Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Irak türkiye'ye akan petrol vanalarını kısmaya devam etti, türkiye'ye ne kadar petrol geliyor - Enerji Haberleri

        Irak'tan Türkiye'ye petrol akışındaki geçen yıl dikkati çeken azalış, bu yılın ilk ayında da devam etti. Kerkük-Yumurtalık hattından taşınan petrol miktarı, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 azalışla 5 milyon 968 bin varile geriledi.

        GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

        BOTAŞ verilerine göre, Kerkük-Yumurtalık, Ceyhan-Kırıkkale, Batman-Dörtyol, Şelmo-Batman ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hatlarının kullanıldığı Türkiye'ye Irak'tan gelen petrol miktarında geçen yıl gözlemlenen düşüş, bu yılın ilk ayında da sürdü. Petrol alımına yönelik anlaşma görüşmeleri devam eden Irak'tan gelen petrol miktarı, 2013'te 2012 yılına göre yüzde 37, bu yıl ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 azaldı. Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattından geçen yılın ocak ayında 7 milyon 851 bin varil petrol taşınırken, bu rakam, bu yılın aynı ayında 5 milyon 968 bin varile geriledi.

        Türkiye'nin en çok petrol taşıdığı boru hattı olan BTC'den akan petrol miktarı ise yılın ilk ayında, 2013'ün aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 21 milyon 875 bin varile ulaştı. Aynı ayda Ceyhan-Kırıkkale hattından akan petrol miktarı geçen yılın ocak ayına göre yüzde 15 azalışla 2 milyon 94 bin varile düştü. Batman-Dörtyol hattından ise bu yıl ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 16,5 artışla 1 milyon 136 bin varil petrol taşındı.

        Türkiye, Körfez krizi nedeniyle BM'nin Irak'a ambargo kararlarına uyarak Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nı 1990 sonunda kapatmış, bu süre zarfında diğer boru hatlarından petrol taşımıştı. Yine BM kararına uygun olarak bu hattı 1996'da devreye alan Türkiye, BTC boru hattının hizmete girdiği 2006 sonuna kadar ağırlıklı olarak Kerkük-Yumurtalık hattını kullanmıştı. Ancak Kerkük-Yumurtalık hattından taşınan petrol miktarı, özellikle Irak Savaşı'nın başladığı 2003'ten 2007'ye kadar önemli ölçüde azalmış, Türkiye, 2007'den itibaren çoğunlukla BTC'yi kullanmıştı. Türkiye'nin boru hatlarından en çok petrol taşıdığı sene, toplam 485 milyon 475 bin varille 2009 oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ