Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akkuyu Nükleer Santral inşaatının yüzde 80'ini Türkler yapacak - Enerji Haberleri

        Akkuyu Nükleer Santral inşaatının büyük kısmını Türkler yapacak. Akkuyu NGS A.Ş. Ana Müteahhidi JSC Atomstroyexport Türkiye Üretiminden Sorumlu Müdür Yardımcısı Anatoliy Andiyanov, 20 milyar dolarlık Akkuyu NGS Projesi'nin inşaatının yüzde 80'lik bölümüne Türk firmaları dahil etmek istediklerini söyledi.

        12 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK

        Mersin Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Güldağ'ın davetiyle sanayi sitesi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Akkuyu NGS A.Ş. Ana Müteahhidi JSC Atomstroyexport Türkiye Üretiminden Sorumlu Müdür Yardımcısı Anatoliy Andiyanov ve Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel de katıldı.

        Akkuyu NGS sahasında şu anda 2 Türk firmasıyla çalışıldığını hatırlatan Andiyanov, "Şu anda sahada yaklaşık 150 kişi çalışıyor. ÇED olumlu raporunun ardından açılacak ihaleler neticesinde bu sayı Rusya'dan gelen uzmanlar ve Türk çalışanlarla birlikte yaklaşık 12 bini bulacak" ifadelerini kullandı.

        Santralin enerji üretilecek bölümlerinde çalışacak Türk uzmanların yetişmesi halinde Rus uzmanların santralde çalışmaya devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruyu Andiyanov, "Başlangıç olarak işletimde Rus uzmanlar olacak. Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü'nde (MEPhI) eğitim gören Türk öğrenciler, eğitimlerini tamamladığında işin uzmanı olacaklar. Ama 60 yıllık işletim süresince enerji üretilecek bölümlerde Rus personel bulunmaya devam edecek. Bizim amacımız bu projenin yüzde 80'inin Türkiye'de olması. Bu konuda kapılarımız tamamen açık. Anlatmaya hazırız ve bu ihaleleri ne şekilde kazanacağınızı anlatmaya açığız" diyerek yanıtladı.

        Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Üzel de projenin inşaat sürecine Türkiye'nin birçok kentinden ilgi olduğunu dile getirerek, "Bu zamana kadar bir tek Mersin'den ilgi göremedik ve projeye neden uzak durulduğunu anlamakta zorluk çektik. Bu nedenle bugün burada olmaktan mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.

        Mersin Sanayi Sitesi Başkanı Güldağ ise enerji üretiminde nükleer enerji santrallerinin önemli olduğunu vurguladı. Yerel halk ve yerel yönetimlerin bilgi eksikliği ya da kirliliğinden dolayı Akkuyu NGS projesine sıcak bakmadığını ifade eden Güldağ, Akkuyu NGS Projesi'nin inşaat aşamasında Mersin Sanayi Sitesi ile işbirliği yapılmasını isteyerek, "Bir endüstri mühendisi olarak, matematiği olan her işin hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle Akkuyu NGS Projesi Türkiye'ye acilen kazandırılmalı" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ