Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Madencilik Madencilik sektöründeki ruhsat krizi çözüldü - Enerji Haberleri

        Madencilik sektöründeki ruhsat krizi çözüldü. Madencilik yatırımları için gerekli izinlerin ve maden ruhsatlarının ve izinlerinin alınmasını Başbakanlık onayına tabi tutan 16 Haziran 2012 tarih ve 2012/15 sayılı Başbakanlık Genelgesi sonrasında darboğaza giren Madencilik Sektörü, Başbakanlığın 51 bin dosyayı ilgili bakanlıklara göndermesiyle rahat bir nefes aldı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, "Yaptığımız çalışmalar sonucunda sektörün beklediği gelişme bugün yaşandı. Sektörün taleplerine kulak veren Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz" dedi. Maden ve mermer ocaklarının orman izinlerinin alınamaması nedeniyle madencilik sektörünün büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını anlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, sektörün istihdam, üretim ve ihracat rakamlarının gerileme trendine girdiğini kaydetti. Mermerde çeşitlilik ve farklı renkler arayan müşterilerin taleplerine ruhsat krizi nedeniyle cevap veremez hale geldiklerini ifade eden Erdinç, "İhracat artışının önü tıkanmıştı, ruhsat izinlerinin verilmesi acilen gerekiyordu. Mermer ve madenleri işleyen fabrikalar hammadde temin edemez ve çalışamaz noktaya gelmişti. Bu hafta itibariyle 51 bin dosya Başbakanlık tarafından gerekli bakanlıklara gönderildi, ruhsat krizi aşıldı. Bu gelişmeden dolayı Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a Madencilik sektörü adına teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

        İSTİHDAM VE İHRACAT ARTACAK

        Türkiye'nin maden ürünleri ihracatından 2013 yılında 5 milyar 57 milyon dolar döviz girdisi sağladığına dikkati çeken Erdinç şöyle devam etti: "Madencilik sektörünün ihracata dolaylı katkısı ise 15 milyar dolar seviyesinde. Ekonomiye ise 35 milyar dolar katkımız var. Diğer sektörlerle mukayese edildiğinde birim yatırım maliyetine oranla, hem de kırsal kesimde 10 kat istihdam sağlıyoruz. İhracatımızdaki katma değer oranı çok yüksek. Ruhsat sorununun çözümü sayesinde ihracat ve istihdamda büyük artış olacak. Madencilik sektörü olarak 2023 yılı ihracat hedeflerine 2017 yılında ulaşmayı hedefliyoruz."

        İŞÇİ KRİZİNE ÇÖZÜM İSTİYORUZ

        Türk madencilik sektörünün ruhsat krizinin aşılmasıyla sektörde yeni yatırımların gündeme geleceğini bunun da istihdamı beraberinde getireceğini vurgulayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Erdinç, sektörün en önemli sorunlarından bir diğerinin ise istihdam edecek işçi bulamamak olduğunu hatırlattı. Türkiye'de herkesin masabaşı işlerde çalışmak istediğini savunan Erdinç, "Bu sorunun çözümü için yurtdışından misafir işçi getirilmesini talep ediyoruz. Bu talebimize olumlu cevap verildiği takdirde madencilik sektörü, üretim, istihdam ve ihracatta büyük bir sıçrama sağlar" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ