Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Türkiye, jeotermal enerji çalışmaları için toplam 30 milyon 293 bin liralık kaynak harcayacak - Enerji Haberleri

        Türkiye'de, bu yıl, jeotermal potansiyelin yüksek olduğu 20 ilde arama ve araştırma çalışmaları yapılacak. Bu çalışmalar için toplam 30 milyon 293 bin liralık kaynak kullanılacak.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Maden ve Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, jeotermal kaynakların başta enerji olmak üzere diğer alanlarında kullanıma sunulmasına yönelik çalışmalarını bu yıl da sürdürecek. Bu yıl, jeotermal potansiyelin yüksek olduğu 20 ilde arama ve araştırma çalışmaları yapılacak. Bu çalışmalar için toplam 30 milyon 293 bin liralık kaynak ayrıldı. Jeotermal enerji aramaları Batı Anadolu, Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz ile Marmara jeotermal bölgelerinde yoğunlaşacak.

        Batı Anadolu'da İzmir-Manisa ve civarındaki aramalar için 4 milyon 476 bin lira, Afyonkarahisar'daki aramalar için 2 milyon 697 bin lira kaynak ayrıldı. Orta Anadolu'da Konya'daki aramalar için 3 milyon 538 bin lira, Nevşehir-Kırşehir ve civarındaki aramalar için 3 milyon 73 bin lira, Çorum'daki aramalar için 1 milyon 304 bin lira, Aksaray-Niğde ve civarındaki aramalar için 4 milyon 229 bin lira, Ankara'daki aramalar için ise 3 milyon 962 bin liralık kaynak tahsis edildi. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'de Adana'daki aramalar için 2 milyon 51 bin lira, Diyarbakır'daki aramalar için 2 milyon 50 bin lira kaynak kullanılacak. Marmara'da Kırklareli ve Tekirdağ'daki aramalar için 2 milyon 913 bin liralık kaynak ayrıldı.

        Öte yandan, 2014'te arama faaliyetlerinin yanı sıra Türkiye'nin jeotermal enerji potansiyelinin belirlenmesi ve jeotermal envanterinin güncellenmesi çalışmaları da yapılacak. Toplam 325 bin liralık kaynak kullanılarak Türkiye Jeotermal Enerji Potansiyelinin Belirlenmesi ve Türkiye Jeotermal Envanterinin Güncellenmesi adı altında 2 bilimsel çalışma yürütülecek.

        JEOTERMAL KAYNAKLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

        Türkiye'de 2002'den 2013 yılına kadar jeotermal uygulamaları büyük gelişme gösterdi. Termal tesis ve sağlık uygulamalarında 175 tesisten 350 tesise, sera ısıtması 500 dönümden 2 bin 924 dönüme, konut ısıtmasında 30 bin konuttan 90 bin konut eşdeğerine, elektrik üretiminde ise 15 megavat kurulu güçten 311 megavat kurulu güce çıkıldı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün yaptığı jeotermal aramalar sonunda bulunan yeni alanlar ihale yoluyla özel sektörün kullanımına sunuluyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ