda etkisi olacak. Son aylarda fiyatları ciddi oranda artan kuru fasulyenin fiyatında düşüş beklenmiyor. 2012’de fiyatı çok düştüğü için geçen yıl çiftçilerin rağbet etmediği, birkaç ay içinde 50 kuruştan 3 liraya fırlayan patatesin fiyatının gerileyeceği belirtiliyor. Ancak yeşil mercimek gibi yurtdışına bağımlı olduğumuz, kırmızı mercimek gibi ise ithalatını yaptığımız ürünlerin fiyatları kura bağlı olarak bu yıl da artacak.

        Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, önce soğuyan, sonrasında da yağmurların başladığı Akdeniz’de, domates, biber, patlıcan ve salatalığın olumsuz etkilendiğini söyledi. Alp, olgunlaşamayan bu ürünlerin fiyatlarının yüzde 40-50 arasında yükseldiğini belirtti. Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy da 2012-2013 sezonunun fındıkta ‘yok yılı’ olduğunu, bu yılki rekoltenin bir önceki yıla göre 100 bin ton daha az olarak 645 bin ton olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Gürsoy, bu fındığın kilogram fiyatının bir yılda 4 liradan 6.40 liraya çıktığını kaydetti.

        SON 3 AYDA YAĞIŞ AZALDI

        2014’te olası kuraklığın sinyalleri de görülmeye başlandı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Ekim 2013-Ocak 2014 arasında düşen yağış, geçen yıla göre yüzde 41.6 azaldı. İstanbul, İzmir, Ankara’da içme suyu barajı hacimleri, kapasitelerinin altında kaldı.

        HAVA PROFESÖRÜ UYARDI

        - 2013-2014 kışı başında Karadeniz ve Akdeniz kıyıları hariç, Türkiye’nin batısında şiddetli kuraklığın etkisine girdik.

        - Yağış, mayısa kadar Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeyiyle Doğu Anadolu’da yüksek ama Marmara, Ege ve Akdeniz’in kurak geçmesi bekleniyor.

        - Yeni yılın başında İspanya’dan Türkiye’ye kadar olan bölgenin ortasında ve doğusunda kar yağışı hayal gibi görünüyor.

        - 2014 Mayıs ayına kadar Karadeniz kıyıları, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun bir kısmında sıcaklık, mevsim normallerinden 1 derece sıcak olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ