Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji TANAP'la ilgili kamulaştırılma kararı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı - Enerji Haberleri

        Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin pazartesi günü itibarıyla Bakanlar Kurulu'nda TANAP'ın kamulaştırılmasıyla ilgili düzenlemeyi imzaya açtığını söyledi.

        2018 yılına kadar Şahdeniz 2'ye 45 milyar dolar yatırım yapılacağını söyleyen Yıldız, İran'ın doğalgazda tahkim konusunda beklentilerini karşılamadığını, İran'dan alınan gaz konusunda tedarik kadar fiyatında önemli olduğunu ifade etti.

        Diğer ülkelerden de doğalgaz alımı gerçekleştirebileceklerini belirten Yıldız, Irak'tan petrol akışında topun Bağdat ve Erbil'de olduğunu ve görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. TPAO'nun Macar Mol ile Sibirya'da petrol arama için işbirliği yaptığını, Mol ile birlikte 175 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ifade eden Yıldız, Kuzey Irak'tan Ceyhan'a gelen petrolün miktarının 700 bin varili bulduğunu da belirtti. Bakan Yıldız, TPAO'nun önümüzdeki dönemde Rusya'da petrol ve doğal gaz arama çalışmasına başlayacak olmasına ilişkin soruya karşılık, Türkiye'nin cari açığını ve enerji ithalatını azaltmak için ihtiyaç duyduğu kaynakları kendi eliyle üretmeye gayret ettiğini söyledi.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve BP Türkiye işbirliğinde '3. TEPAV-BP Enerji Forumu', TEPAV'da gerçekleştirildi. Küresel enerji konuları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek ve bu alandaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamak amacıyla düzenlenen konferansa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin yetkilileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile ilgili kamu kurumlarından temsilciler katıldı.

        KÖMÜR FİYATLARI 160 DOLARDAN 80 DOLARA İNDİ

        Bakan Yıldız, Güney Gaz Koridoru'nun gerek Türkiye, gerekse bölge için son derece önemli olduğunu belirterek, AB ülkelerinin doğalgazdaki arz güvenliğinin çözümü için önemli bir başlık olduğunu ifade etti. Yıldız, "Türkiye, AB ile alakalı enerji başlığının açılmamış olması sektör içindeki siyasetin yüküdür. Bu siyasetin yükünün kaldırılması lazım. Doğalgazla alakalı birçok tedarik noktasının yandaşının olmasıdır. Arz fazlasıyla alakalı bütün artıların Avrupa'da tüketilme imkanı vardır. Doğalgazda yaptığımız çalışmalar, müzakerelerdeki yapıcı tutum ortada" dedi.

        ABD'deki doğalgazın ucuzlamasının 160 dolarlar civarındaki kömür fiyatlarını 80 dolara indirdiğine dikkati çeken Yıldız, "Doğalgaz tüketimleri biraz düştü. 12 dev firma, yaklaşık 50 bin megavatlık doğalgaz santrallerini kısa sürelerde durdurdular. Doğalgaza Avrupa'nın bağımlılığı her geçen gün artıyor. Türkiye, özellikle bir zincirin halkasını tamamlamaktadır. Üretilirse iletilecek, iletilecekse tüketilecektir. Bu pazarlama ekonomisi burada kendini mutlaka gösterecektir. Türkiye pazartesi günü itibarıyla Bakanlar Kurulu'nda TANAP'ın kamulaştırılmasıyla ilgili düzenlemeyi imzaya açtı" ifadelerini kullandı.

        İRAN GAZI KONUSU...

        Bakan Yıldız, konuşmasında şunları kaydetti: "İran gazı, İran'da bu siyasi fizibiliteler oldukça ekonomik fizibiliteler mutlaka yerine oturacaktır. İran'ın dünyayla olan barışma isteği bu tür projeksiyonları (doğalgaz) mutlaka etkileyecektir. İran gazıyla beraber 2035 yılına kadar 700 milyar metreküp tüketim hedefleyen Avrupa'nın önemli tedarik noktaları olacaktır. Bütün bu konularda coğrafyasından kaynaklanan avantajları iyi kullanan bir Türkiye göreceğiz. ABD'deki hareketler 4 yıl sonra hedeflendiği gibi dünya pazarlarına açılacaksa daha üst bir fiyatla buluşma isteğiyle gerçekleşir. Yurtdışına ihraç edecekse dünya pazarlarına sübvansiyon anlamına gelir. (Güney Gaz Koridoru) Bu proje, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, İtalya'yı kapsamamakta, bunların etkileri olan diğer ülkeleri de kapsamaktadır."

        ŞAHDENİZ 2 İÇİN ÇALIŞMA VAR

        BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birell ise, BP ve ortaklarının Şahdeniz 2 projesi için çalıştığını belirterek, "Kısa zaman önce BP enerji görüşlerini yayınlayarak, öngörülerini yayımladı. Doğalgazın yerli üretiminde azalma yaşanacak ve Avrupa'da ithalat artacak. AB'nin doğalgaza bağlılığı yüzde 86 artacak. Doğalgaz kömürün yerini alacak. Türkiye'de doğalgaz talebi artacak, Güney Gaz Koridoru Türkiye'nin arz güvenliği açısından da önemli bir adım olacaktır" şeklinde konuştu.

        Şahdeniz 2'nin ilerlemesi için boru hatları yaparak, bunların daha sonra da kullanılmasını istediklerine dikkati çeken Birell, "Biz bu projede para harcadık. TANAP stratejik bağlantı noktası olacak. Türkiye burada anahtar noktası oluşturacak, enerji güvenliği ve arz güvenliği açısından da Türkiye için faydalı olacaktır. Türkiye, BP için önemli bir ortaktır" dedi.

        TARİHTEKİ EN ÖNEMLİ PROJE...

        Birell, tarihteki en büyük ve önemli projelerden birinin Güney Gaz Koridoru olduğunu ifade etti.

        İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, Avrupa'nın enerji tedariğine ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Türkiye'nin AB ile ilgili istekleri var. Enerji faslı, başlığı gerçekten çok daha fazla diyaloğa sebep olacak Türkiye-İngiltere ve Türkiye-AB açısından. Enerji konularında ve uluslararası enerji güvenliği konularının altını çizmek istiyorum. Enerji güvenliği Türkiye için çok önemli bir konu. Enerji ithalatı konusu önemli, fiyatların stabilitesi de önemli. Bizim ikili görüşmelerimizin daha geniş çaplı olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Enerji güvenliğini geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

        Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaretin artırılmasında enerji sektörünün de önemli olduğuna işaret eden Lidington, forumun önemine dikkat çekti. Lidington, "Güney Gaz Koridoru çok büyük yatırım ve mükemmel bir örnek. Türkiye'deki firmalar, şirketler aynı zamanda Azerbaycan'ın da katkılarıyla gerçekten mükemmel bir çalışma ortaya çıkmış oluyor. Geçtiğimiz Aralık ayında bir imza atıldı, burada altyapı projesi başlatıldı. AB açısından çok stratejik bir adımdı. Güney Gaz Koridoru, 50 milyar metreküplük bir kaynağı kullanıyor. Altyapı ve başka boyutlar açısından bu ülkeye büyük destek sağlayacak. İngiltere hükümeti bu projeyle alakalı daha fazla diyalog içinde olmayı arzuluyor" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ